Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα μέσω του ορυκτού πλούτου


Την πρώτη θέση στην εξόρυξη μαρμάρου κατέχουν η Μακεδονία και η Θράκη πανελλαδικά, καθώς σε αυτές τις περιοχές εξορύσσεται ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των όγκων.
Τα επεξεργασμένα προϊόντα μαρμάρου καλύπτουν το 80% των συνολικών εξαγωγών.

 
Για το 2009, η παραγωγή ανήλθε σε περίπου 750.000 κυβικά μέτρα, αξίας άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ και βεβαιώθηκαν μισθώματα περίπου 2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 50% διατέθηκε στις τοπικές κοινωνίες διά των δήμων.
Αυτά επισημάνθηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χτες στη Δράμα, με θέμα «Προοπτικές αξιοποίησης των ορυκτών πόρων στη χωρική αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης». Η ημερίδα διοργανώθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θύμιου Σώκου.
Σε Μακεδονία και Θράκη δραστηριοποιούνται σήμερα δεκάδες επιχειρήσεις εξόρυξης, επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρου και σχιστολίθων, αποτελώντας για αρκετές περιοχές τη σημαντικότερη πηγή πλούτου της τοπικής οικονομίας. Επίσης, στην περιοχή έχουν εντοπιστεί σημαντικά κοιτάσματα μαρμάρου, βιομηχανικών και μεταλλικών ορυκτών, όπως και αδρανών υλικών ειδικών χρήσεων.
Σημαντικό κεφάλαιο αποτελούν τα βιομηχανικά ορυκτά, που παρουσιάζουν οικονομικό ενδιαφέρον και μπορούν να αναχθούν σε παραγωγικές μονάδες της περιοχής με χρήση σε περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές, γεωργικές και άλλες εφαρμογές.
Υπάρχουν, όμως, και προβλήματα αδειοδότησης των επιφανειακών εξορύξεων, όπως:
- Πολυνομία, συναρμοδιότητα υπηρεσιών.
- Γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις στις γνωμοδοτήσεις ορισμένων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
- Απαγορευτικές για τη δημιουργία λατομείων απόψεις υπηρεσιών, φορέων, δικτύων προστατευόμενων περιοχών.
- Η ισχύουσα περί λατομείων νομοθεσία δεν είναι πλέον αποτελεσματική, γιατί έχει ήδη ξεπεραστεί από το νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά το περιβάλλον στους αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.
Ο κ. Σώκος επισήμανε ότι η ημερίδα είναι «το πρώτο βήμα ενός αναγκαίου και ουσιαστικού διαλόγου χωρίς εμμονές, αγκυλώσεις και δοξασίες, ο οποίος θα έχει ως στόχο την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, που αποτελεί ευλογία για την περιοχή, προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: