Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ θέλουν οι επαγγελματίες για τις ΕΟΖ


 Ενημέρωση ζητούν οι Ομοσπονδίες της Περιφέρειας ΑM-Θ με επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη για τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες και την συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής.
«Παρακαλούμε όπως, σεβόμενος το ρόλο των Ομοσπονδιών για τις επιχειρηματικές και κοινωνικές δυνάμεις των οποίων τα συμφέροντα εκπροσωπούν στην ΑΜΘ, και την ιδιότητά τους

ως μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, ενημερώσετε τις ΟΕΒΕ και την κοινωνία ευρύτερα αν και πότε συστήσατε τη Συντονιστική Επιτροπή ΕΟΖ, με ποιους φορείς, και γιατί αγνοήσατε – επιμένετε να αγνοείτε προκλητικά – τις Ομοσπονδίες Επαγγελματιών–Βιοτεχνών–Εμπόρων και όχι μόνο, από τις διαδικασίες και την ενημέρωση.
Κλείνοντας, εισηγούμαστε ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης να εισάγετε ΑΜΕΣΑ για συζήτηση στην επιτροπή το θέμα της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με το άρθρο 41 (Ελεύθερες Ζώνες και Ελεύθερες Αποθήκες) του σχεδίου νόμου του Υπ.Αν. «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος – Νέος Εταιρικός Τύπος – Σήματα Προϊόντων και Υπηρεσιών – Μεσίτες Ακινήτων – Ανάπτυξη Θαλάσσιου Τουρισμού και άλλες διατάξεις» που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα σημειώνεται πως «οι προβλέψεις του ανωτέρω Σ/Ν για τις Ελεύθερες Ζώνες του άρθρου 41, εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα που επιβάλλεται να απαντηθούν με σαφήνεια αφού το πλαίσιο λειτουργίας των Ελευθέρων τελωνειακών Ζωνών παραπέμπει ευθέως σε αυτό που είθισται να ονομάζουμε «ΕΟΖ».
Σε κάθε περίπτωση, οι προτεινόμενες αλλαγές στον Τελωνειακό Κώδικα φρονούμε ότι πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης τόσο της σκοπιμότητας όσο και των συνεπειών τους στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της περιοχής, αλλά και ευρείας διαβούλευσης, πριν γίνουν – αν κριθεί επωφελές να γίνουν – νόμος του κράτους.
Και φυσικά, επιβάλλεται να ξεκαθαριστεί από την πλευρά σας ποια είναι η πραγματική σχέση των ενεργειών του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης με τις υποτιθέμενες «υπό διαβούλευση» πολιτικές της Περιφέρειας και του Υπουργείου – που εμφανίζουν παράλληλες πορείες και μάλιστα απουσία έτερου, ανταγωνιστικού ιδιωτικού ενδιαφέροντος αλλά και απουσία πλαισίου ανάπτυξης και συντεταγμένων στοχεύσεων από την Περιφέρεια αφού το Στρατηγικό της Σχέδιο και το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα για τα επόμενα πολλά χρόνια δεν έχουν εκπονηθεί ακόμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: