Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Προβολή ταινίας στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης: Import Export

Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στις 8:00 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία Import Export (2007, 135') του Ούλριχ Ζάιντλ στο πλαίσιο της συμμετοχής του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης στο πρόγραμμα «Δια βίου μάθηση – Grundtvig» – «Lifelong learning programme» για την υλοποίηση του έργου «Το βλέμμα του Οδυσσέα: Ιστορίες της μετανάστευσης μέσα από τον ανατολικό-ευρωπαϊκό κινηματογράφο».



Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κανών το 2007.
Είσοδος ελεύθερη. Η ταινία είναι κατάλληλη μόνο για ενήλικες.
Υπόθεση: Όλα στη ζωή είναι θέμα εισόδου και εξόδου: Στην Ευρώπη των "ανοιχτών" συνόρων, δύο νέοι διαγράφουν αντίστροφες πορείες: Μια γυναίκα κινείται από την Ουκρανία στην Αυστρία αναζητώντας καλύτερο μέλλον, ενώ ένας άντρας ταξιδεύει στις πόλεις του πρώην ανατολικού μπλοκ, αναζητώντας την ταυτότητά του σε έναν κόσμο που αλλάζει. Εισαγωγές και εξαγωγές ανθρώπων, ονείρων, ζωών, σωμάτων, χρημάτων, αγάπης, μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα. Όλα άλλωστε στη ζωή είναι θέμα εισόδου και εξόδου.
Κριτικές:
«Κάθε χρόνο, στις Κάνες γίνεται κάποια αδικία στα βραβεία, σχεδόν σκανδαλώδης. Το φετινό σκάνδαλο λέγεται IMPORT, EXPORT… Άξιζε, και με το παραπάνω, τον Χρυσό Φοίνικα…»
Peter Bradshaw,The Guardian
«Ενοχλητικό, αλλά ιδιοφυές… Ενώ οι εικόνες του μου έσφιγγαν την ψυχή, ήθελα να το ξαναδώ…»
Manohla Dargis,New York Times
«Σπουδαία ταινία, ένα Ουμανιστικό Έργο Τέχνης…»
Christoph Huber, Die Presse
«Ο Ούλριχ Σάιντελ είναι ένας μοναδικός Ευρωπαίος δημιουργός, με αυθεντική φωνή έκφρασης, που δεν γνωρίζει τη λέξη συμβιβασμός…»
Wolfgang Höbel, Der Spiegel
Σημείωμα σκηνοθέτη:
«Δεν κάνω ταινίες για να διασκεδάσω τους θεατές, αλλά για να τους ενοχλήσω, να τους ξυπνήσω από τον λήθαργο… Οι ταινίες μου περιέχουν κριτική, όχι για ανθρώπινες συμπεριφορές, αλλά για την ίδια την κοινωνία και τους κανόνες της. Θα ήθελα, βλέποντας τις ταινίες μου, οι θεατές να αναγνωρίζουν δικές τους συνήθειες. Κάνω ταινίες, γιατί ονειρεύομαι μια ζωή με αξιοπρέπεια…».
Σχετικά με το πρόγραμμα «Το βλέμμα του Οδυσσέα: Ιστορίες της μετανάστευσης μέσα από τον ανατολικό-ευρωπαϊκό κινηματογράφο» :
Μέσω του Προγράμματος Grundtvig η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχορηγεί δράσεις για την προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας, της ποιότητας, της καινοτομίας και της ευρωπαϊκής διάστασης σε όλους τους τομείς εκπαίδευσης ενηλίκων. Το Πρόγραμμα Grundtvig απευθύνεται σε κάθε ίδρυμα/ οργανισμό που δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση ενηλίκων (ανεξαρτήτως αν ανήκει στην τυπική, μη τυπική ή άτυπη εκπαίδευση), καθώς και στο προσωπικό και τους εκπαιδευόμενους των φορέων εκπαίδευσης ενηλίκων.
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από 5 χώρες: Βέλγιο, Ελλάδα, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία και θα πραγματευτούν την έννοια της μετανάστευσης, όπως αυτή παρουσιάζεται στονανατολικό ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Ο κινηματογράφος αποτελεί το κοινό συστατικό γι” αυτό το εκπαιδευτικό έργο και στόχος του είναι να αποτελέσει την αφορμή για να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή ιθαγένεια, την μετανάστευση και τον διεθνή κινηματογράφο (από αισθητική και ανθρωπολογική σκοπιά), την αναπαράσταση του ταξιδιού και του πολιτιστικού σοκ, των μεικτών γάμων και του τρόπου που αυτοί αποτυπώνονται σε φιλμ και επιπλέον την επίδραση που έχει ο κινηματογράφος στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Ο μύθος του Οδυσσέα αποτελεί το σύμβολο μιας κοινής κληρονομιάς και δείχνει την ανάγκη για εξάλειψη των φαντασμάτων του παρελθόντος και την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.
Στη διάρκεια των δύο ετών που θα διαρκέσει το έργο αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνολικά 12 συναντήσεις σε 5 χώρες, στις οποίες θα συμμετάσχει ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών. Η τρίτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Τιμισοάρα στις 25-26 Οκτωβρίου 2014 όπου δραστηριοποιείται ο εταίρος Student Plus με τη συμμετοχή τριών ατόμων από το Μουσείο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: