Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας μέτρο 2.1.4 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Γενικά

Η γεωργία αποτελεί δραστηριότητα η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών (θέσεις εργασίας), στην παραγωγή ασφαλών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, στη διατήρηση της φυσιογνωμίας της υπαίθρου, στη δημιουργία ποικίλων ημιφυσικών οικοτόπων και τοπίων και του κοινωνικού ιστού.

 

Η  εγκατάλειψη των παραδοσιακών πρακτικών καλλιέργειας ,η εντατική χρήση λιπασμάτων, παρασιτοκτόνων, οι αδόκιμες πρακτικές άρδευσης, το υψηλό επίπεδο εκμηχάνισης, η ακατάλληλη χρήση της γης, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και φυσικές καταστροφές είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω αλληλεπιδράσεων, θέτουν σε κίνδυνο την περιβαλλοντική κληρονομιά κυρίως μέσω της ποιοτικής και ποσοτικής υποβάθμισης ή και καταστροφής (σημειακά) των φυσικών πόρων (έδαφος, νερό, αέρα) και της βιοποικιλότητας και κατ’ επέκταση στην αειφορία και την ποιότητα ζωής.

Η εφαρμογή τις βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφία  έχουν στόχο την επιτάχυνση της άμβλυνσης των πιέσεων που εξακολουθεί να δέχεται το περιβάλλον από τη γεωργική δραστηριότητα. Για την   προστασία και την βελτίωση της περιβαλλοντικής κληρονομιάς   είναι  απαραίτητη η εφαρμογή  των Γεωργοπεριβαλλοντικών  μέτρων για την  στήριξη της αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης.

Δικαιούχοι

 Δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας μπορούν να κριθούν:

α. Οι επαγγελματίες αγρότες

ενήλικα άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο αγροτών εκμετάλλευσης (ΜΑΑΕ).

β. Οι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης  που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις

Είναι φυσικά πρόσωπά που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος. Εξαιρούνται οι απασχολούμενοι  σε αγροτική δραστηριότητα στα  νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους, για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.

Είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική

δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματός τους και τα οποία έχουν νομική προσωπικότητα, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο εμπορικό δίκαιο.

γ. Δικαιούχοι παλιοί με δικαίωμα παράτασης

Αυτοί που  υπέγραψαν σύμβαση για τη δράση μέχρι και την 31.12.2006 στο πλαίσιο εφαρμογής του άξονα 3 του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ) 2000-2006.

Δεν έχει λήξει η περίοδος δέσμευσής τους και τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της δράσης.

Δεν δύναται να κριθούν δικαιούχοι

α. Όσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης ή οι σύζυγοι αυτών.

β. Όσοι έχουν αποκλεισθεί από τις ενισχύσεις των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων ή δράσεων και για όσο χρόνο ισχύει ο αποκλεισμός.

γ. Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης με δεκαετή αποκλεισμό.

δ. Ανήλικα άτομα.

Ύψος ενίσχυσης

Ύψος ενίσχυσης ανά καλλιέργεια

Καλλιέργεια
Ευρώ/στρεμ/έτος
Με περίοδο προσαρμογής
 Χωρίς περίοδο
προσαρμογής
Ελαιοκομία
75,6
41,5
Αμπελοειδή
(εξαιρούνται οι αμπελώνες για
επιτραπέζια χρήση)
90
90
Αραβόσιτος
αρδευόμενος (γιαζωοτροφή) (*)
60
60
Μηδική Αρδευόμενη (*)
60
42,5
Βαμβάκι αρδευόμενο (*)
53,4
52,5
Σιτηρά, ρύζι, όσπρια,ηλίανθος & λοιπές αροτραίες καλλιέργειες
32
24,7
Κτηνοτροφικά φυτά &λοιπές καλλιέργειες που δεν χρησιμοποιούνται
για τη διατροφή του ανθρώπου
36
28,8
Αρωματικά φυτά
32
24,7
Κρόκος
90
90

Ύψος ενίσχυσης ανά ζώο

Είδος ζώου

Ευρώ/ΜΜΖ/Ηα/έτος
Με περίοδο προσαρμογής
 Χωρίς περίοδο
προσαρμογής
Αίγες και πρόβατα
180
151
Βοοειδή με γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση
339
273
Βοοειδή με κρεοπαραγωγική/
διπλή κατεύθυνση
166
166

1)   Δεσμεύσεις

Οι αιτούντες με την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης δεσμεύονται για τα παρακάτω:

·        α. Να αρχίζουν την 15η Οκτωβρίου (ή την 1η Νοεμβρίου) του έτους υποβολής της αίτησης ενίσχυσης να εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις των παραγράφων β, γ, δ, ε, στ και ζ που ακολουθούν και τις ειδικές δεσμεύσεις της δράσης για την οποία έχουν υποβάλλει αίτηση ενίσχυσης. ( Σε περίπτωση που μέχρι την 15η Οκτωβρίου (ή την 1η Νοεμβρίου) δεν έχει εκδοθεί η απόφασης έγκρισης δικαιούχων τότε ο υποψήφιος δικαιούχος ξεκινά την εφαρμογή των δεσμεύσεων με δική του ευθύνη. Εξαίρεση αποτελούν οι δράσεις στις οποίες η ημερομηνία έναρξης των δεσμεύσεων ορίζεται διαφορετικά στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ειδικά για τους δικαιούχους με δικαίωμα παράτασης, διευκρινίζεται ότι οι δεσμεύσεις τους αρχίζουν από τη λήξη των δεσμεύσεων της προηγούμενης περιόδου.)
·        β. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσής τους τις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης, σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές αποφάσεις και βάσει των εγκυκλίων του οργανισμού πληρωμής.
·        γ. Να εφαρμόζουν το εγκεκριμένο ΣΠΔ.
·        δ. Να τηρούν αγροπεριβαλλοντικό φάκελο, ο οποίος φυλάσσεται από τους δικαιούχους για τρία επιπλέον έτη μετά την ημερομηνία της τελευταίας πληρωμής.
·        ε. Να υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση πληρωμής και δήλωση εφαρμογής.
·        στ. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους ελέγχους που πραγματοποιούν εξουσιοδοτημένα εθνικά και κοινοτικά όργανα.
·        ζ. Να δέχονται την επεξεργασία και δημοσιοποίηση προσωπικών τους δεδομένων που αφορούν τη δράση που αιτούνται να ενισχυθούν, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 1437/2007.

Εκ του ΓΕΩΤΕΕ
Παράρτημα Θράκης


Χρήστος Κ. Γκιουμουσίδης
Msc Γεωτεχνικός – Δασολόγος
Αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: