Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ο Έβρος θωρακίζεται για τις πλημμύρες!!!!!!!!!!!


Τη λήψη επιπρόσθετων προληπτικών μέτρων και την προετοιμασία των αρμόδιων φορέων για ενδεχόμενες νέες πλημμύρες, που ενδέχεται να πλήξουν την περιοχή του Έβρου τις επόμενες ημέρες, αποφάσισε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), που συνεδρίασε στην Αλεξανδρούπολη, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη, Άρη Γιαννακίδη.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε ο Έβρος να παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς το φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ενώ οι δήμοι να καταθέσουν στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, τα σχέδια εκκένωσης οικισμών και μετακίνησης των κατοίκων.
Επίσης, να αποκατασταθούν τα ρήγματα των αναχωμάτων, όπου αυτό είναι εφικτό λόγω της ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων υδάτων και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, να αποκατασταθεί η λειτουργία των σταθμών μέτρησης του ποταμού.
Η σύγκληση του ΣΟΠΠ έγινε, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε προς τον Έλληνα πρέσβη στη Σόφια, Θρασύβουλο Σταματόπουλο, ο βούλγαρος υφυπουργός των Εξωτερικών, Ντίμιτερ Τσάντσεφ, ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας που θα έχει ως συνέπεια το λιώσιμο του χιονιού και την εισροή ασυνήθιστα μεγάλων ποσοτήτων νερού στα φράγματα Κίρτζαλι, Στούντεν Κλάντενετς και Ιβαήλοβγκραντ.
Σημειώνεται πως οι Βούλγαροι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι στα τρία φράγματα που αυτή την περίοδο δεν έχουν μεγάλη δυνατότητα απορρόφησης, το προσεχές διάστημα αναμένεται να εισρεύσουν περίπου 480 - 610 εκατομμύρια κυβικά υδάτων.
"Υπήρξε μια ρηματική διακοίνωση όπου μας γνωστοποιεί ότι αναμένονται μεγάλες ποσότητες υδάτινων όγκων από τη Βουλγαρία. Οι καιρικές όμως συνθήκες θα προσδιορίσουν την ομαλότητα της αποδέσμευσης αυτών των νερών και το αν θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Εμείς είχαμε υποχρέωση να είμαστε προετοιμασμένοι", ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης.
Υπογράμμισε δε ότι συνομίλησε στην Αθήνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Υδάτινων πόρων κ. Ανδρεαδάκη, όπου συναποφασίσθηκε η επόμενη συνάντηση των ειδικών επιτροπών Ελλάδας και Βουλγαρίας για το θέμα των πλημμυρών.
Επιπρόσθετα, όπως είπε ο κ. Γιαννακίδης, διασφαλίσθηκε από τον υφυπουργό κ. Μωραΐτη να δοθούν άλλα 3 εκατομμύρια ευρώ για τις αποκαταστάσεις των υποδομών, ενώ οι δήμοι θα υποβάλουν το αίτημα στο υπουργείο Απασχόλησης για να παράσχουν μια μικρή οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες ώστε να καλύψουν πρόσκαιρες βιοτικές ανάγκες τους. Επίσης, η ΥΑΣΒΕ, η επιτροπή κτιριακής αποκατάστασης και ο ΕΛΓΑ γνωστοποίησαν ότι έχουν κάνει την οριοθέτηση. "Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να διαχειριστούμε αυτή τη χρονιά, παράλληλα να εκπονήσουμε τις απαραίτητες μελέτες, όπου δεν υπάρχουν ωριμάνσεις μελετητικές κι όπου υπάρχουν να προβούμε στις διαγωνιστικές διαδικασίες για να αποκαταστήσουμε τις βλάβες, και κυρίως το σημαντικό και το κυρίαρχο είναι να εναρμονίσουμε σε μια κοινή συμπεριφορά κι έναν κοινό βηματισμό τα δύο κράτη ούτως ώστε επιτέλους να υπάρχει μια κοινή συμπεριφορά αντιμετώπισης της διαχείρισης των υδάτων, όχι μόνο των κρίσεων. Κυρίως λοιπόν προληπτικά να κάνουμε τα απαραίτητα έργα ούτως ώστε σε ανάλογα φαινόμενα καιρικά ή σε αποδέσμευση τόσων ποσοτήτων νερών να μη δημιουργείται πρόβλημα στην περιοχή μας", τόνισε καταλήγοντας ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ.
Αναφερόμενη στην ετοιμότητα του Έβρου, η αντιπεριφερειάρχης Γεωργία Νικολάου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο περιφερειάρχης και όλοι μας, είναι τα νερά αυτά να έρθουν σταδιακά. Διότι μπορεί να είναι πολλά, αλλά αν έρθουν μέσα σε ένα μήνα και σιγά-σιγά, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Αν όμως έρθουν μαζεμένα, πραγματικά θα έχουμε πρόβλημα κατά μήκος του νομού. Γι' αυτήν την περίπτωση ζητήσαμε από τους δήμους να υπάρχει ετοιμότητα, να εφαρμοστούν τα σχέδια που προβλέπονται σε παρόμοιες περιπτώσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια: