Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη για την αποτίμηση των ζημιών εξαιτίας της βιβλικής καταστροφής στον Έβρο…


Σύσκεψη για την αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Λευκίμης και την άμεση αντιμετώπιση αυτών πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Αριστείδη Γιαννακίδη.
Τόσο ο κ. Γιαννακίδης όσο και η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου – Μαυρανεζούλη τόνισαν την άριστη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και των απλών πολιτών, στον κοινό αγώνα περιορισμού και κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

 
Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ δήλωσε συγκεκριμένα «Πάνω από όλα σμίξαμε και δώσαμε μια μάχη όλοι μαζί. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Εδώ μέσα διαβλέπω ανθρώπους που ήταν 24 ώρες το 24ωρο απ’ οίκω. Δεν ξέρω αν η ταυτότητα τους ήταν κράτος ή αυτοδιοίκηση, ήταν πάντως Εβρίτες. Θέλω να συγχαρώ όλη την κοινωνία των Εβριτών. Αποτελεί ένα πρότυπο για όλους μας σε μια συγκυρία όπου διακυβεύεται το αξιακό σύστημα. Είδα ανθρώπους με άλλα προτάγματα. Από τους απλούς ανθρώπους στην ορεινή περιοχή, μέχρι τους πλήρη αστικοποιημένους, όταν εγκυμονούσε κίνδυνος για τις Φέρες. Δεν ξέρω αν υπάρχει δυσαρμονία συνεργασίας Πυροσβεστικής και Δασαρχείου. Αυτό που βίωσα εγώ ήταν κάτι εξαιρετικά ποιοτικό και ικανοποιητικό. Η Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Έβρου, να το δηλώσουμε ευθαρσώς, ότι μακράν είναι η πιο συγκροτημένη. Να πω σε όλα αυτά τα παιδιά σε αυτό το πενθήμερο που έδωσαν κ την ψυχή τους «εύγε».
Και συνέχισε «Πήραμε μια πρωτοβουλία με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικολάου, να συντονίσουμε την παρούσα σύσκεψη, θεωρώντας ότι όσο δύσκολη ήταν η μέρα για την πυρόσβεση, τόσο δύσκολη θα είναι και η επόμενη μέρα για αυτόν που επλήγη και έχει απολέσει εισοδήματα λόγω της πυρκαγιάς. Το Δασαρχείο σε συνεργασία με τους οικείους δήμους θα καταγράψουν τις ανάγκες σε υποδομές και θα προχωρήσουμε στις εκπονήσεις των απαραίτητων μελετών, ούτως ώστε να μην έχουμε φαινόμενα τα οποία θα ανακύψουν τον φθινόπωρο ή το χειμώνα με βροχοπτώσεις και πιθανόν να δημιουργήσουν και καταστάσεις μη ελεγχόμενες. Επιπλέον, θα ζητήσουμε κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων την αποζημίωση των πληγέντων, όπως συνέβη και με την πυρόπληκτη Πελοπόννησο και με τις βροχές που προκλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2007 στη Ροδόπη για να μπορέσουμε τους ανθρώπους αυτούς να τους βοηθήσουμε. Την επόμενη εβδομάδα θα είμαι στην Αθήνα. Όλα αυτά θα είναι καταγεγραμμένα και θα τα υποβάλουμε στα συναρμόδια υπουργεία για να προχωρήσουμε άμεσα όπως προείπα στην αποκατάσταση και τις αποζημιώσεις.»
Η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου δήλωσε από την πλευρά της «Ο ρόλος μας ως Περιφερειακή Ενότητας Έβρου είναι αυτά που αποφασίσαμε σε αυτή τη σύσκεψη να τα συντονίσουμε και να κινητοποιήσουμε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα. Στόχος μας είναι το δυνατόν πιο γρήγορα να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν από αυτή την καταστροφή, και η αποτεφρωμένη περιοχή να αποκατασταθεί με τα κατάλληλα έργα, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα το χειμώνα. Όλες οι ζημιές θα καταγραφούν, θα αποτυπωθούν με λεπτομέρεια και θα είναι στη διάθεση του Περιφερειάρχη μέχρι την Τρίτη προκειμένου να τα καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία.»
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Ούστογλου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δημήτρης Πέτροβιτς και Ζουμπουλιά Κουκουβέλα, οι Δήμαρχοι Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός και Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, οι Αντιδήμαρχοι Τ.Υ. Αλεξανδρούπολης Χρήστος Γερακόπουλος και Φερών Νίκος Γκότσης, ο Διευθυντής Δασών Έβρου Χρήστος Ζηλιασκόπουλος, ο Δασάρχης Διδυμοτείχου Κύρος Κυρούδης, η Δασάρχης Σουφλίου Μαρία Ζαμπετάκη, ο Προϊστάμενος Ε.Λ.Γ.Α. Θράκης Αθανάσιος Πανάγος, εκπρόσωπος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: