Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Παρουσίαση στην Αλεξ/πολη του βιβλίου «ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ-Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος (1998-2008). Πνευματικός Ηγέτης».

Το απόγευμα του Σαββάτου 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ανθιμείου Πολιτιστικού Κέντρου η παρουσίαση του βιβλίου του Αναπλ. Καθηγητού κ. Σωτηρίου Μπαλατσούκα με τίτλο «ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ-Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος (1998-2008). Πνευματικός Ηγέτης». Για το βιβλίο και για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο μίλησαν


ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Καθηγητής κ. Μιχαήλ Τρίτος, ο Αρχιμ. Άνθιμος Ρεγγίδης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως και πάλαι ποτέ διάκονος του Αρχιεπισκόπου, και ο ίδιος ο συγγραφέας. Την παρουσίαση συντόνισε ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, εκ των στενών συνεργατών του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.
Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο Διοικητής της 12ης Μεραρχίας, Υποστράτηγος κ. Γκατζογιάννης, ο Διοικητής της 23ης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος κ. Κυριάκος, ο Αντιδήμαρχος κ. Γκότσης και ο τ. Υπερνομάρχης Ροδόπης-Έβρου Καθηγητής κ. Μηνόπουλος.
Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος, αφού ευχαρίστησε τον συγγραφέα κ. Μπαλατσούκα, τον π. Επιφάνιο, τον κ. Τρίτο και τον π. Άνθιμο που απεδέχθησαν την πρόταση-πρόσκληση για να παρουσιαστεί το βιβλίο στην πόλη μας, μίλησε για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που γνώρισε, ιδίως μετά το 2004 όταν έλαβε από τον ίδιο την αρχιερωσύνη του, και κυρίως κατά την πρώτη συνοδική του περίοδο.
Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου και της ζωής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου από τον π. Επιφάνιο Οικονόμου, στενό συνεργάτη του, που συνδέθηκε μαζί του από τον Βόλο και τον ακολούθησε και στην Αθήνα. Ο π. Επιφάνιος αναρωτήθηκε πόσο λείπει από την σημερινή κοινωνία μας ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, οι λόγοι του και κυρίως ο τρόπος αντιμετώπισης των κάθε λογής προβλημάτων της ελλαδικής κοινωνίας. Αναφέρθηκε δε σε άγνωστες, στους πολλούς, πτυχές της ζωής του και κυρίως στους τελευταίους μαρτυρικούς μήνες της ασθενείας του, και όπως χαρακτηριστικά είπε «αυτή η ασθένειά του και ο τρόπος που ο ίδιος καθημερινά την αντιμετώπιζε κατά τους τελευταίους μήνες της ζωής του, ήταν το καλύτερο κήρυγμα του Χριστοδούλου που είχα βιώσει ποτέ στη ζωή μου, και είχα ακούσει χιλιάδες κηρύγματα από το στόμα του όλα αυτά τα χρόνια».
Ακολούθησε η εισήγηση του Κοσμήτορος του Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτου, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, κυρίως σε εθνικά θέματα που τον απασχολούσαν. Ο Καθηγητής κ. Τρίτος αναφέρθηκε στην έντονη ανησυχία του Χριστοδούλου για τα εθνικά θέματα της Θράκης, της Μακεδονίας, της Κύπρου, της Β. Ηπείρου, του ελληνισμού της Πόλης, και στην ευασθησία με την οποία αντιμετώπιζε τα θέματα των Βλάχων καθώς και των γενοκτονιών του Ποντιακού και του Μικρασιατικού Ελληνισμού, όντας και ο ίδιος γόνος προσφύγων.
Επόμενη εισήγηση ήταν του Αρχιμ. Ανθίμου Ρεγγίδη, του επί πενταετία (2003-2008) διακόνου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, ο οποίος τον διηκόνησε νυχθημερόν στα τελευταία χρόνια της ζωής του και κυρίως κατά την ασθένειά του, συνοδεύοντάς τον στις Η.Π.Α. και μέχρι της τελευταίας του αναπνοής. Ο π. Άνθιμος αναφερθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, στον Αρχιεπίσκοπο της εργασίας, της θυσίας και του καθημερινού μόχθου, αλλά και στον Αρχιεπίσκοπο της μυστηριακής ζωής, της προσευχής και της πνευματικής πατρικής αγάπης για όλο τον κόσμο.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του συγγραφέα του βιβλίου καθηγητού κ. Μπαλατσούκα, ο οποίος διετέλεσε καθ’ όλη την διάρκεια της αρχιεπισκοπικής πορείας του Χριστοδούλου ιδιαίτερος γραμματέας του, κυρίως στον τομέα της επιστολογραφίας. Ο κ. Μπαλατσούκας αναφέρθηκε στην γνωριμία του μοναχού Χριστοδούλου στην Μονή του Βαρλαάμ, στα Μετέωρα με την οικογένεια του ιδίου και αργότερα στην κλήση που δέχθηκε από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο να αναλάβει χρέη γραμματέα δίπλα του, μία δουλειά, όπως είπε, δύσκολη ένεκα της εργασιομανίας και τελειομανίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου.

Ακολούθησε ολιγόλεπτη προβολή βίντεο αφιερωμένου στη ζωή του Αρχιεπισκόπου, και στο τέλος ο Μητροπολίτης μας απευθυνόμενος στο συναισθηματικά φορτισμένο κοινό έκλεισε την παρουσίαση με τα λόγια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου που είχε πει «δεν θέλω να θυμάστε εμένα, παρά να αγαπάτε τον Χριστό και την Ελλάδα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: