Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ευχαριστήριο στον κύριο Δήμαρχο Λαμπάκη και σε όλους που στρέφονται εναντίον της εξόρυξης της περιοχής μας.


Χωρίς να γνωρίζω προσωπικά τον κύριο Λαμπάκη, θέλω να τον ευχαριστήσω για τη στάση που κρατάει απέναντι στην καναδέζικη εταιρεία El Dorado, που, όπως είναι γνωστό σε όλους μας, θέλει να κάνει εξόρυξη χρυσού στην περιοχή μας με το πιο φθηνό και βλαβερό τρόπο που υπάρχει, καταστρέφοντας έτσι τον τόπο, τη θάλασσα, τη γεωργία, την αλιεία και την υγεία μας για πάντα.


Η αιτία αυτής της απόφασής μου να γράψω αυτό το ευχαριστήριο ήταν μια συζήτηση που άκουσα πρόσφατα στο λεωφορείο ανάμεσα σε δύο κυρίες που κατέκριναν τον κύριο Λαμπάκη για ώρες. Το συμπέρασμα που έβγαλα ήταν ότι ο κόσμος κρίνει ένα πολιτικό πρόσωπο από «τα έργα» που κάνει και από προσωπικά συμφέροντα. Τον μέσο πολίτη δεν τον ενδιαφέρει εάν αυτά «τα έργα» πληρώνονται με δανεικά λεφτά ή ακόμα εάν αυτά τα λεφτά προέρχονται από δωροδοκία, όπως δεν τον ενδιέφερε χρόνια εάν η αύξηση μισθού, η μείωση των εργάσιμων χρόνων για συνταξιοδότηση ή η αύξηση θέσεων στο δημόσιο πληρώνονταν με δανεικά λεφτά ή όχι.
Βεβαίως στην Χαλκιδική, όπου ο καινούριος δήμαρχος στηρίζει την εταιρεία El Dorado γίνονται έργα. Η ωραία περιοχή αποδασώνεται και σε λίγα χρόνια ο τουρισμός θα αναγκασθεί να μεταφερθεί στην περιοχή μας, όπου η θάλασσα ακόμα θα είναι καθαρή.
Τα εδαφικά μας πλούτη παίζουν ένα τεράστιο ρόλο στην χώρα μας. Εάν πραγματικά υπήρχε η λεγόμενη μυστική συμφωνία Cooper όπου η Ελλάδα το 1940 θα είχε δώσει τα δικαιώματά της για τα εδαφικά πλούτη σε ξένες εταιρείες για 70 χρόνια, δεν μπορώ να το ελέγξω αφού ήταν μυστική. Ούτε μπορώ να κρίνω εάν είχε η Ελλάδα το δικαίωμα το 2011 να τερματίσει αυτήν τη συμφωνία έτσι ώστε να γίνουν τα πλούτη πάλι ιδιοκτησία της.
Γεγονός είναι όμως, ότι το πρώτο μνημόνιο υποχρεώνει την Ελλάδα να πληρώσει τα δάνεια πίσω με λεφτά ή εδαφικά πλούτη και ότι ξαφνικά βρίσκουν παντού ορυκτά πλούτη.
Ας μείνουμε στην περιοχή μας να δούμε με ποιο τρόπο και με ποιο κέρδος θέλουν να κάνουν εξόρυξη. Ο τρόπος είναι γνωστός (με χρήση κυανίου και άλλων βλαβερών χημικών ουσιών) και το κέρδος είναι 100% για την εταιρεία EL DORADO.
Πολλοί είναι αυτοί που στηρίζουν ανοιχτά την εξόρυξη του χρυσού ελπίζοντας σε μια προσωρινή μικρή ανάπτυξη της περιοχής μας και σαν μια διέξοδο από την κρίση που ζούμε. Ο κόσμος είναι απελπισμένος και δεν βλέπει άλλη λύση.
Υπάρχει ελπίδα; Μια λύση, καμιά φορά, έρχεται όταν δεν την περιμένουμε.
Η γνώμη μας σχηματίζεται από αυτά που διαβάζουμε, βλέπουμε ή ακούμε. Σε λίγους Έλληνες είναι γνωστό το λεγόμενο Monaco Colloquium του Αυγούστου 2011. Τότε η Ελβετία κάλεσε τους υπουργούς οικονομικών από 57 χώρες στο Monaco για να δημιουργήσουν ένα καινούριο δίκαιο οικονομικό σύστημα.
Οι χώρες Η.Π.Α., Καναδάς, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία αποκλείστηκαν από αυτήν την συγκέντρωση. Μετά από δύο χρόνια αυξήθηκαν αυτές οι χώρες και τώρα είναι 140. Όλες οι απατηλές πράξεις του οικονομικού συστήματος που έχουμε μέχρι τώρα μελετήθηκαν και είναι γνωστές. Τα πλάνα είναι σε πολύ προχωρημένα στάδια και πρόσφατα διάβασα ότι με την εφαρμογή του καινούριου σχεδίου θα αγοραστούν τα χρέη της Ελλάδας και της Ισπανίας.
Υπάρχει ελπίδα για μια ωραία ελεύθερη Ελλάδα. Όμως, και εάν ακόμα σβηστούν τα χρέη από την Ελλάδα και εάν αρχίσουμε από την αρχή,  θα έχουμε μάθει τίποτα από την κρίση; Εγώ πιστεύω ναι. Εάν μας δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία και εάν έχουμε ακέραιους πολιτικούς που θα δουλεύουν για το καλό της χώρας μας θα δουλέψουμε και εμείς σαν ακέραιοι πολίτες όλοι μαζί για μια υπέροχη Ελλάδα.
Γυρίζοντας στο τώρα που ζούμε θέλω να στηρίζω τους πολιτικούς που παλεύουν για το καλό του τόπου μας. Για να τα βγάζεις πέρα με πλούσιες εταιρείες σαν την EL DORADO, κυβερνητικά πρόσωπα που σε πολεμάνε και πολίτες που ζητούν προσωπικά συμφέροντα πρέπει να είναι απίστευτα δύσκολο. Γι’ αυτό κλείνω με ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο Λαμπάκη και σε όλους όσους αντιστέκονται στην καταστροφή της περιοχής μας από εταιρείες όπως η EL DORADO.
Χριστίνα Μπουτλούκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: