Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Διακοπές στη Σαμοθράκη! Αξίζει να δείτε….


Η Παναγία Κρημνιώτισσα
Με πορεία από την Καμαριώτισσα προς την Παχιά Αμμο θα ακολουθήσετε τη μικρή πινακίδα πάνω στον δρόμο και ύστερα από μεικτή διαδρομή 2 χλμ. με απίθανη θέα στη θάλασσα και μέσα από βελανιδιές, αχλαδιές, ασφεντάμη, αγριελιές θα φτάσετε στην εκκλησία της Παναγίας της Κρημνιώτισσας που δεσπόζει πάνω σε βράχο και κόβει την ανάσα με τη θέα της στην Ιμβρο και στην Παχιά Αμμο. 

Μετρήστε 49 σκαλοπάτια μέχρι το ξωκκλήσι και αξίζει να θυμάστε πως χτίστηκε το 1887.

Η Χώρα
Βρίσκεται χτισμένη αμφιθεατρικά ανάμεσα στις πευκόφυτες πλαγιές του όρους Σάος όπου την κορυφή του (το Φεγγάρι) διάλεξε ο Ποσειδώνας για να παρακολουθήσει την εξέλιξη του Τρωικού Πολέμου. Καρφωμένη στην ενδοχώρα, κρύβεται δεξιοτεχνικά από τη θάλασσα (και παλιότερα απ΄ τους πειρατές) με μικρά διώροφα σπίτια με κεραμιδένιες στέγες κι έχει ένα χαρακτηριστικό που ξαφνιάζει: τα σπίτια της (ένα κράμα στερεοελλαδίτικης και νησιώτικης αρχιτεκτονικής) είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να μην κόβουν τον ήλιο το ένα στο άλλο και η διάταξη του οικισμού (χαρακτηρισμένος παραδοσιακός) είναι αμφιθεατρική, θυμίζοντας περισσότερο ένα καλοσχεδιασμένο κοίλο θεάτρου. Στην είσοδο του οικισμού σώζονται τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου των Γενοβέζων Gateluzzi που κτίστηκε το 1444 πάνω σε αρχαιότερα πελασγικά τείχη. Διασχίζοντας το κεντρικό λιθόστρωτο καλντερίμι της φτάνετε στον μεσαιωνικό Πύργο, χτισμένο σε βράχο, σε στρατηγικό σημείο, έτσι όπως ήταν άλλωστε όλοι οι πύργοι των Γκατιλούζι, για να μπορούν να ελέγχουν τις επιδρομές των πειρατών. Στην είσοδο της Χώρας βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο, πιο πάνω η «πιάτσα» με τα καφέ μπαρ, ενώ ανεβαίνοντας για το Κάστρο απαραίτητη είναι η στάση στον παραδοσιακό φούρνο του Αντωνίου (τηλ. 25510 41433) που βρίσκεται εκεί από το 1870 και πάει από γενιά σε γενιά. Τυρόψωμα, ελαιόψωμα, κανελόψωμα, σταφιδόψωμα, παξιμάδια φτιαγμένα με φυσική μαγιά από ρεβίθι, ψωμί και επτάζυμα από κίτρινο αλεύριαντέσα, όπως το λένε στην τοπική διάλεκτο.

Τα Θέρμα
Στα Θέρμα θα βρείτε να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις του υδροθεραπευτηρίου με τις ζεστές θειούχες πηγές (τηλ. 25510 98229, 41533), με δύο πισίνες και ατομικές μπανιέρες. Από τέλη Ιουνίου έως τέλη Οκτωβρίου (ώρες 07.00- 10.45 και 16.00 - 19.45). Από εδώ θα προσεγγίσετε και την περίφημη Γριά Βάθρα ύστερα από 1,4 χλμ. περπατήματος. Οι καταρράκτες εδώ σχηματίζουν φυσικές πισίνες (βάθρες) και η Γριά Βάθρα- κάτω από το δρυοδάσος Μαρτίνη- βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία με πλούσια βλάστηση. Καλό μπάνιο!

Οι πύργοι
Μετρήστε πύργους, φωτογραφίστε τους και να θυμάστε πως αποτελούν ορισμένα απ΄ τα σημαντικότερα δείγματα υστεροβυζαντινής φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Για αρχή ο Πύργος του Φονιά, εκεί όπου εκβάλλει το ομώνυμο ρέμα δημιουργώντας μια ωραία εικόνα. Ενας ακόμη πύργος είναι στο Κάστρο στην κορυφή του βράχου, δυτικά της Χώρας της Σαμοθράκης, όπου σώζονται τμήματα της οχύρωσής του. Οι Γκατιλούζι βέβαια δεν οχύρωσαν μόνο τη Χώρα. Στην Παλαιόπολη πάνω στον βραχώδη λόφο ίδρυσαν φρουριακό συγκρότημα που αποτελείται από τρεις πύργους, που είναι γνωστοί και ως Πύργοι των Γκατιλούζι.

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών
Για πολλούς αποτελεί ενεργειακό πεδίο, για άλλους μυστηριακή περιοχή που εκτείνεται σε 50 στρέμματα, για κάποιους έναν ακόμη αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας. Το σίγουρο είναι ότι το γεγονός και μόνο πως στο Ιερό των Μεγάλων Θεών (6 χλμ. από την Καμαριώτισσα) στην Παλαιόπολη τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια, τα οποία έκαναν τη Σαμοθράκη γνωστή σ΄ ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον. Εδώ εξάλλου βρέθηκε το 1863 το περίφημο άγαλμα της Νίκης που σήμερα φιλοξενείται στο Λούβρο, ενώ ο χώρος υπήρξε πανελλήνιο θρησκευτικό κέντρο. Κατά την περιήγησή σας θα δείτε τα ερείπια του Ανακτόρου και της Θόλου Αρσινόης, το Θέατρο, τη Στοά, το Μνημείο της Νίκης, την Αίθουσα των Αναθημάτων και την Αυλή του Βωμού, το Ανάθημα Μιλησίας, το Κτίριο με τις Χορεύτριες, το Κτίσμα με τους Ορθοστάτες, την Ιερή Οικία, τον Κυκλικό χώρο, τη Δωρική Θόλο και φυσικά το Ιερό, εκεί όπου γινόταν η μύηση στον δεύτερο βαθμό των μυστηρίων, την εποπτείαν. Σύμφωνα με την παράδοση, στο Ιερό γνώρισε ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος την Ολυμπιάδα και καρπός της ένωσής τους ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος. Εδώ επίσης θα επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο που εκτείνεται σε τέσσερις αίθουσες και περιλαμβάνει ευρήματα κυρίως από το Ιερό των Μεγάλων Θεών. Στην αίθουσα Α θα δείτε την κιονοστοιχία της Θόλου της Αρσινόης, στη Β αίθουσα γύψινη αναπαράσταση βάσης και κιονόκρανου κορινθιακού κίονα από τη δυτική στοά του Προπύλου Πτολεμαίου Β΄, στην αίθουσα Γ ξεχωρίζει ένα ακέφαλο άγαλμα Νίκης από τα ακρωτήρια του Ιερού, ενώ στην αίθουσα Δ θα δείτε το γύψινο αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης (τηλ. 25510 41474).




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς η ΝΙΚΗ είναι αλλού...