Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Στο Σουφλί ετοιμάζεται μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα


Τονωτική ένεση που θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και κυρίως την απασχόληση, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ανεργία αυξάνει δραματικά, αναμένεται να αποτελέσει για το ακριτικό Σουφλί του Έβρου η επένδυση που ετοιμάζει στην περιοχή ο όμιλος των ΕΛΠΕ.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και θερμότητας (συμπαραγωγή) με χρήση βιομάζας, την οποία προτίθεται να εκτελέσει η θυγατρική του πετρελαϊκού ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΕ», σε ακίνητο του δήμου Σουφλίου.

 
Η σχετική επένδυση έχει προϋπολογιστεί στα 12,6 εκ. ευρώ και σε πλήρη ανάπτυξη υπολογίζεται πως θα απασχολεί άμεσα κι έμμεσα 50-60 άτομα, καθώς θα έχει παραγωγική ισχύ 4,6 MW και ως εκ τούτου θα χρειάζεται να τροφοδοτείται ετησίως με περίπου 50-60.000 τόνους πρώτης ύλης (σ.σ. υπολείμματα καλλιεργειών βάμβακος καλαμποκιού βάμβακος και ενεργειακών φυτών όπως η αγριοαγκινάρα) τα οποία κάποιοι θα πρέπει να τα συλλέγουν και να τα μεταφέρουν στη μονάδα.
«Θα δημιουργηθεί ένας κύκλος εργασιών τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, όσο και κατά τη λειτουργία της επένδυσης, που θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την τοπική κοινωνία», αναφέρεται από στελέχη του ελληνικού ομίλου.
Αν και απομένει ακόμη πολύς δρόμος για να διανυθεί, μέχρι να αρχίσει να εκτελείται η επένδυση, η τοπική αυτοδιοίκηση του Σουφλίου δηλώνει πρόθυμη να ικανοποιήσει το αίτημα του επενδυτή για την παραχώρηση ακινήτου 35 στρεμμάτων, προκειμένου να φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας.
«Πρόκειται για μια προσπάθεια που αναμένεται ότι θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα για τον τόπο και τους κατοίκους του. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή, που το έχει ανάγκη», επισημαίνεται από τη δημοτική αρχή της ακριτικής πόλης.
Όσον αφορά στις ενέργειες της Ελληνικά Πετρέλαια Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΕ, η θυγατρική των ΕΛΠΕ πριν περίπου 1,5 μήνες προέβη στην υποβολή του σχετικού αιτήματος προς τη ΡΑΕ, προκειμένου να της χορηγηθεί η απαραίτητη άδεια.
Η ιστορία έχει διδάξει ότι σε περιπτώσεις τέτοιες η 1η άδεια χρειάζεται περίπου 6 μήνες για να λάβει πράσινο φως, ενώ άλλο ένα 6μηνο απαιτείται για τα περιβαλλοντικά και τις υπόλοιπες αδειοδοτήσεις.
Κατά συνέπεια ελπίδα των επενδυτών είναι πως θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν την κατασκευή του εργοστασίου συμπαραγωγής στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, με προοπτική να αρχίσει να λειτουργεί προς το τέλος του 2013.



Δεν υπάρχουν σχόλια: