Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Ο Κρόνος και το περίφημο εξάγωνό του. Του Γιώργου Ταρσούδη, Αλεξανδρουπολίτη Ερασιτέχνη Αστρονόμου

Η πρώτη μου φωτογραφία του πλανήτη Κρόνου, για την φετινή σεζόν 2013 που πήρα στις 6 Ιουνίου 2013, παρουσιάζει το περίφημο εξάγωνο του Κρόνου που βρίσκετε στον Βόρειο πόλο του και των δακτυλίων του πλανήτη. Το εξάγωνο είναι μία τεράστια και


αινιγματική δομή γύρω από το Βόρειο Πόλο του Κρόνου, είναι σαφώς ορατό σε μεγάλες εστιακές αποστάσεις με την χρήση ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων που χρησιμοποιούμε οι ερασιτέχνες αστρονόμοι. Εμφανείς  είναι φυσικά και οι δακτύλιοι του Κρόνου, μάλιστα αν προσέξετε προσεκτικά την εικόνα μου θα διακρίνετε στα αριστερά και επάνω να επισκιάζονται οι δακτύλιοι από την σκιά που πέφτει από το σώμα του πλανήτη.
Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που φωτογραφίζονται και οι δακτύλιοι και το εξάγωνο, είναι μια συνηθισμένη τακτική παρατήρηση και φωτογράφιση που κάνουμε εμείς οι ερασιτέχνες αστρονόμοι . Φέτος λόγω της κλίσης του πλανήτη μας είναι πιο εύκολο να το παρατηρήσουμε σε σχέση με άλλες χρονιές. Το μυστηριώδες εξάγωνο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από το Voyager, μεταξύ 1980 και 1981, κατά τη διάρκεια της διέλευσης του κοντά στον Κρόνο, πριν φτάσει τώρα στην άκρη του ηλιακού συστήματος. Το Voyager 1 για την ιστορία να πούμε ότι έχει βγει από το ηλιακό μας σύστημα.
Το μυστήριο του εξάγωνου δεν έχει πλήρως επιλυθεί, αλλά για ένα πράγμα είναι σίγουροι οι ερευνητές: η εξαγωνική δομή είναι ορατή στην υπέρυθρη, παρατηρείται μόνο στα βόρεια του πλανήτη, και όχι στο νότιο πόλο του, φαίνεται να είναι μόνιμο, ή τουλάχιστον αυτό το φαινόμενο έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Η κάθε πλευρά του εξαγώνου είναι περίπου 13.800 χιλιόμετρα, η οποία είναι μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Γης .
Γιώργος Ταρσούδης
Ερασιτέχνης Αστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: