Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Καναδικές επενδύσεις στον νομό Έβρου

Επενδυτικός δίαυλος μεταξύ Ελλάδας-Καναδά
Οι δυνατότητες ανάπτυξης και διεύρυνσης της ελληνοκαναδικής επιχειρηματικής συνεργασίας και ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων με το Ελληνο-Καναδικό Επιμελητήριο στην κατεύθυνση της αξιοποίησης αναπτυξιακών ευκαιριών σε διάφορους τομείς της τοπικής και εν γένει της ελληνικής Οικονομίας, συζητήθηκαν


σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε και διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνο-Καναδικού Επιμελητηρίου με την υποστήριξη της καναδικής πρεσβείας και του Invest In Greece, παρουσία εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων του Έβρου, της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου, που ανοίγει το Ελληνο-Καναδικό Επιμελητήριο ως ο αρμόδιος θεσμικός επιχειρηματικός φορέας για την επιχειρηματική συνεργασία των δύο χωρών λαμβάνοντας τον ρόλο του διαμεσολαβητή με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και με αφορμή τις καναδικές επενδύσεις στον νομό Έβρου, για τις οποίες υπάρχουν ενστάσεις και ισχυρές αντιδράσεις από μέρος της τοπικής κοινωνίας.
«Η καναδική επένδυση στη Θράκη αποτελεί πρόκριμα για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας της περιοχής με τον Καναδά και τόνωσης της τοπικής οικονομίας με ισχυρούς και διαφανείς ελεγκτικούς μηχανισμούς προστασίας του περιβάλλοντος και με στοίχημα τη συναίνεση και την κοινωνική ηρεμία στην περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, πρόεδρος του Ελληνο-Καναδικού Επιμελητηρίου.
Ευκαιρίες εξαγωγών
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και με αφορμή την επένδυση της καναδικής εταιρείας ELDORADO GOLD, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχει εγκατασταθεί στον νομό Έβρου με σκοπό την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου για τη δημιουργία μεταλλείου χρυσού στην περιοχή Πέραμα, συζητήθηκαν σε πρώτη φάση τα αντισταθμιστικά οφέλη, που θα μπορούσαν να προσφερθούν από καναδικής πλευράς στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Συγκεκριμένα, οι δυνατότητες εξαγωγής προϊόντων που παράγονται στον Έβρο (αγροτικά, παραδοσιακά προϊόντα, είδη διατροφής, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας κ.λπ.) αλλά και οι εισαγωγές χρήσιμων προϊόντων απευθείας από παραγωγικές καναδικές επιχειρήσεις. Στο σημείο αυτό τονίσθηκε, ιδιαίτερα, η ανάγκη δημιουργίας ισχυρού εξαγωγικού προφίλ των επιχειρήσεων του νομού με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων του Ελληνο-Καναδικού Επιμελητηρίου. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης και τα κίνητρα, που πρέπει να δημιουργηθούν για την προσέλκυση Καναδών τουριστών στον Νομό, όπως επίσης και τα αντισταθμιστικά οφέλη στον κλάδο του Τουρισμού από οποιαδήποτε ξένη παραγωγική δραστηριότητα.
Πρωτοπόροι στα υδατοδρόμια
Η απόκτηση τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία λιμένων, υποδομές μεταφορών και δικτύων και η αναζήτηση τεχνογνωσίας για τη δημιουργία υδατοδρομίων, που θα συνδέουν ευέλικτα την Αλεξανδρούπολη με διάφορους προορισμούς, αφού ο Καναδάς θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα των υδατοδρομίων, αποτέλεσε βασικό σημείο του διαλόγου του Ελληνο-Καναδικού Επιμελητηρίου με τους αρμόδιους φορείς της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου, ενώ υπήρξε ιδιαίτερη μνεία για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, τα αντισταθμιστικά οφέλη προς το ελληνικό Κράτος και την τοπική κοινωνία αλλά και τους ισχυρούς και διαφανείς ελεγκτικούς μηχανισμούς προστασίας του περιβάλλοντος ως απόλυτο πρόκριμα για την επίτευξη της τοπικής συναίνεσης.
Παράλληλα, οι παριστάμενοι αναφέρθηκαν στη διερεύνηση του ενδιαφέροντος καναδικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στον νομό, υπό τη διευκρίνιση ότι αυτές δεν θα πρέπει να διαταράσσουν την κοινωνική δικαιοσύνη και ηρεμία της περιοχής.
Ο εμπορικός ακόλουθος της καναδικής πρεσβείας χαιρετίζοντας την εκδήλωση βεβαίωσε τους παρόντες για τα θερμά αισθήματα που συνδέουν Ελλάδα και Καναδά, δήλωσε τη συνδρομή της Πρεσβείας σε κάθε επιχειρηματική συνεργασία και τόνισε το ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει από καναδικής πλευράς για τη Θράκη.
Στο προσκλητήριο διαλόγου του Ελληνο-Καναδικού Επιμελητηρίου ανταποκρίθηκαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας του Καναδά κ. Κυριάκος Χατζηπαναγής, ο σύμβουλος του Invest in Greece κ. Άκης Σκλάβος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Νομού Έβρου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Έβρου, ο γενικός διευθυντής της Συνεταιριστικής τράπεζας Έβρου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Έβρου, ο έφορος δημοσίων σχέσεων της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Θράκης και ανώτερα στελέχη της Eldorado Gold και των Χρυσωρυχείων Θράκης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: