Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

«Όχι» στην εξόρυξη χρυσού από το Περιφερειακό Συμβούλιο Α.ΜΑ.-Θ. – Σε επεισοδιακή συνεδρίαση στην Κομοτηνή

Ομόφωνο ήταν το «όχι» των Περιφερειακών Συμβούλων της Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, κατά τη χθεσινή (28/7) συνεδρίασή τους στην Κομοτηνή, στην προοπτική εξόρυξης χρυσού στην Περιφέρειά μας -υπό τα βλέμματα και κατοίκων της περιοχής που έκαναν αισθητή την παρουσία τους μέσα στην αίθουσα του Περιφ. Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα, το θέμα «Εξόρυξη και Μεταλλουργία Παραγωγής Χρυσού στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης» προκάλεσε εντάσεις κατά τη συζήτησή του (εισηγητής ο Α. Στρατιάδης, μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου), την ίδια ώρα που εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών κατά του χρυσού ν. Έβρου είχαν αναρτήσει πανώ στην αίθουσα συνεδριάσεων και πίεζαν φραστικά τους συμβούλους να μην συναινέσουν στην εξόρυξη χρυσού. 

 
Τελικά, κι αφού αναφέρθηκαν τα χαρακτηριστικά παραδείγματα των περιπτώσεων εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική (όπου επίσης εναντιώνεται η τοπική κοινωνία), το Περιφερειακό Συμβούλιο τάχθηκε ομόφωνα κατά της εξόρυξης και αξιοποίησης των κοιτασμάτων χρυσού στη Θράκη, για περιβαλλοντικούς λόγους και για την προστασία της δημόσιας υγείας. 
Μάλιστα, ο Καβαλιώτης Περιφερ. Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Κίμων Παπαδόπουλος πρότεινε την ομαδική παραίτηση των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου σε περίπτωση που η κεντρική διοίκηση εγκρίνει την επένδυση της εταιρίας που ενδιαφέρεται για την εξόρυξη χρυσού!
Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε προ ημερησίας διατάξεως η πρόσφατη απόρριψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο του έργου καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Α.ΜΑ.-Θ. (λόγω ένστασης που κατατέθηκε).
Μεταξύ των άλλων θεμάτων που απασχόλησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν η εξέλιξη του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, ο προγραμματισμός έργων της Διεύθυνσης Αγροτ. Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας, Ροδόπης και Έβρου, καθώς και οι εργασίες αντιπυρικής προστασίας στο δήμο Θάσου και άλλες εργασίες στους δήμους Δοξάτου και Κάτω Νευροκοπίου ν. Δράμας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: