Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

«Καθαρίσαμε παρέα με εθελοντές, το ΑΥΡΑ και τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, το δάσος Νυμφαίας στην Κομοτηνή»

Δείτε φωτογραφίες
Στην Κομοτηνή το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πραγματοποίησαν στις 29/05 τον καθαρισμό του περιαστικού δάσους της Νυμφαίας, σε μια προσπάθεια να συμβάλλουν στην ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων ως προς την αξία του δασικού καθαρισμού, όσο και στη διατήρηση αυτού του φυσικού πνεύμονα πρασίνου που αποτελεί, παράλληλα, έναν προσφιλή χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της Κομοτηνής. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής και το Δασαρχείο Ροδόπης.

Η δράση «Καθαρά Δάση» που ολοκληρώθηκε με τον καθαρισμό του δάσους της Νυμφαίας, εξελίχθηκε σε μια γιορτή για το περιβάλλον,  με την ενθουσιώδη συμμετοχή των κατοίκων!  Το ΑΥΡΑ, σε συνεργασία με την ειδική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, φρόντισε για τη σωστή ενημέρωση και  τη προστασία των εθελοντών, για τον εξοπλισμό τους με τα αναγκαία σύνεργα καθαρισμού (σακούλες – γάντια) και για τη σωστή ενυδάτωση και τόνωση τους. Όλοι οι μικροί και μεγάλοι εθελοντές στη δράση «Καθαρά Δάση» πήραν αναμνηστικά δώρα, ενώ θα λάβουν ηλεκτρονικά από το ΑΥΡΑ και σχετικό πιστοποιητικό για τη συμμετοχή τους στο δασικό καθαρισμό!
Με την πολύτιμη συμμετοχή των εθελοντών πολιτών, στη Κομοτηνή :
Καθαρίσαμε 15 στρέμματα του περιαστικού δάσους της Νυμφαίας
Συλλέξαμε 250 κιλά απορριμμάτων ανακυκλώσιμων υλικών
Συγκεντρώσαμε περίπου 1 τόνο οργανικής ύλης η οποία θρυμματίστηκε και επαναχρησιμοποιήθηκε ως λίπασμα.
Πολύτιμη ήταν η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των εθελοντών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, των εργαζομένων στην Coca-Cola Τρία Έψιλον και των εθελοντών πολιτών, παιδιών και νέων, καθώς και των προσκόπων που συμμετείχαν στη δράση!
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την πρωτοβουλία του ΑΥΡΑ «Καθαρά Δάση», καθώς και για πρόσβαση σε αρθρογραφία με περιβαλλοντικό περιεχόμενο, επισκεφθείτε το ανανεωμένο διαδραστικό website www.avragreen.gr
Λίγα λόγια για το δάσος Νυμφαίας
Το περιαστικό δάσος της Νυμφαίας βρίσκεται στα βόρεια της Κομοτηνής, σε απόσταση 4 χλμ από την πόλη. Καλύπτεται κυρίως από είδη πεύκης και αποτελεί πνεύμονα ζωής για τους κατοίκους καθώς υπάρχουν χώροι με κιόσκια, τραπεζάκια, παγκάκια, πλακόστρωτα μονοπάτια, κρήνες και γήπεδα. Εκεί βρίσκεται επίσης το ομώνυμο Βυζαντινό κάστρο, όπου ο Δήμος έχει εγκαταστήσει το Τουριστικό Περίπτερο της πόλης και από όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει σπάνια θέα στον κάμπο της Ροδόπης με τα τρία μεγάλα ποτάμια που ρέουν προς το Θρακικό πέλαγος και προς την Βιστωνίδα και την λίμνη Μητρικού. Σε υψόμετρο 1.050 μ. βρίσκεται το άρτια εξοπλισμένο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής, ενώ ξεχωριστής σημασίας είναι το Ευρωπαϊκό Ορειβατικό Μονοπάτι Ε6, που διασχίζει την ορεινή Ροδόπη. Το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με τη δράση «Καθαρά Δάση» θα πραγματοποιήσουν καθαρισμό του Δάσους της Νυμφαίας από οργανική ύλη και απορρίμματα.
Λίγα λόγια για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα»
          Η Coca-Cola Τρία Έψιλον στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Υπευθυνότητας και της περιβαλλοντικής πολιτικής που ακολουθεί, υλοποιεί με το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ το 3ετες περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα».
Το 3ετές πρόγραμμα «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα», αφορά στην αναδάσωση, διασφάλιση ανάπτυξης και δέσμευση προστασίας 5 δασικών περιοχών της Ελλάδας, ώστε στο τέλος του 3ετούς προγράμματος να παραδοθούν υγιή και βιώσιμα δέντρα που θα ενισχύσουν τα τοπικά οικοσυστήματα των περιοχών. Το πρόγραμμα υλοποιείτε στις περιοχές Πάνειο όρος Καλυβίων Αττικής, Παναχαϊκό όρος Αχαΐας, Υμηττός Αττικής και στα δάση Κρυσταλλοπηγής στην Φλώρινα και Σέιχ-Σου στην Θεσσαλονίκη.
Οι κύριοι στόχοι του τριετούς προγράμματος ΑΥΡΑ είναι να επιταχυνθεί η ανάκαμψη του φυσικού περιβάλλοντος σε σημεία που επλήγησαν μετά από πρόσφατες πυρκαγιές, να ενισχυθεί η προστασία της βιοποικιλότητας των επιλεγμένων περιοχών και να προστατευθεί η «παραγωγή» πόσιμου νερού, καθώς το δάσος διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία, την ποσότητα, την ποιότητα και τη διαχείριση του υδάτινου στοιχείου. 
Παράλληλα, υλοποιήθηκε στην διετία 2009-2010 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δάσος Πηγή νερού και ζωής», που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου που ζουν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των παιδιών για τα δασικά οικοσυστήματα και το νερό.
Το καλοκαίρι του 2010 διοργανώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενημερωτικά σεμινάρια για την προστασία των δασών, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν στις αναδασώσεις και τις φυτεύσεις, στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών αλλά και στην προστασία ανθρώπου και δάσους από αυτές.
Λίγα Λόγια για το Φυσικό μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ
Προϊόν της Coca-Cola Τρία Έψιλον Ελλάδος, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ παρουσιάστηκε στην Ελληνική αγορά το 1989. Εμφιαλώνεται στην περιοχή του Αιγίου Αχαΐας, κάτω από συνθήκες αυστηρών ελέγχων, χωρίς να υφίσταται επιπλέον επεξεργασία. Η άριστη ποιότητά του διασφαλίζεται μέσω της πλήρους καθετοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας και της πιστοποίησης των εγκαταστάσεων από τον ανεξάρτητο φορέα Lloyd’s. Το 2001, προστέθηκε το Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ. Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ διατίθεται σε γυάλινη φιάλη του 1lt, PET των 500ml, 1lt και 1,5lt, καθώς και σε πολυσυσκευασίες (6x1,5lt και 6x500ml), ενώ το Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ στις γυάλινες συσκευασίες του 1lt, των 330ml και σε πολυσυσκευασία (6x330ml). Το 2005 λανσαρίστηκε το ΑΥΡΑ Bloom, το Πρώτο Φυσικό Μεταλλικό Νερό που απευθύνεται σε παιδιά και διατίθεται σε πέντε διάφανες χρωματιστές συσκευασίες των 330 ml και πολυσυσκευασία (6x330ml), με έξυπνους κι αστείους ήρωες να πρωταγωνιστούν σε διαφορετικές «ιστορίες» σε κάθε ετικέτα. Το 2006, λανσαρίστηκε το ΑΥΡΑ ActiveCap, ένα νερό «εν δράσει», σε εργονομικό μπουκάλι των 750ml που εφαρμόζει τέλεια στο χέρι και εύχρηστο καπάκι για εύκολη μεταφορά και ελεγχόμενη κατανάλωση.
Λίγα Λόγια  για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι ελληνική, μη κυβερνητική οργάνωση για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της αειφορίας στην ελληνική ύπαιθρο. Με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των Προστατευόμενων Ορεινών Περιοχών και την παροχή ειδικής τεχνογνωσίας για τις επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υλοποιεί διασυνοριακά προγράμματα για την προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων, με έμφαση στην αρκούδα και τα μεγάλα θηλαστικά. Η λειτουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο νομό Φλώρινας έδωσε λύση στο πρόβλημα των αιχμάλωτων αρκούδων και λύκων καθώς και στην ενημέρωση του κοινού για τα μεγάλα θηλαστικά.  Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία και ασκεί πολιτική πίεση για την προστασία της φύσης αναπτύσσοντας δράσεις ευαισθητοποίησης κοινού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εθελοντισμού.
Στοιχεία επικοινωνίας: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ρογκότη 3, Θεσσαλονίκη, 546 24, Τ. 2310 555920, F. 2310 553932, Ε. arcturos@arcturos.gr, W. www.arcturos.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: