Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Νοσοκομεία Θράκης: «Θα θρηνήσουμε ζωές»


 «Νυστέρι» σε 34 κρεβάτια του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Θράκη βάζει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των δημόσιων νοσοκομείων ενώ άλλα 166 ακόμη δε χρησιμοποιούνται, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών.
«Το σχέδιο συγχωνεύσεων προβλέπει "κόψιμο" 33 κλινών στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και ενός στο Διδυμοτείχου, ωστόσο την ίδια ώρα εξακολουθούν να παραμένουν αχρησιμοποίητα 166 κρεβάτια στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός της Θράκης στερείται συνολικά περίπου 200 κλίνες.
Το χειρότερο είναι ότι στο εξής 

τα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου προβλέπεται να αποτελούν δίδυμο, με συνέπεια να λειτουργεί Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μόνο στο ένα νοσοκομείο που εφημερεύει. Αν ισχύσει αυτό, θα θρηνήσουμε νεκρούς», προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης, Σάββας Δευτεραίος. Ο ίδιος εξηγεί ότι «ο κίνδυνος αυτός υπάρχει επειδή οι μετακινήσεις στο νομό Εβρου είναι δύσκολες, ειδικά το χειμώνα, και για να φτάσει π.χ. ένας ασθενής από το Ορμένιο στην Αλεξανδρούπολη χρειάζεται 2-2,5 ώρες».
Με ανακοίνωσή της η Ενωση δηλώνει ότι δε δέχεται «τις αλχημείες των συνενώσεων και συγχωνεύσεων του υπουργείου, που στοχεύουν στη συρρίκνωση του ΕΣΥ» και ζητά να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν οι κλειστές μονάδες του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού και να μην κλείσουν λειτουργούσες νοσηλευτικές κλίνες στα Νοσοκομεία Κομοτηνής και Διδυμοτείχου.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θράκης υπογραμμίζουν ότι η τακτική του υπουργείου Υγείας γεννά αμείλικτα ερωτήματα και σκοτεινές διαπιστώσεις, όπως πώς θα μπορέσουν να διοικηθούν τα κατά πολύ μεγαλύτερα συγκροτήματα που προκύπτουν από τις συγχωνεύεις, όταν οι διοικητές των νοσοκομείων δεν κατάφεραν να μετρήσουν σε επτά μήνες ούτε τα κρεβάτια τους.
«Σχετικά με τις κλειστές κλίνες στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, η διοίκηση μέτρησε 102, το υπουργείο 166 και η ένωσή μας 116», σχολίασε ο κ. Δευτεραίος. Η Ενωση ζητά να συνεχίσουν να εφημερεύουν τα Κέντρα Υγείας Δικαίων, Ορεστιάδας, Σουφλίου και Σαμοθράκης, όπως και το Πολυδύναμο Κέντρο Φερών, και να μην περιοριστούν κάποια από αυτά σε πρωινή λειτουργία για να εξυπηρετείται καλύτερα ο αγροτικός πληθυσμός. Επιπλέον, κάθε νοσοκομείο να οργανώσει ΤΕΠ, ώστε να υπάρχει οργανωμένο δίκτυο αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών.
Το σχέδιο
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο συνενώσεων, το Νοσοκομείο Κομοτηνής θα διαθέτει 270 κρεβάτια και θα συνεργάζεται με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 590 κλινών, το οποίο θα έχει συνδιοίκηση με το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, 120 κλινών (προβλέπεται διοικητής στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και αναπληρωτής στο Διδυμοτείχου).
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια: