Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

«ΑΝΑ.Σ.Α.» για την Αλεξανδρούπολη: Αξιοποίηση περιοχής αποθηκών ΚΥΔΕΠ

Τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας, μάλιστα και σε ηλεκτρονικά μέσα πανελλαδικής εμβέλειας το θλιβερό γεγονός πως μια ανάσα από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης έξω και μέσα από τις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ και σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι, σύγχρονοι «άθλιοι» έχουν μετατρέψει τις εγκατελειμμένες αποθήκες και τα σκουριασμένα βαγόνια σε "ξενώνες" αστέγων, αναξιοπαθούντων και νεόπτωχων, οι περισσότεροι θύματα



της σημερινής οικονομικής κρίσης.
Με αφορμή αυτό το "νεκροταφείο" ανθρώπινων ψυχών και την υγειονομική βόμβα που δημιουργείται, είναι αναγκαία πλέον αφενός η άμεση ενεργοποίηση των τοπικών φορέων για αυτούς τους ανθρώπους και αφετέρου η εξεύρεση λύσης για την αξιοποίηση και ανάδειξη όλης αυτής της περιοχής.
Ένας στρατηγικός χώρος για το πολεοδομικό μας συγκρότημα που συνδέει το λιμάνι, που καταλήγει ο σιδηρόδρομος και ο σχεδιαζόμενος Περιφερειακός δρόμος, μπορεί να αποτελέσει το όραμα και την τεκμηρίωση για την χωροταξική και οικονομική ανάπτυξη όλης της περιοχής.
Ένας χώρος που συγκεντρώνει τα τέσσερα μεταφορικά μέσα και ενσαρκώνει το τεράστιο πλεονέκτημα που έχει ο Δήμος μας , μόνο αυτός από όλους τους Δήμους της χώρας.
Βασική προϋπόθεση αποτελεί η πράξη εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ και την καταβολή της εισφοράς σε γη και χρήμα, που ανέρχεται περίπου στο 60% της αξίας της γης.
Ως δημοτική παράταξη σκοπεύουμε να επαναφέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο παλαιότερη πρόταση του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Λασκαράκη σύμφωνα με την οποία θα πρέπει άμεσα να ανατεθεί σε ομάδα χωροτακτών του Δήμου η μελέτη αυτών των χώρων και η οριστική σύνταξη του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, το οποίο να αποτελέσει τον συνολικό σχεδιασμό της περιοχής, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της Αλεξανδρούπολης και σε συνάρτηση με το γενικότερο σχεδιασμό και αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης.
Επιπλέον και για να μη χαθούν και τα τελευταία δείγματα κτηρίων με ιστορική αξία στην πόλη μας, θα πρέπει να κηρυχθούν τα κτήρια των αποθηκών διατηρητέα και να αναπλασθούν εξωτερικώς με παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Τέλος θα πρέπει να ακυρωθεί και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2004 και του 2009 που θέτει ως σκοπό τον αποχαρακτηρισμό της «οικοδομικής αξιοποίησης των αποθηκών από τους ιδιοκτήτες τους» και όχι τις πολεοδομικές ανάγκες της πόλης και μάλιστα ενόψει της σύνταξης του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
"ΑΝΑ.Σ.Α."


Δεν υπάρχουν σχόλια: