Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ανοικτή επιστολή στον νέο δήμαρχο Σαμοθράκης, κύριο Αθ. Βίτσα.

Αξιότιμε δήμαρχε, κύριε Βίτσα, αν και μέσω του blog μου σας έχω στείλει της ευχές μου, θα ήθελα και πάλι να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλάβατε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία από όλες τις απόψεις και μαζί όσο πιο επιγραμματικά μπορώ θα σας αναφέρω σαν κάτοικος και σαν επαγγελματίας ποιές ενέργειες πρέπει κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη να ιεραρχήσετε πρώτες.




- Πρώτο μέλημα σας θεωρώ πως πρέπει να είναι η τουριστική ανάπτυξη της Σαμοθράκης, διότι τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός του νησιού υπέστη ραγδαία πτώση και ποσοτικά αλλά κυρίως ποιοτικά (αυτό εξαιτίας των φεστιβάλ - πάρτυ που μάζευαν την Σάρα και την Μάρα στο νησί κι έδιωχνε τους οικογενειάρχες, οι οποίοι και λόγω κρίσης δεν επέστρεψαν ποτέ σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που δεν λένε να αποχωριστούν την Σαμοθράκη, έρχονται για 10, 15 ίσως και 20 μέρες κι αφήνουν το πολύ 50€, κατασκηνωνουν όπου βρουν, βρωμιζουν τα πάντα, είναι επικίνδυνοι να κάψουν το νησί κι αποτρέπουν τους λίγους καλούς τουρίστες να επισκεφθούν τα φυσικά αξιοθέατα της Σαμοθράκης). Ο τουρισμός μας μπορεί να αναπτυχθεί με μικρό οικονομικό κόστος πιστεύω, με συμμετοχή του Δήμου σε τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό, γιατί όπως κατάντησαν τον Έλληνα, οι ξένοι πρέπει να είναι η δεξαμενή μας. Αντιθέτως η προσέλκυση τουριστών μπορεί να επιφέρει οικονομικό όφελος στον Δήμο, άμεσα (δημ. συγκοινωνία, κάμπιγκ, ιαματικά) και έμμεσα μέσω των επιχειρήσεων (μεγαλύτερη κατανάλωση νερού, τέλη κλπ).
- Δεύτερο κι άμεσα συνυφασμένο με το πρώτο, συγκοινωνία.
Α) αεροδρόμιο, η κατασκευή του θα αλλάξει άρδην την τουριστική εικόνα της Σαμοθράκης, με επισκέπτες κυρίως από το εξωτερικό με τσάρτερ.
Β) υδροπλάνα, φαίνεται πως υπάρχει σχεδιασμός τα υδροπλάνα να κινούνται σύντομα σε όλο το Αιγαίο και να συνδέουν τα νησιά μεταξύ τους αλλά και με αστικά κέντρΑ. Καλό θα ήταν να μείνουμε για άλλη μια φορά απ'έξω όπως πολλές φορές συνέβη στο παρελθόν με διάφορα θέματα.
Γ) ερχόμαστε στο κυρίως πιάτο, ακτοπλοϊκή σύνδεση με τους προορισμούς που πριν λίγα χρόνια χασαμε (Καβάλα, Λήμνο, Λαύριο) αλλά και με καινούργιους, όπως Θεσσαλονίκη, Βόλο, Σποράδες, Ίμβρο, παράλια Μ. Ασίας κλπ). Απαραίτητη είναι καθ'οιοδήποτε τρόπο η ύπαρξη ταχύπλο-ου/ων.
Δ) Λιμενικές εγκαταστάσεις, αλληλένδετο με το Γ είναι και οι λιμενικές υποδομές. Το λιμάνι της Καμαριώτισσας χρειάζεται οπωσδήποτε επέκταση ώστε να μπορεί να υποδέχεται πλοία μεγαλύτερα τα οποία κατά κύριο λόγο εκτελούν τις υπόλοιπες γραμμές, γιατί όχι και κάποια μικρά (σχετικά) κρουαζιερόπλοια που θα περνούν έξω από την Σαμοθράκη.
- Πάση θυσία τουριστική ανάπτυξη της Καμαριώτισσας η οποία σε αντίθεση με τα υπόλοιπα χωριά του νησιού έχει μαραζώσει. Εδώ σας παραθέτω προηγούμενο άρθρο μου: http://irineossamothraki.blogspot.gr/2014/08/blog-post_38.html
- Υγεία, η εγκληματική οργάνωση που επί 40 χρόνια με τις ψήφους μας λυμαίνεται την χώρα, στερεί πλέον πολλά πράγματα από τους πολίτες σχετικά με τις παροχές υγείας, όμως στις περισότερες περιοχές της Πατρίδας μας ακόμη λαμβάνουν τα απαραίτητα για την υγεία, σε εμάς λείπουν ακόμη κι αυτά. Τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε σχετικά με την αποκατάσταση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νησί;
Να ζητήσετε από τον συντοπίτη μας διοικητή του ΠΓΝΑ να συνεχίσει και μάλιστα πιο εντατικά αυτό που ξεκίνησε (αλλά σταμάτησε) να κάνει όταν ανέλαβε; Δηλαδή να στέλνει κλιμάκια γιατρών στο νησί.
Να μιμηθείτε πολλούς Δήμους και να φτιάξετε δημοτικά ιατρεία ή αυτό λόγω του μεγέθους του Δήμου μας και των οικονομικών του είναι αδύνατο;
Να δώσετε κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς να εγκατασταθούν στη Σαμοθράκη (γιατί όχι;);
- Βιολογικός καθαρισμός, πρέπει να γίνει αλλά να επαναπροσδιοριστεί η θέση του. Διότι εκεί που είχε σχεδιαστεί να γίνει, αν γινότανε θα ήταν η θανατική καταδίκη της Καμαριώτισσας.
- Σκουπίδια, μια πονεμένη ιστορία.
Α) Δεν ξέρω πλέον αν μετά τις <<άριστες ενέργειες>> των προκατόχων σας μπορεί να αλλάξει κάτι για να σταματήσει ο εξευτελισμός της Σαμοθράκης και οι οικονομική αιμορραγία του Δήμου με την μεταφορά τους απέναντι. Εκτός του ότι και ανθυγιεινό είναι για τους επιβάτες που συνταξιδεύουν.
Β) Ανακύκλωση, έγιναν στο παρελθόν κάποιες αχνές προσπάθειες ώστε να εφαρμοσθεί και στο νησί μας όπως σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο εδώ και δεκαετίες. Αλλά απετυχαν, για διαφορετικούς πάντα λόγους. Οπότε μήπως πρέπει να ξανακάνετε μια προσπάθεια ακόμη; Ώστε αν πετύχει αυτήν την φορά να έχει και οικονομικό όφελος ο Δήμος αν παράλληλα συνεχιστεί η μεταφορά των σκουπιδιών.
Γ) Κάδοι, Α-ΠΑ-ΡΑΙ-ΤΗ-ΤΗ Η ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΈΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΈΣ, όπως επίσης συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Αλλά υπό τις εξής προϋποθέσεις, να πλένονται ανά τακτά χρονικα διαστήματα και να μην βρωμάει η γύρω περιοχή που θα βρίσκονται οι κάδοι κι αναγκάζονται οι περίοικοι να τους μετακομίζουν και η άλλη προϋπόθεση να τιμωρείται αυστηρά με χρηματικό πρόστιμο όποιος μετακομίζει αναίτια κάδο ή κάδους, διότι σε μερικούς έχει γίνει έμμονη ιδέα και μόλις επανατοποθετούνται οι κάδοι τους τραβάνε με μένος για να τους απομακρύνουν από την αυλή ή την γειτονιά τους. Ως φυσικό επακόλουθο να τους απομακρύνει κι ο επόμενος. Είναι όμως αδιανόητο σε μια τουριστική κατά τα λοιπά τουριστική περιοχή, ο επισκέπτης να μην βρίσκει κάδο να πετάξει τα σκουπίδια του.
Νομίζω πως αυτά είναι τα απλά και βασικά καθημερινά προβλήματα των Σαμοθρακιτών, που χρίζουν άμεσης επίλυσης. Από εκεί και πέρα μπορεί να υπάρχουν και προβλήματα όπως είναι η αναδιοργάνωση του Δήμου, ο οικονομοτεχνικός του έλεγχος και άλλα αυτά όμως τα γνωρίζετε καλύτερα εσείς και οι επιστημονικοί σας συνεργάτες και ίσως δεν αφορούν άμεσα τον πολίτη.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω κι ένα θέμα της γειτονιάς μου στην Καμαριώτισσα, μένω δίπλα από την λέσχη αξιωματικών και η μόνη οδός για να φτάσουμε στα σπίτια μας όσοι κατοικούμε στην γύρω περιοχή είναι ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος της φωτο με αρκετά μεγάλη κλίση, δίπλα από το ξενοδοχείο ΑΙΟΛΟΣ. Όταν το 1995 οι γονείς μου αγόρασαν το σπίτι μας ο δρόμος αυτός ήταν τσιμεντοστρωμένος με τις γνωστές αυλακιές που έχουν τέτοιας κλίσης δρόμοι. Κάποια στιγμή ο δρόμος είχε χαλάσει και στο νησί γίνονταν ασφαλτοστρώσεις κι ο κύριος Χανός θεώρησε καλό να ασφαλτοστρώσει κι αυτόν. Πήγε τότε ο πατέρας μου να διαμαρτυρηθεί και να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι με τις χιονοπτώσεις και τις παγωνιές θα γλυστράει, τον καθησύχασε ο δήμαρχος λέγοντας του πως θα μεριμνήσει για το θέμα και να μην ανησυχεί. Φυσικά και δεν έκανε τίποτα, μετά από 1-2 χρόνια χιόνισε, έπεσαν και οι δυο γονείς μου (ο ένας καρδιακός και ο άλλος με σπασμένο πόδι), επικοινώνησε τηλεφωνικώς η μητέρα μου με τον κύριο Χανό κι αντί να της πει θα το δούμε κάτι θα κάνουμε, της είπε: <<Τι θέλετε να κάνουμε τώρα να χαλάσουμε τον δρόμο; Καλά είναι να προσέχουμε και λίγο>>... Από εκεί και πέρα δεν το ξαναθίξαμε το θέμα. Πριν 4 χρόνια που χιόνισε και πάγωσε ο δρόμος, έκλεισα το κατάστημα μου λόγω της χιονόπτωσης για να πάω νωρίτερα σπίτι, μέχρι τα μισά της ανηφόρας έπεσα δυο φορές, την δεύτερη φορά είδα ότι πιο πάνω είχε ακόμη μια στεγνή λωρίδα, μπουσούλησα ως εκεί για να μην ξαναπέσω. Αφού πέρασε ο χιονιάς, συνάντησε η μητέρα μου τυχαία τον κύριο Γαλατούμο αντιδήμαρχο τότε και τώρα, του έθεσε το θέμα κι αυτός της έταξε πως μέχρι το Πάσχα θα έμπαινε μια σωλήνα (σαν αυτήν στα Αλώνια) για να μπορούμε να κρατάμε μάλλον όμως ξέχασε να της πει το Πάσχα ποιας χρονιάς, γιατί μέχρι και σήμερα η σωλήνα δεν τοποθετήθηκε ακόμη. Δεν ζητούμε λοιπόν πολλά, διότι γνωρίζουμε την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία παραλάβατε τον Δήμο και δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα (όπως π.χ. μια ράμπα στο πλάι του δρόμου με αγκαθωτό τσιμέντο), πιστεύω όμως πως θα δείξετε ευαισθησία και κατανόηση ώστε να τοποθετήσετε μια σιδερένια σωλήνα κατά μήκος του δρόμου, πράγμα το οποίο είναι σχεδόν ανέξοδο.
Ζητώ συγγνώμη αν σας κούρασα. Σας εύχομαι και πάλι από καρδιάς καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλάβατε.







Δεν υπάρχουν σχόλια: