Στην απαξίωση, ενδεχομένως και στο λουκέτο κινδυνεύουν να οδηγηθούν τα εργοστάσια της ΕΒΖ σε Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα λόγω της έλλειψης επαρκούς πρώτης ύλης. Τα οικονομικά κίνητρα που «πρόσφερε» η διοίκηση της εταιρείας δε στάθηκαν αρκετά για να προσελκύσουν τους παραγωγούς.
Έτσι, μετά και το απογοητευτικό 2010 που θεωρήθηκε ως χειρότερη χρονιά της δεκαετίας, αν όχι των τελευταίων ετών, για το εισόδημα των τευτλοκαλλιεργητών, οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας γύρισαν φέτος την πλάτη στα τεύτλα. Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το ΑΠΕ, με τεύτλα σπάρθηκαν φέτος μόνο 50.000-60.000 στρέμματα τη στιγμή που η διοίκηση της βιομηχανίας, δια στόματος του προέδρου της, Χρυσόστομου Γερούκη, ανακοίνωνε τον περασμένο Ιανουάριο στόχο σποράς 150.000 στρεμμάτων.
Οι ανακοινώσεις αυτές, βέβαια, γίνονταν λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της ΑΤΕΒank με την οποία γνωστοποιούσε ότι σχεδιάζει να απεμπλακεί από όλες τις θυγατρικές τού μη χρηματοπιστωτικού τομέα (και άρα και από την ΕΒΖ, στην οποία κατέχει μερίδιο 82,33%).
Η έκταση που τελικά σπάρθηκε μπορεί να αποδώσει παραγωγή μόνο 30.000-40.000 τόνων ζάχαρης, δηλαδή το ένα τέταρτο έως ένα πέμπτο της εθνικής ποσόστωσης των 158.000 τόνων. Τί θα γίνει με τους τόνους που υπολείπονται για την κάλυψη της ποσόστωσης; Θα παραχθούν εκτός Ελλάδας, σε Γαλλία και Γερμανία, για λογαριασμό της ΕΒΖ, με τη μέθοδο του «φασόν», πριν συσκευαστούν υπό την ετικέτα της εταιρίας και επιστρέψουν και στην ελληνική αγορά, όπου η ετήσια ζήτηση υπολογίζεται σε 320.000 τόνους.
Σύμφωνα με την περιφερειακή επιτροπή Κ. Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, η περιορισμένη σπορά τεύτλων, λόγω και της έλλειψης οικονομικών κινήτρων προς τους αγρότες από την ΕΒΖ, θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας των ζαχαρουργείων Πλατέος, Σερρών και Ορεστιάδας. Και μετατρέπει την ΕΒΖ "από καθετοποιημένη αγροτική βιομηχανία[...], σε εμπορικό τμήμα εισαγωγής ζάχαρης".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου