Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Σαμοθράκη: ένας παράδεισος στο Βόρειο Αιγαίο

Και Σάμος (λόγω της οργιώδους βλάστησης)… και Θράκη (λόγω του μωσαϊκού μυστηριωδών αρχαιολογικών χώρων και φυσικών τοπίων).
Καλώς ήλθατε στη Σαμοθράκη!

Η εξίσωση τα περιλαμβάνει όλα: το όρος Σάος με υψόμετρο 1.611, μια Χώρα-στολίδι και μια σειρά οικισμών, παραλίες για όλα τα γούστα, άγρια δάση, το παραποτάμιο δάσος του Φονιά με τις βάθρες και τους καταρράκτες και το Ιερό των Μεγάλων Θεών όπου τελούνταν τα περίφημα Καβείρια Μυστήρια. Μα πάνω απ' όλα η εξίσωση της Σαμοθράκης περιλαμβάνει τις μικρές και μεγάλες ιστορίες των περίπου 3.000 κατοίκων της που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία, την αλιεία και τον τουρισμό.
Ξεκινήστε από τη Χώρα που βρίσκεται χτισμένη αμφιθεατρικά ανάμεσα στις πευκόφυτες πλαγιές του όρους Σάος, που την κορυφή του (το Φεγγάρι) διάλεξε ο Ποσειδώνας για να παρακολουθήσει την εξέλιξη του Τρωικού Πολέμου. Καρφωμένη στην ενδοχώρα, κρύβεται δεξιοτεχνικά από τη θάλασσα (και παλιότερα από τους πειρατές) με μικρά διώροφα σπίτια με κεραμιδένιες στέγες κι έχει ένα χαρακτηριστικό που ξαφνιάζει: τα σπίτια της (ένα κράμα στερεοελλαδίτικης και νησιωτικής αρχιτεκτονικής) είναι έτσι στημένα ώστε να μην κόβουν τον ήλιο, το ένα στο άλλο, και η διάταξη του οικισμού (χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός) είναι αμφιθεατρική, θυμίζοντας περισσότερο ένα καλοσχεδιασμένο κοίλο θεάτρου. Φεύγοντας από τη Χώρα μπορείτε να οδηγήσετε μέχρι την Παναγία την Κρημνιώτισσα (με πορεία από την Καμαριώτισσα προς την Παχιά Αμμο θα ακολουθήσετε τη μικρή πινακίδα πάνω στον δρόμο) και έπειτα από μεικτή διαδρομή 2 χλμ. θα φτάσετε στην εκκλησία που δεσπόζει πάνω σε βράχο και κόβει την ανάσα με τη θέα της στην Ιμβρο και την Παχιά Αμμο. Από την άλλη, το παραποτάμιο δάσος του Φονιά, το Ιερό των Μεγάλων Θεών, οι παραλίες και τα Θέρμα με τα ιαματικά νερά (τηλ. 25510-98.229, 41.533) αποτελούν τις σελίδες του αφηγήματος «Σαμοθράκη» που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.
Πώς θα πάτε
Από Αθήνα αεροπορικώς με Ολυμπιακή, Aegean Airlines για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» (τηλ. 25510-89.300). Η πτήση διαρκεί 45 λεπτά. Στη συνέχεια από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με το πλοίο «SAOS II» (διάρκεια ταξιδιού 2 ώρες).

Δεν υπάρχουν σχόλια: