Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

10/6/2012. Εορτή Πάντων των Θρακών Αγίων


Την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012, πρώτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη πάντων των Αγίων. Η τοπική μας Εκκλησία εστιάζει στους Θράκες Αγίους, δηλαδή, στους Αγίους που είτε καταγότανε από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης είτε σ’ αυτούς που έζησαν οσιακά ή μαρτύρησαν στα χώματά της.


Με αυτή την αφορμή πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Πάντων των Θρακών Αγίων που βρίσκεται εντός του μοναστικού συγκροτήματος της Ι. Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Αετοχωρίου.
Τους τοίχους του ναού κοσμούν δώδεκα περγαμηνές που αντιστοιχούν στους δώδεκα μήνες του χρόνου, πάνω στις οποίες αναγράφονται τα ονόματα των Αγίων που εορτάζουν ανά ημέρα.
Το απόγευμα του Σαββάτου τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία, όπου ο Μητροπολίτης μίλησε στο εκκλησίασμα για την αξία του μαρτυρίου παραλληλίζοντάς το με τον σφαγιασμό του νεαρού παιδιού στη Τυνησία, από φανατικούς μουσουλμάνους επειδή ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.
Την Κυριακή ο Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.






Δεν υπάρχουν σχόλια: