Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Κρίσιμη άσκηση στη Σαμοθράκη, «πλευρικό φύλακα» της Θράκης…

Τη στιγμή που γίνεται η παρούσα ανάρτηση, θα πρέπει ήδη να έχει αρχίσει από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου, η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) που διεξάγεται στην περιοχή ευθύνης της Τακτικής Διοίκησης 41ου Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/41ου ΣΠ) «ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ» που έχει αναλάβει την αποστολή άμυνας της Σαμοθράκης.
Η ΤΔ/41ου ΣΠ «ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ», αποτελεί συγκρότημα που η σύνθεση του περιλαμβάνει τμήματα ελιγμού (Τεθωρακισμένα, Πεζικό), υποστήριξης μάχης(Πυροβολικό Μάχης και Αντιαεροπορικό, Διαβιβάσεις) και διοικητικής μέριμνας.


Η ΤΔ/41ου ΣΠ «ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ» οργανωτικά υπάγεται στην εδρεύουσα στην Αλεξανδρούπολη XII Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ) «Έβρος» που η περιοχή ευθύνης της εκτείνεται στον νότιο Έβρο.
την πράξη η ΤΔ/41ου ΣΠ αποτελεί την «πλαγιοφυλακή» της ελληνικής αμυντικής διάταξης στον Έβρο. Σε περίπτωση επιχειρήσεων η διατήρηση του ελληνικού ελέγχου στη Σαμοθράκη καθιστά απαγορευτική την προσβολή της παραλιακής ζώνης της Θράκης, που εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αποτελεί τα μετόπισθεν της κύριας ελληνικής αμυντικής διάταξης στον Έβρο.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, στο ωοειδούς σχήματος ορεινό νησί το οποίο διαθέτει ακτογραμμή μήκους 59 χιλιομέτρων και διαθέτει 35 παραλίες (στην πλειοψηφία τους πετρώδεις) που ορισμένες από αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις τουρκικές δυνάμεις ως ακτές απόβασης, έχει αναπτυχθεί το ισχυρό συγκρότημα που διασφαλίζει την άμυνα του από οποιαδήποτε απειλή συμπεριλαμβανομένης και αυτής που αντιπροσωπεύει το αναπτυγμένο στηνΊμβρο τουρκικό σύνταγμα καταδρομών.
Πλησίον της Σαμοθράκης, και συγκεκριμένα 6 μίλια βορειανατολικά της βρίσκεται η βραχονησίδα Ζουράφα, που είναι επίσης γνωστή ως Λαδοξέρα. Η Ζουράφα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τα ελληνικά ζωτικά συμφέροντα αφού στην περιοχή θεωρείται πιθανή η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (εξ ου και η ονομασία Λαδοξέρα) αλλά και γιατί «οριοθετεί» μία θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από αυτή και τη Σαμοθράκη μέχρι και τις ακτές της Θράκης που θεωρείταιπολλά υποσχόμενη για την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Απόδειξη της κρίσιμης σημασίας της Ζουράφας είναι και οι επανειλημμένες επισκέψεις του Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου σε αυτή.
Φυσικά, η Τουρκία αντιλαμβανομένη την κρίσιμη σημασία της Ζουράφας ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιχειρεί να αμφισβητήσει εμπράκτως την ελληνικότητα της μέσω της παρενόχλησης των Ελλήνων ψαράδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουρκικές προθέσεις για τη Ζουράφα έχουν δημοσιοποιηθεί από το 1997 όταν η Άγκυρα ανακοίνωσε την περιβόητη λίστα των «αμφισβητούμενων νήσων και βραχονησίδων» στην οποία περιλαμβανόταν και η βραχονησίδα.


Η Σαμοθράκη, που η ονομασία της σημαίνει «υψηλή Θράκη» («σάμος» την αρχαία ελληνική σημαίνει «υψηλή»), είναι νησί Θρακικού Πελάγους που έχει έκταση 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Όπως φαίνεται και από τον συνημμένο χάρτη βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ίμβρος και Θάσος. Απέχει από την Αλεξανδρούπολη 24 ναυτικά μίλια και συνδέεται ακτοπλοϊκά με αυτή (όπως και με άλλα λιμάνια της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας) μέσω του λιμανιού της Καμαριώτισσας.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο μόνιμος πληθυσμός της Σαμοθράκης ανέρχεται σε 2.840 κατοίκους. Η Σαμοθράκη αποτελεί τον ομώνυμο δήμο ο οποίος διοικητικά υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Η Σαμοθράκη είναι γνωστή παγκοσμίως για το ύψους 2,75 μέτρων διάσημο άγαλμα της Νίκηςπου ανακαλύφθηκε στο νησί το 1863, και το οποίο σήμερα εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι (όπως δυστυχώς και πολλές άλλες αρχαιότητες, μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που βρίσκονται «εξόριστα» σε πολλά μουσεία ανά τον κόσμο).
Άλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Σαμοθράκης είναι ότι αποτελεί το ψηλότερο νησί στο Αιγαίο με την εξαίρεση της Κρήτης και της Εύβοιας. Στο νησί βρίσκεται το όρος Σάος που η υψηλότερη κορυφή του, το Φεγγάρι, έχει υψόμετρο 1.611 μέτρα. Ας σημειωθεί ότι οι ντόπιοι αποκαλούν το όρος ως «Φεγγάρι», καθώς είναι «τόσο ψηλό που κρύβει το φεγγάρι».




Δεν υπάρχουν σχόλια: