Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ισολογισμός – Απολογισμός Δήμου Ορεστιάδας Οικονομικού Έτους 2011. « όλα είναι προς το τραγικότερο»


Η εισήγηση που κατατέθηκε για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας, είναι πανομοιότυπη με τις αντίστοιχες εκθέσεις των προηγούμενων ετών, μόνο που όλα είναι προς το τραγικότερο. Η μείωση των τακτικών εσόδων που αφορά σ’ όλους τους δήμους, αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στο δήμο Ορεστιάδας.
Ως προς την απεικόνιση των αριθμών, οι οποίοι καταγράφονται βάσει του δημόσιου λογιστικού, δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση. Οι ορκωτοί λογιστές και η Οικονομική Υπηρεσία του δήμου, έκαναν σοβαρή δουλειά. Αυτό όμως αποτελεί το υπηρεσιακό μέρος του θέματος.




Μέσα από τη λογιστική καταγραφή, μπορεί να διαπιστώσει κάποιος την αποτυχία άσκησης επιμέρους τοπικών πολιτικών.
Επειδή έχει σημασία η άσκηση πολιτικών που θα δημιουργήσουν προοπτικές και ευημερία στους δημότες, καθώς και βελτίωση των παρεχόμενων προς αυτούς υπηρεσιών, σ’ αυτό το κομμάτι θα επικεντρωθούμε.
Όσον αφορά στα έσοδα έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Αδυναμία είσπραξης οφειλόμενων ποσών από δημότες, του έτους 2011 και παλαιότερων ετών.
Δε δημιουργήθηκε καμιά νέα πηγή εσόδων για το δήμο.
Μη αξιοποίηση των φυσικών πόρων θα μπορούσαν να παρέχουν έσοδα στο δήμο (αμμοχάλικο ποταμού Άρδα, αξιοποίηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο φράγμα του Άρδα, κτλ). Έχει επιλεγεί όμως από το δήμαρχο η αδιαφορία ή η διαφορετική πολιτική διαχείριση.
Μη ορθολογική αντιμετώπιση για εξοικονόμηση εσόδων της δημοτικής περιουσίας του δήμου (αγροτεμάχια, κτίρια, αναψυκτήρια, κτλ).
Όσον αφορά στα έξοδα οφείλουμε να σημειώσουμε:
Για 5η συνεχόμενη χρονιά δεν αξιοποιήθηκε το υπόλοιπο 300.000,00 ευρώ από το δάνειο που πήρε ο δήμος το 2007 και επιβαρυνόμαστε τόκους χωρίς να αξιοποιούμε το ποσό.
Εξακολουθούμε να πληρώνουμε υπέρογκα χρήματα για την μεταφορά των υπολειμμάτων του σφαγείου επειδή είμαστε ανίκανοι ακόμη ως δήμος να φτιάξουμε μια μονάδα αδρανοποίησης.
Απεντάχθηκαν δύο έργα αγροτικής οδοποιίας για το Τρίγωνο συνολικού προϋπολογισμού 1.200.000,00 ευρώ με ευθύνη της δημοτικής αρχής η οποία δεν κινήθηκε εγκαίρως για να κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις.
Δαπανήθηκαν υπέρογκα χρήματα για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας Έρευνας & Ανάπτυξης Β. Έβρου (100.000,00 ευρώ), του ΚΕΚ (30.000,00 ευρώ), της Αναπτυξιακής Ορεστιάδας (30.000,00 ευρώ), μετοχές Συνεταιριστικής Τράπεζας (10.000,00 ευρώ), τα οποία ουσιαστικά δεν απέδωσαν κανένα όφελος στους δημότες.
Δαπανήθηκαν χρήματα άσκοπα για εκδηλώσεις χωρίς ανταπόκριση, αποκλειστικά για τις δημόσιες σχέσεις της δημοτικής αρχής.
Τα παραπάνω είναι μερικά, ίσως τα πιο σημαντικά στοιχεία, που έχουμε να παρατηρήσουμε μελετώντας τον ισολογισμό.
Ο κ. Δήμαρχος το μόνο που κάνει όπως κάθε χρόνο, είναι να χαίρεται έτσι γενικά κι αόριστα, για την καλή εικόνα που έχει ο δήμος.
Πρέπει όμως όλους να μας απασχολήσει το γεγονός ότι η χώρα μας περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο. Η τακτική χρηματοδότηση συνεχώς μειώνεται και πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η ευθύνη διοίκησης ανήκει στη δημοτική αρχή. Εμείς ως αντιπολίτευση στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων και θέλουμε να συμβάλλουμε στην αποδοτική λειτουργία του δήμου με σωστή χρήση των χρημάτων.
Είναι ανάγκη να αντιληφθεί η δημοτική αρχή ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Κεντρικός μας στόχος πρέπει να είναι η εξεύρεση νέων πηγών χρημάτων. Αυτό μπορεί να προκύψει από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και των φυσικών πόρων που διαθέτει ο δήμος.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σωθούμε από τον κατακλυσμό που συνεχίζεται και εντείνεται.

Χαμαλίδης Ελευθέριος
          Δημ. Σύμβουλος Δ. Ορεστιάδας
    Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: