Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Κατάργηση λειτουργίας του Λιμενικού Φυλακίου Μάκρης

Με την από 14/10/2014 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μαρίνος Ουζουνίδης, κατέθεσε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, το θέμα της κατάργησης λειτουργίας του Λιμενικού Φυλακίου Μάκρης.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των πολιτών αλλά και των θεσμικών φορέων του νομού Έβρου και ειδικότερα του



Δήμου Αλεξανδρούπολης σχετικά με την άκριτη κατάργηση όλων των Λιμενικών Αρχών και Φυλακίων στις ακριτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του Λιμενικού Φυλακίου Μάκρης, το οποίο επιτελεί πολύ σημαντική λειτουργία στην περιοχή μας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου
ΘΕΜΑ: «Κατάργηση λειτουργίας του Λιμενικού Φυλακίου Μάκρης»
Κ. Υπουργέ,
Με το υπ' αριθμόν 81 Προεδρικό Διάταγμα προβλέπεται, όπως ακριβώς αποδεικνύει και ο τίτλος του, η «Αναδιάρθρωση Περιφερειακών Διοικήσεων Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και Λιμενικών Αρχών και ρύθμιση θεμάτων στελέχωσης αυτών» που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (τεύχος Α', αρ. φύλλου 125, 29.5.2014). Με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση στόχος είναι όπως αναφέρεται «το 80% του στελεχιακού δυναμικού του Λιμενικού Σώματος να κατανέμεται με ορθολογικότερο τρόπο στην επικράτεια, αποκτώντας ενισχυμένη παρουσία σε ακριτικά σημεία, με γνώμονα την θωράκιση των θαλασσίων συνόρων και την αποτελεσματικότερη άσκηση της πολυδιάστατης αποστολής του, προς όφελος των υπηρεσιών».
Ωστόσο, μέσα από την αναδιάρθρωση αυτή, όπου προβλέπεται μία  Περιφερειακή Διοίκηση ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ με έδρα την Καβάλα και περιοχή δικαιοδοσίας τους Νομούς  Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Λέσβου, Χίου, ουσιαστικά υποβαθμίζεται η παρουσία του Λιμενικού Σώματος σε ακριτικές περιοχές, αντίθετα ακριβώς από το στόχο που έχει η προκρινόμενη μεταρρύθμιση.
Η σχεδιαζόμενη κατάργηση των Λιμενικών Αρχών, μεταξύ άλλων και στο Νομό Έβρου και η συγκέντρωση όλης της εποπτείας σε μια και μοναδική Περιφέρεια έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των πολιτών και θεσμικών φορέων ολόκληρου του Νομού Έβρου και ειδικότερα του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης σε προσωπική του επιστολή στις 08/10/2014, «οι στόχοι που επιδιώκονται μέσα από την αναδιάρθρωση των ΛΣ ΕΛ-ΑΚΤ, οδηγούν στην απομείωση της ικανότητας εφαρμογής της αποστολής τους και σε καμία περίπτωση δεν επιτυγχάνονται με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση των Λιμενικών Αρχών της περιοχής μας». 
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης τονίζει ότι το Λιμενικό Φυλάκιο Μάκρης που ιδρύθηκε στις 15-03-2014 (!) για λόγους Εθνικής Ασφάλειας και εξυπηρέτησης των πολιτών της περιοχής μας:
1) Βρίσκεται και λειτουργεί σε περιοχή που τα θαλάσσια σύνορά της απαιτούν ιδιαίτερους και λεπτούς χειρισμούς.
2) Αποτελεί φραγμό στην δράση των κυκλωμάτων διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών.
3) Συμβάλει αποτελεσματικά στον έλεγχο εφαρμογής της αλιευτικής νομοθεσίας δεδομένου ότι ο Λιμένας Μάκρης είναι χαρακτηρισμένος για εκφόρτωση αλιευμάτων παράκτιας και μέσης αλιείας.
4) Διασφαλίζει μέσω της συνεχούς επιφυλακής του προσωπικού του και της δυνατότητας άμεσης αντίδρασης, την ασφάλεια του μεγάλου κατά την διενέργεια του θέρους, αριθμού επισκεπτών από όμορα κράτη καθώς και τον έλεγχο εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Θεωρείται ότι είναι δόκιμη για την αποτελεσματικότερη ενάσκηση των καθηκόντων του Λιμενικού Σώματος σε όλη την Ελληνική επικράτεια, και ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές, η άκριτη κατάργηση όλων των Λιμενικών Αρχών και Φυλακίων, όπως αυτό της Μάκρης Νομού Έβρου;
Τι προτίθεστε να πράξετε συγκεκριμένα για το Λιμενικό Φυλάκιο Μάκρης; Σκοπεύετε να το διατηρήσετε σε λειτουργία λαμβάνοντας υπ’ όψη την πολύ σημαντική λειτουργία που επιτελεί στην περιοχή;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος
14/10/2014




Δεν υπάρχουν σχόλια: