Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Νίκος Τζανίδης. Γιατί ψήφισε ΥΠΕΡ της επένδυσης της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. στο Πέραμα


Καταψηφίστηκε χθες Τετάρτη 3/10/2012,κατά πλειοψηφία, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. στο Πέραμα Έβρου. Υπέρ ψήφισε ο κ. Νίκος Τζανίδης της παράταξης «Κοινωνική Συμμαχία» και λευκό οι κ.κ. Κώστας Ζαγναφέρης (Ξάνθης) και Κώστας Μιχελής (Ροδόπης) της «Περιφερειακής Αναγέννησης».
Στα πλαίσια της σφαιρικής ενημέρωσης των συμπολιτών μας, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον κ. Τζανίδη ο οποίος μας απέστειλε – και τον ευχαριστούμε – σε ηλεκτρονική μορφή την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.


Την τοποθέτησή του αυτή δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει χθες, καθώς υπερέβη το χρόνο που διέθετε το προεδρείο σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους που επιθυμούσαν να λάβουν το λόγο.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην «Κοινωνική Συμμαχία» και το αν η χθεσινή ψήφος του κ. Τζανίδη θα τον οδηγήσει εκτός παράταξης ή όχι.
Τοποθέτηση κ. Τζανίδη Νικόλαου στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 3/10/2012
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φιλοξενούμενους για την παρουσία και το ενδιαφέρον τους, αλλά ιδιαίτερα τους εκλεκτούς επιστήμονες για την παρουσίαση των απόψεών τους, ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την ενδιαφερόμενη εταιρία για την ολοκληρωμένη παρουσίαση της σκοπούμενης επένδυσης στην περιοχή μας.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα ήθελα να σας θέσω κάποια δεδομένα εξ αρχής, προκειμένου να γίνει καλύτερα κατανοητή η πολιτική μου τοποθέτηση.
Ξεκαθαρίζω ότι έχω άμεση σχέση με τον χρυσό στην περιοχή μας, όχι όμως με κάποια από τις εταιρίες. Τόσο εγώ, όσο ο πατέρας μου, η μητέρα μου και αδερφός μου δεν είχαμε καμιά οικονομική ή άλλη συναλλαγή με κανέναν από τους πολλούς ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η αμεσότητα της σχέσης μου με τον χρυσό έγκειται στο γεγονός ότι ο πατέρας μου, Θεμιστοκλής Τζανίδης ως εργοδηγός μεταλλείων στο Ι.Γ.Μ.Ε. ήταν ο πρωτοστάτης της ανακάλυψης των κοιτασμάτων χρυσού στην περιοχή μας και αυτός που υπέδειξε αρχικά τους χώρους έρευνας την οποία ολοκλήρωσε ο κος Κωνσταντίνος Μιχαήλ, γεωλόγος στο Ι.Γ.Μ.Ε., με την μελέτη του για την οποία βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στον ελληνικό λαό.
Γεννήθηκα το 1977 και τις συνεχείς ανακαλύψεις του πραγματικά πλούσιου ορυκτού πλούτου του τόπου μας, τις έχω ζήσει στο οικογενειακό μου περιβάλλον από το 1986. Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι προέρχομαι από μεταλλευτική οικογένεια και κατανοώ πολλές από τις έννοιες και τους κινδύνους αυτής της δραστηριότητας.
Επίσης θα ήθελα να λάβετε υπόψη ότι καταλαβαίνω σε αρκετά καλό βαθμό όρους της φυσικής, της χημείας και των μαθηματικών, αφού στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ακολούθησα αυτήν την κατεύθυνση, ενώ φοίτησα επί δύο έτη (bienio) στο Πολυτεχνείο της Περούτζια (Ιταλία) στο τμήμα πολιτικών μηχανικών.
Ως δικηγόρος όμως δεν μπορώ από το μην ξεκινήσω θυμίζοντας τα όσα ορίζει το Σύνταγμα της Ελλάδος αρ.106 ότι δηλαδή το Κράτος λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, από την ατμόσφαιρα και τα υπόγεια ή υποθαλάσσια κοιτάσματα. Πρέπει να γίνει σε όλους μας κατανοητό ότι ο ορυκτός πλούτος ανήκει στο σύνολο του ελληνικού λαού και όχι στους τυχόν ιδιοκτήτες της επιφάνειας ή στους Δήμους ή στις Περιφέρειες.
Και αυτό το Κράτος, σήμερα, βρίσκεται ένα βήμα πριν την καταστροφή και την παύση πληρωμών, ενώ ο ιδιοκτήτης της περιουσίας της οποίας συζητάμε εδώ, δηλαδή ο ελληνικός λαός, βιώνει ήδη την κοινωνική, οικονομική, και πολιτιστική του καταστροφή.
Σας καταθέτω την αγωνία των συμπολιτών μου αλλά και την δική μου. Τα μισά παιδιά της ηλικίας μου σήμερα που παραμένουν ακόμα στο τόπο μας, δεν έχουν ούτε περιστασιακή εργασία. Από αυτούς πάλι που εργάζονται όλοι τους αμείβονται με μισθούς που δεν επιτρέπουν ούτε καν την μέση κοινή αξιοπρεπή διαβίωση, ενώ το 80 % αυτών έχει άμεση σχέση με το δημόσιο.  Άδειασε η γειτονιά μου. Γειτονιά μου είναι το λιμάνι, το κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Η Παραλιακή ενοικιάζεται-πωλείται, Λ. Δημοκρατίας το ίδιο, 14ης Μαίου, Βενιζέλου, όλοι οι εμπορικοί δρόμοι της πόλης. Βλέπαμε τα χωρία μας να ερημώνουν αλλά δεν φανταζόσασταν ποτέ ότι θα δούμε και τις πόλεις μας να ερημώνουν !
Ορεστιάδα, επίσημα στοιχεία 53% καταγεγραμμένη ανεργία, 52% Κομοτηνή, κοντά στο 50% και όλες οι άλλες πόλεις της περιφέρειας.
Από την άλλη και σύμφωνα με επίσημα πάντα στοιχεία η περιφέρειά μας καταλαμβάνει το 10,6% της επιφάνειας της χώρας μας, διαθέτει το 6,8% του πληθυσμού της και συνεισφέρει μόλις το 3,9%  στο ΑΕΠ της χώρας. Δεν πρέπει και εμείς επιτέλους να βάλουμε στόχο να παράγουμε το μέσο κοινό εθνικό ποσοστό, δηλαδή το 6,8% συνεισφέροντας έτσι και εμείς στην εθνική προσπάθεια ?   Η πάλι θα χρησιμοποιήσουμε την εύκολη δικαιολογία, για όλα φταίει η Αθήνα ?
Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο του ελληνικού λαού που βρίσκεται στο τόπο μας είτε αυτός λέγετε χρυσός, είτε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μάρμαρο, γεωθερμία, ζεόλιθος, άστριος, και πολλά άλλα, προς όφελος της χώρας, των τοπικών κοινωνιών, των εργαζομένων, των επενδυτών και γιατί όχι προς όφελος και της Ευρώπης, σεβόμενοι τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο οποίο διαβιεί.
Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες εκμεταλλεύονται και αξιοποιούν φτωχότερα κοιτάσματα που διαθέτουν, σεβόμενες το ευρωπαϊκό κεκτημένο δημιουργώντας έτσι απασχόληση, αμοιβή και ανάπτυξη.
Όσο για την μελέτη, σε αντίθεση με προηγούμενες, δηλώνω πλέον ικανοποιημένος από το γεγονός ότι προβλέπονται βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές που η εταιρεία προτίθεται να εφαρμόσει ακολουθώντας της οδηγίες της Ε.Ε. και πρωτοπορώντας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με τις προτεινόμενες οριακές τιμές εκπομπής ρυπαντικών ουσιών που εκπέμπονται στον αέρα, το νερό και το έδαφος, αποφεύγοντας έτσι την δημιουργία λυματοδεξαμενής, με ελαχιστοποίηση της περιεκτικότητας κυανίου στο λιγότερο εφικτό, 0,8-1 ppm όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη η περιεκτικότητα είναι μεγαλύτερη και ήδη διαχείρισιμη, αφού σήμερα το ανώτατο όριο είναι 50 ppm και από 1-1-2013 θα κατέλθει στα 10 ppm.
Τέλος, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει την αξιοποίηση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην περιοχή μας θα ήθελα να προτείνω τα αντισταθμιστικά που θα λαμβάνει ο Δήμος και η Περιφέρεια να κατευθύνονται κατά κανόνα σε συγκεκριμένη δραστηριότητα, π.χ. τουρισμός, προκειμένου να επιτυγχάνεται ευχερέστερα ο έλεγχος της αποδοτικότητας από τα συμβούλια και την τοπική κοινωνία.
την παρακολούθηση και τον έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και από τοπική επιτροπή με τοπική λογοδοσία, η οποία αφενός θα ελέγχει αλλά και θα διευθύνει Ερευνητικό Κέντρο στην Αλεξανδρούπολη για την ανάπτυξη βέλτιστων τεχνικών προκειμένου να ενισχυθεί η έρευνα για την εφαρμογή τεχνικών απόληψης του χρυσού χωρίς την χρήση επικίνδυνων ουσιών.
Έτσι λοιπόν βασιζόμενος στην αρχή της νομιμότητας θα ψηφίσω υπερ της συγκεκριμένης επένδυσης, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είμαι θετικός σε οποιονδήποτε επένδυση προέρχεται από νόμιμο επενδυτή, που ακολουθώντας την νόμιμη διαδικασία, προσπαθεί να δημιουργήσει μια νόμιμη δραστηριότητα.


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φιλαράκι δεν μπορώ να σου πω τίποτε για να σου πάω κόντρα.
Πολύ ωραία τα λες και έχεις δίκιο.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε κράτος.
Θα ακούσεις πολλά από πολλούς αλλά never mind. Το θέμα είναι να τα έχεις καλά με την συνείδησή σου.

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΚΡΕ, ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΕΙΣ ΤΣΑΓΑΝΟ

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Τζανίδη έχεις πλήρη απολύτως άγνοια το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το χρυσορυχείο στον Έβρο!!!
Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Για ποια αντιμετώπιση της ανεργίας μιλάς από την στιγμή που η περιφέρεια και οι δημοτικές αρχές βλέπουν το πρόβλημα χρόνια τώρα και δεν κάνουν τίποτα απολύτως!! Τα χρυσωρυχεία ΘΑ ΝΟΙΚΙΑΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ???? Δεν δικαιολογεί η ανεργία καμία ψήφο με μεγάλη πιθανότητα πλήρους βεβήλωσης του περιβάλλοντος για 1500 χρόνια!!!! Μην ξεχνάς ότι για να αντιμετωπιστεί προσωρινά η ανεργία 80 ατόμων το πολύ και για δέκα χρόνια….μπορεί να χάσουν την δουλειά τους από την μόλυνση τουλάχιστον 10.000 και φυσικά να καταδικαστούν σε αργό θάνατο γενιές ολόκληρες!!!
Δηλώνεις όπως λες ότι υπάρχουν τεχνικές με σεβασμό στο περιβάλλον(πες μας αλήθεια ποιες είναι αυτές οι τεχνικές διότι και εγώ δηλώνω ότι γνωρίζω πως μπορεί να γίνει ασφαλής χρήση πυρηνικών έξω από το σπίτι σου) αλλά δεν είσαι απόλυτα κάθετος στο να μην γίνει ποτέ και πουθενά χρήση κυανίου?? Να σου φέρω στον μπαξέ σου χώμα με περιεκτικότητα κυανίου 0,8-1 ppm για να σπέρνεις ντοματούλες και να δίνεις στα παιδιά σου? Μα ότι θέλεις λες???
Είσαι άσχετος μα περισσότερο από όλα και επικίνδυνος!

Ανώνυμος είπε...

Οι δυο πρώτοι που σχολίασαν Τζανίδη είναι από το σοι σου???
Τι λες ρεεεεεε δικηγόρε που είσαι και χημικός και γνωρίζεις από μεταλλεία?? Μήπως είσαι και αστροφυσικός να κάνεις πρόβλεψη για την θεωρία των Μάγια?
Καλά σου είπε ο άλλος να σου φέρει χώμα με κυάνιο για τον μπαξέ σου!!!

Ανώνυμος είπε...

Tόσο πολύ σας ενοχλεί η δημοκρατία, η ελευθερία του λόγου, η άλλη άποψη; Ειδικά όταν συνοδεύεται από επιχειρήματα, γνώσεις και προσωπικά-οικογενειακά βιώματα;