Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Προκήρυξη μελέτης για τις πλημμύρες στον Έβρο

Με την προκήρυξη της μελέτης για τον Έβρο, που θα αφορά τον καθορισμό των βασικών αξόνων πρόληψης, προστασίας, μετριασμού και ετοιμότητας από τους κινδύνους πλημμύρας αλλά και τα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών στο περιβάλλον, ξεκινά η κατάρτιση των χαρτών επικινδυνότητας και κινδύνων πλημμύρας για όλη τη χώρα, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ειδικότερα, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων, με τη βοήθεια συμβούλου που θα προκύψει από διεθνή διαγωνισμό, αναμένεται να έχει ολοκληρώσει μέχρι την Άνοιξη του 2012, την προκαταρκτική εκτίμηση των κινδύνων πλημμύρας για όλες τις λεκάνες απορροής ποταμών της Ελλάδας και να έχει προσδιορίσει τις πλέον επικίνδυνες ζώνες.

Η «Αξιολόγηση και Διαχείριση των Κινδύνων Πλημμύρας» υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις πλημμύρες, και τα σχέδια διαχείρισης θα περιλαμβάνουν μέτρα για τη μείωση της πιθανότητας πλημμύρας και τον περιορισμό των πιθανών επιπτώσεων.
Σε ότι αφορά τη μελέτη για τον Έβρο, λόγω του διεθνούς χαρακτήρα της λεκάνης του, κρίνεται αναγκαίος ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, ώστε να αποφεύγεται η μετατόπιση των προβλημάτων από τη μια περιοχή στην άλλη.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί οι κοινές επιτροπές Ελλάδας-Τουρκίας και Ελλάδας-Βουλγαρίας, οι οποίες έχουν συσταθεί με τις κοινές διακηρύξεις για τη μεταξύ τους συνεργασία στον τομέα των διακρατικών υδάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: