Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Εγκαίνια νότιου τμήματος του Πάρκου Εθνικής Ανεξαρτησίας. Ποιος είναι ο δωρητής κ. Μανέας


Οι εργασίες στο νότιο τμήμα του Πάρκου Εθνικής Ανεξαρτησίας προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Σε επίσκεψή μας στο χώρο χθες Τετάρτη και σήμερα Πέμπτη 20/9/2012 το πάρκο έχει πια φτάσει πολύ κοντά στην τελική μορφή του, σήμερα μάλιστα συνεργεία φύτευαν γκαζόν στα παρτέρια.








 
  Ο κ. δήμαρχος μας επιβεβαίωσε ότι το Σάββατο 6/10/2012 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια από τον δωρητή κ. Χρήστο Μανέα, ο οποίος δωρίζει την παιδική χαρά στη μνήμη της συζύγου του Κλειούς.
Ήδη χθες το πρωί (20/9/2012) στο χώρο είχε τοποθετηθεί η πλάκα στην οποία αναφέρεται ο δωρητής και το νέο όνομα της παιδικής χαράς.
Θυμίζουμε ότι στο Δ.Σ. της 18/07/2012, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την ονομασία της παιδικής χαράς ως «Παιδική Χαρά Κλειούς Μανέα», αφού η παιδική χαρά των 100.000 περίπου ευρώ έγινε στη μνήμη της (ΔΙΑΥΓΕΙΑ: δημοτικά συμβούλια της 21/3/2012 η αποδοχή της δωρεάς και της 18/07/2012 η ονομασία της παιδικής χαράς).

Ποιος είναι ο κ. Χρήστος Μανέας;
Πηγή για το παρακάτω βιογραφικό του κ. Μανέα είναι το δελτίο τύπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αφορμή την τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ. την 17/10/2011.
 Ο κ. Χρήστος Μανέας, από φωτογραφία συνημμένη σε δελτίο τύπου του ΑΠΘ της 14/10/2011
============== ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Α.Π.Θ. της 14/10/2011 =============
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1926, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών 1944-1948, στρατεύτηκε το 1948 και υπηρέτησε τον Ελληνικό Στρατό ως το Φεβρουάριο 1952. Το 1952, πέτυχε στις εξετάσεις και έλαβε άδεια ασκήσεως λειτουργήματος Δικηγόρου τον Ιούνιο 1952 και διορίστηκε Δικηγόρος Αθηνών. Έκτοτε ασκεί το λειτούργημα του Δικηγόρου «Μαχόμενης Δικηγορίας» συνεχώς και αδιαλείπτως επί 59 έτη συμπληρωμένα. Διετέλεσε συνεργάτης του Νομικού Βήματος. Το έτος 2002 ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών τον τίμησε για την ευδόκιμο θητεία του επί 50 έτη στη διακονία της Μαχόμενης Δικηγορίας.
Η αείμνηστος σύζυγός του, Κλειώ, και ο ίδιος αποφάσισαν να διαθέσουν εν ζωή την περιουσία τους σε αγαθοεργούς σκοπούς στην έχουσα ανάγκη υποστήριξης Βόρεια Ελλάδα.
Οι αγαθοεργοί σκοποί του βρίσκουν σήμερα έκφραση:
Στον εξοπλισμό του Κρατικού Νοσοκομείου Φιλιατών – Θεσπρωτίας με πλήρη μονάδα ενδοσκοπήσεως, πλήρη μονάδα παθολογοανατομίας και 3 μονάδες τεχνητού νεφρού.
Στην ανακατασκευή της κεραμοσκεπής επιφανείας 2.100 μέτρων του Γηροκομείου Καβάλας.
Στον πλήρη εξοπλισμό της μονάδας θεραπείας παιδιών με ειδικές ανάγκες του Κέντρου Αποκαταστάσεως Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΑΑΜΕΑ Δημόσιο Σχολείο) Σερρών.
Στην επισκευή και εξοπλισμό της αίθουσας διδασκαλίας, συγκέντρωσης, ψυχαγωγίας των παιδιών με ειδικές ανάγκες του ΚΑΑΜΕΑ Σερρών, και προσφορά ειδικού αυτοκίνητου για τη μεταφορά παιδιών με ειδικές ανάγκες.
Στην προσφορά ειδικού αυτοκίνητου για τη μεταφορά παιδιών με ειδικές ανάγκες στο Δήμο Δράμας και Καβάλας
Στην προσφορά σχολικών λεωφορείων στις παραμεθόριες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας για τη μεταφορά μαθητών από χωριά στερούμενα σχολείων στα λειτουργούντα σχολεία, όπως Πετρωτά, Άνω Έβρου, Δήμου Σταυρουπόλεως, Βορείου Ξάνθης.
Στην ανέγερση στη ΧΡΥΣΑ Ξάνθης, εκ θεμελίων, κτιρίου 493 τετραγωνικών μέτρων και τον εξοπλισμό για τη χρήση από το ΚΑΠΗ των απομάχων αγροτοεργατών της περιοχής.
Στην προσφορά 100 πινάκων ζωγραφικής, από την προσωπική συλλογή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου και συγκροτήθηκε η πρώτη και μοναδική Πινακοθήκη στη Θράκη.
Στην ανέγερση κλειστού Γυμναστηρίου 1220 τετραγωνικών μέτρων στην Πανεπιστημιούπολη Αλεξανδρούπολης.
Στην ανέγερση κλειστού Γυμναστηρίου 1220 τετραγωνικών μέτρων στο ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ. ση Θέρμη.
Στην επισκευή και αναπαλαίωση κτιρίου επιφανείας 600 μέτρων στο Δήμο Σερρών για τη στέγαση της Δημοτικής Πινακοθήκης Κωνσταντίνου Ξενάκη.
Στην ανέγερση κτιρίου 250 τετραγωνικών μέτρων στη Ξάνθη για τη στέγαση Κέντρου Αιμοδοσίας
Στη χορήγηση δώδεκα (12) υποτροφιών στους Φοιτητές Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Μαριουπόλεως Ουκρανίας, περιοχής αποικισμένης από Έλληνες του Πόντου με συνείδηση της Ελληνικής καταγωγής. Τιμήθηκε με το παράσημο ΑΞΙΟΣ ΤΙΜΗΣ.
Στον εξοπλισμό με 100 καθίσματα και 50 θρανία του Πομακικού Σχολείου Άνω Δερείου Έβρου.
Ο Χρήστος Μανέας έλαβε τιμητικές διακρίσεις από τους Δήμους Φιλιατών, Θεσπρωτίας, Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τον ανακήρυξε ΦΙΛΟΝ και του απένειμε δίπλωμα-πλακέτα. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διά της Φιλοσοφικής Σχολής του απένειμε το Βραβείο Σοφίης.
=========================================================
Στις 12/09/2011 ο κ. Χρήστος Μανέας κατά τη διάρκεια τελετής αναγόρευσής του σε φίλο του Δ.Π.Θ. για παλαιότερη δωρεά μίας προσωπικής συλλογής πολύτιμων έργων τέχνης, ανέφερε ότι «Η ψυχούλα της Κλειώς αγάλλεται με αυτή τη δωρεά», αφού μαζί με την σύζυγό του είχαν αφιερώσει μεγάλο μέρος της κοινής τους ζωής σε φιλανθρωπικό έργο. «Μη έχοντας παιδιά αποφασίσαμε να μην κατηγορηθούμε για ηθική αυτουργία στην τεμπελιά, χαρίζοντας την περιουσία μας στα ανίψια μας, τα οποία τίποτα δεν έκαναν για να βοηθήσουν να την αποκτήσουμε εμείς κι έτσι το οτιδήποτε είχαμε και θεώρησα υποχρέωση μας να τα επιστρέψουμε εκεί από όπου τα πήραμε τα χρήματα, από τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τις συνεργασίες τους, στις οποίες άλλοτε πέτυχα, άλλοτε απέτυχα».
Στις 28/09/2011 ο κ. Μανέας εγκαινίασε άλλη μία δωρεά στην περιοχή μας, το κλειστό Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο στην Αλεξανδρούπολη, στο οποίο δόθηκε το όνομα “Φωλέα Κλειώ” και αυτό αφιερωμένο στη μνήμη της συζύγου του. Ο δωρητής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δέλτα Τηλεόρασης, προέτρεψε τους νέους να μην κυνηγούν τα χρήματα αλλά τη δουλειά και μετά από καιρό θα ανταμειφθούν για τις θυσίες που έκαναν.
Σε αυτό, φαίνεται ο μητροπολίτης Άνθιμος στην τελετή αγιασμού και στις ομιλίες που ακολουθούν, καθήμενος εκ δεξιών του κ. Μανέα.




  Ο κ. Μανέας φιλοξενήθηκε την 29/09/2011 στην εκπομπή DNA του δημοσιογράφου Δημοσθένη Δούκα στην Δέλτα Τηλεόραση όπου παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Σε αυτή αναφέρθηκε στη ζωή του, στην απόφαση με την εκλιπούσα σύζυγό του Κλειώ Ριζοπούλου, να δωρίσει την περιουσία του εν ζωή “στον Ελληνικό λαό που μας εμπιστεύτηκε”, στις ως τότε αγαθοεργίες του. Τόνισε πως δεν εμπιστεύεται κανέναν, κάνει τα έργα μόνος του γιατί πιστεύει πως έτσι τα χρήματά του πιάνουν τόπο απ’ότι αν τα έδινε σε κάποιο δήμο, πανεπιστήμιο ή ίδρυμα. Μιλά για οικόπεδο που δώρισε ο δήμος Σαμοθράκης στο πανεπιστήμιο με το σκοπό να γίνει Καλοκαιρινή Σχολή εκεί (Summer School) και για την πρόταση που του έγινε να βοηθήσει και σε αυτό το σχέδιο.
Ο κ. Χρήστος Μανέας είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του Τεκτονισμού στην Ελλάδα. Στο παρελθόν έχει πρωταγωνιστήσει σε ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου κ. Τράγκα που αναφέρονται στον Τεκτονισμό (Εκπομπή “Χωρίς Αναισθητικό” με τίτλοΣτα Άδυτα της Μασονίας“).
 Σύμφωνα με τη σελίδα «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος», ο κ. Χρήστος Μανέας διετέλεσε Μεγάλος Διδάσκαλός της από το 1981-1995.
   
Στην πιο πάνω συνέντευξή του στον κ. Δημοσθένη Δούκα, ο κ. Μανέας αναφέρει ότι ήταν “15 χρόνια Μέγας Διδάσκαλος και 3 χρόνια Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης του 33ου” και “όταν πήγα στον Τεκτονισμό εξετίμησα περισσότερο τη χριστιανική θρησκεία, δεν τα είχα προσέξει ποτέ, δεν τα είχα μελετήσει. Εκεί έμαθα ότι πρέπει να δίνεις και να μην περιμένεις να πάρεις, ότι πρέπει να κάνεις το καλό”.

Ο κ. Χρήστος Μανέας, Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας (Από τη συνέντευξη στοΧωρίς Αναισθητικότου Γιώργου Τράγκα το 1994)
Αναφέρεται μάλιστα σε ιστορικά πρόσωπα που ήταν Τέκτονες (Βότσης, Κολοκοτρώνης, τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, Καποδίστριας, Βενιζέλος, Μεταξάς, Βασιλιάς Γεώργιος, Παπαναστασίου, ο πατριάρχης Αθηναγόρας, ο Παύλος Μελάς). Κατά την άποψή του, δεν είναι ασυμβίβαστο το να είναι κανείς χριστιανός και τέκτονας, “δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο, σαν να μου λέτε τώρα συμβιβάζεται να είσαι φίλος του Ολυμπιακού και δικηγόρος [...] ο τεκτονισμός είναι ένα ηθικοφιλοσοφικό σύστημα, απαγορεύεται να μιλάς θρησκευτικά και πολιτικά [...] θέλει εκείνα που ενώνουν τους ανθρώπους [...] Στον τεκτονισμό απαραίτητο είναι να πιστεύεις σε κάποιο θεό και την αθανασία της ψυχής, οι άθρησκοι δε γίνονται δεκτοί, δεν επιτρέπεται επίσης να είσαι άεργος (όχι άνεργος), να μην κάνεις δουλειά”. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, λέει ότι ο Τεκτονισμός είναι “τελείως αντίθετος με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα” (ξεχνά όμως να αναφέρει αυτό που αποκαλύπτει στη συνέντευξή του στον κ. Τράγκα το 1994, ότι ο Στυλιανός Πατακός και ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν Τέκτονες). Κατά τη γνώμη του, οι επίσημες εκκλησίες δε διάκεινται φιλικά προς τους Τέκτονες “από άγνοια και ορισμένοι από αυτούς γιατί θέλουν να στρέψουν αλλού την προσοχή του κόσμου”. Κλείνοντας, αναφέρει: “Ο τεκτονισμός είναι το απόσταγμα της σοφίας όλων των λαών… απ’όπου βρίσκει παίρνει… είναι ένα χωνευτήρι ιδεών, διδαγμάτων, οραμάτων… για τον άνθρωπο που σκέφτεται και θέλει κάτι παραπάνω.”







Η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τον Τεκτονισμό
Το βιβλίο θρησκευτικών της Α’ Λυκείου αφιερώνει ένα κεφάλαιο στη Μασονία (Ορθόδοξη Πίστη και Λατρεία, βιβλίο Α’ Γενικού Λυκείου των Χρήστου Γκότση, π. Γεωργίου Μεταλληνού και Γεωργίου Φίλια, Ο.Ε.Δ.Β., Έκδοση 2010). Εκεί διαβάζουμε τα ακόλουθα:
«Η άποψη της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τον Τεκτονισμό βασίστηκε στην Αγία Γραφή και στην Παράδοση, καθώς και στα επίσημα κείμενα του (Καταστατικό Χάρτη της Μεγάλης Στοάς και Γενικό Κανονισμό της Μεγάλης Στοάς). Η άποψη αυτή εκφράστηκε από τη Διορθόδοξη Επιτροπή, (Άγιο Όρος 1930), τη γνωμάτευση της θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, (Αθήνα 1933), και τις αποφάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, (Αθήνα 1933, 1972 και 1996). Σύμφωνα με τις παραπάνω αποφάσεις, κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία ο Μασονισμός είναι θρησκεία, γιατί οι μασονικές Στοές έχουν έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα. Οι αποφάσεις αυτές βασίστηκαν σε κείμενα των ίδιων των μασόνων, τα οποία περιέχουν διδασκαλίες για το Θεό και την ψυχή και δέχονται την πίστη σε Θεό, που τον ονομάζουν Μ.Α.Τ.Σ. (Μέγας Αρχιτέκτων του Σύμπαντος)…. Η μασονική λατρεία μιμείται τα αρχαία ειδωλολατρικά μυστήρια και γίνεται από ειδικούς λειτουργούς.
Ο μασόνος με τη μύηση και με τους όρκους και τις υποσχέσεις που δίνει, με τη μυστικότητα που είναι υποχρεωμένος να τηρήσει χωρίς να το καταλάβει, βρίσκεταιαπόλυτα εξαρτημένος από τη Στοά του [...] Οι μέσοι πολίτες γίνονται συνήθως μέλη μιας Στοάς, προσδοκώντας υποστήριξη για την επαγγελματική και κοινωνική τους άνοδο. [...]
Ο Μασονισμός, εφόσον διαθέτει δική του ηθική, μύηση και τελετουργία με ειδικό τυπικό, δίνει την εντύπωση μιας μυστικής και κρυφής θρησκευτικής οργάνωσης. Με τηναλληλοϋποστήριξη των μασόνων καταργείται η αξιοκρατία, με τη λογοκρισίαδημοσιευμάτων ή ομιλιών των οπαδών του, περιορίζεται η ελευθερία σκέψης και δράσης. Κάθε χριστιανός, αν θέλει να ανήκει στην Εκκλησία του Χριστού, πρέπει να αποφεύγει μια οργάνωση που τη χαρακτηρίζει απόλυτη μυστικότητα. Η ζωή του χριστιανού είναι κρυστάλλινη και δε συμβιβάζεται με αποκρυφισμό. Σύμφωνα με τη διακήρυξη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (1933, 1972 και σε ειδικό φυλλάδιο προς τον λαό το 1982 και το 1996), είναι αδύνατη η συνύπαρξη της ιδιότητας του χριστιανού με εκείνη του μασόνου.»
Κατεβάστε σε PDF το πλήρες κείμενο του κεφαλαίου που αναφέρεται στο Μασονισμό κάνοντας κλικ εδώ.
Ακούστε την άποψη του πατέρα Μεταλληνού, Πρωτοπρεσβύτερου καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών το 1994, από την ίδια εκπομπή “Χωρίς Αναισθητικό” του Γιώργου Τράγκα, για τη Μασονία:

Μετά από όλα αυτά, θα θέλαμε να θέσουμε ως παράταξη τα ακόλουθα ερωτήματα:
Γνώριζε ο κ. δήμαρχος την ιδιότητα αυτή του κ. Μανέα και αν ναι την ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο που ομόφωνα αποδέχθηκε τη δωρεά του;
Υπάρχουν κριτήρια με βάση τα οποία ο δήμος δέχεται δωρεές από πολίτες (και τους απονέμει μετάλλια) ή είναι αποδεκτή κάθε δωρεά;
Γνώριζε ο μητροπολίτης μας την ιδιότητα του κ. Μανέα ως πρώην Μέγα Διδασκάλου της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας, όταν το 2011 τέλεσε τον αγιασμό του κλειστού γυμναστηρίου του Δ.Π.Θ. στη Δραγάνα της Αλεξανδρούπολης; Θα παραστεί στον αγιασμό που πιθανά θα τελεστεί κατά τα εγκαίνια της παιδικής χαράς στις αρχές Οκτώβρη;
Θα αποδεχόταν η τοπική εκκλησία μας δωρεές για τα ιδρύματά της από στελέχη του Ελευθεροτεκτονισμού της Ελλάδας που δηλώνουν δημόσια αυτή τους την ιδιότητα,  όπως είναι ο κ. Χρήστος Μανέας;


Πηγή: pamemprosta.org

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μας χάρισαν τον γάιδαρο τον κοιτάμε και στα δόντια.
Τα κούφια λόγια και οι κριτικές από κάποιους σαν και σας μας φάγανε τόσα χρόνια. Μπορούν να γίνουν έργα για το καλό της πόλης και από άλλους τέτοιους μασόνους.

ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

Μετά από τις τόσες βαθυστόχαστες ερωτήσεις σας προς τον Δήμαρχο και στον Μητροπολίτη μας. Μπορώ να κάνω μια ερώτηση στην παραταξή σας. Εάν το παιδί ενός από εσάς, ήταν άρρωστο και έπρεπε να χειρουργηθεί στο εξωτερικό και γι΄αυτό χρειαζόταν ένα χρηματικό ποσό που εσείς δεν είχατε την οικονομική δυνατότητα να διαθέσετε.Θα δεχόσασταν την οικονομική δωρεά από τον μασόνο Μανέα. Απαντήστε σας παρακαλώ.Και αναφέρατε ποιά είναι η παραταξή σας.