Στραπατσάδα αντί των αυγών με μπέϊκον, καρυδόπιτα αντί για muffins και τσάϊ του βουνού αντί για το μαύρο τσάϊ. Κάπως έτσι θα είναι οι εναλλακτικές προτάσεις για το παραδοσιακό ελληνικό πρωϊνό, που θα προσφέρουν ξενοδοχειακά καταλύματα στη χώρα μας, τα οποία επιθυμούν να αποκτήσουν φήμη για τα παραδοσιακά τους εδέσματα.
Ειδική πιστοποίηση θα αποκτούν τα ξενοδοχειακά καταλύματα, τα οποία θα παρέχουν εκτός του ήδη προβλεπόμενου υποχρεωτικού πρωϊνού και μία σειρά παραδοσιακών εδεσμάτων, σύμφωνα με πρόγραμμα που προωθείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Στόχος είναι όχι μόνο η γνωριμία με τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και η δημιουργία ενός "χάρτη γευσιγνωσίας" της Ελλάδας με ειδική σήμανση περιοχών, όπου κάθε επισκέπτης θα μπορεί να γευτεί τη γνήσια ελληνική παραδοσιακή αλλά και πιστοποιημένη κουζίνα, με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, στον ιστότοπο του ΕΟΤ που θα είναι αναρτημένος ο χάρτης αυτός".
Τα παραπάνω αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, προς απάντηση ερώτησης της βουλευτή Νομού Εβρου του ΠΑΣΟΚ Ελένης Τσιαούση.
Ο κ. Νικητιάδης ενημερώνει επίσης τη βουλευτή, ότι μέσα στη χρονιά θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα χορήγησης "Ειδικού Σήματος Ποιότητας", το οποίο θα αποτελέσει μία νέα πρωτοποριακή δράση όχι μόνο πιστοποίησης αλλά και κατηγοριοποίησης των εστιατορίων που θα συμμετάσχουν και τα οποία προσφέρουν ελληνική παραδοσιακή ποιοτική κουζίνα, με αυστηρά κριτήρια τα οποία θα εστιάζουν τόσο στην ποιότητα όσο και στην ευρηματικότητα.
Πρωταρχικό ρόλο στο πρόγραμμα αυτό θα έχουν ελληνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, η φέτα, τα οπωροκηπευτικά, το ελληνικό κρασί, το μέλι, τα ζυμαρικά βιολογικής καλλιέργειας και παραδοσιακής τεχνικής, τα αρωματικά βότανα, και άλλα όμως προϊόντα, εφόσον χρησιμοποιούνται ως βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή ελληνικών παραδοσιακών εδεσμάτων.
Κίνητρο συμμετοχής των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αυτό αποτελεί η προβολή της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, εντός και εκτός Ελλάδος, με κάθε μέσον που διαθέτει ο ΕΟΤ (τουριστικοί οδηγοί, διαφήμισης της δράσης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κ.λπ.) με επιβράβευση-διάκριση, παράλληλα, της πιο ποιοτικής και ευρηματικής επιχείρησης, που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του προγράμματος.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ενημερώνει, επιπλέον, ότι για την προώθηση της ελληνικής διατροφής ο ΕΟΤ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες στο εξωτερικό, στην Αγγλία το προηγούμενο έτος και στη Γαλλία φέτος, προβάλλοντας την ελληνική γαστρονομία με μεγάλη επιτυχία. Στη μεν Μεγάλη Βρετανία, στόχος ήταν να μυηθούν οι Βρετανοί σεφ στα μυστικά της αυθεντικής ελληνικής κουζίνας, στη δε Γαλλία βρίσκεται σε εξέλιξη ο μήνας ελληνικής γαστρονομίας, Μάρτιος, κατά τον οποίο το γαλλικό κοινό ενημερώνεται για τα δυνατά σημεία των άγνωστων ελληνικών προϊόντων. Μάλιστα, την τελευταία του μήνα της ελληνικής γαστρονομίας, οι επιβάτες στα γαλλικά τρένα υπερταχείας κυκλοφορίας με αφετηρία το Παρίσι και προορισμούς τη Λυόν, το Μπορντό, τη Λιλ και τη Μασσαλία, θα γνωρίσουν τις ελληνικές συνταγές.
Την ενίσχυση της προσπάθειας για την ανάδειξη του ελληνικού πρωϊνού, ως μέσου προώθησης του τουρισμού, έχει ζητήσει η βουλευτής Νομού Εβρου του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Τσιαούση, επισημαίνοντας ότι η σημερινή πολιτική της Ε.Ε υιοθετεί ένα πλέγμα μέτρων, με στόχο την ανάπτυξη της "πολυλειτουργικής υπαίθρου". Στο πλαίσιο αυτό, η προώθηση της παραγωγής τοπικών προϊόντων θεωρείται ότι οδηγεί ως ένα βαθμό στην ανάπτυξη της υπαίθρου, έχει επισημάνει επίσης η κ. Τσιαούση, ζητώντας οι πολιτικές ανάπτυξης να βοηθήσουν στην αξιοποίηση τοπικών πόρων και τοπικών προϊόντων.
"Οι καταναλωτές όλο και περισσότερο νοιάζονται να γνωρίζουν για την προέλευση των προϊόντων και τον τρόπο παραγωγής τους, όχι μόνο για λόγους ασφαλείας και υγείας αλλά και για να ικανοποιήσουν μια τρέχουσα νοσταλγία που αφορά τις περασμένες εποχές των γνήσιων προϊόντων", εκτιμά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και επισημαίνει: "στα περισσότερα ξενοδοχεία και εστιατόρια είναι σπάνιο να δοκιμάσουμε ντόπιο μέλι, σπιτική μαρμελάδα, τσάϊ βουνού, καβουρμάδες, τραχανά και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, και συνεπώς η ολοκληρωμένη ενσωμάτωση των τοπικών προϊόντων στις δράσεις ανάπτυξης και καθιέρωσης του ελληνικού πρωινού στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αποτελέσει εφαλτήριο για την ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού στη χώρα μας".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου