Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Τέλος το δώρο στο Δημόσιο

Με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από 1ης Ιουλίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει τετραπλό κούρεμα έως και 30% στα ρετιρέ του Δημοσίου, στους 300.000 υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων και οριστικό τέλος των 53 επιδομάτων και του 13ου και 14ου μισθού (δώρα Χριστουγέννων, αδειών και Πάσχα).

Με στόχο την εξοικονόμηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε ετήσια βάση, το κυβερνητικό σχέδιο που επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών προβλέπει ενσωμάτωση των ψαλιδισμένων δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας στο μισθολόγιο και επιμερισμό του στους δώδεκα μήνες.
Σχεδιάζεται επίσης η κατάργηση 53 επιδομάτων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ανάλογα με την κατηγορία και την ειδικότητά τους, με στόχο την περικοπή τους κατά 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι κατά 45% περίπου. Αυτά που θα διατηρηθούν είναι μόνο το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα ειδικών συνθηκών, στο οποίο εντάσσεται και το ανθυγιεινό επίδομα και το επίδομα θέσης για εκείνους τους υπαλλήλους που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Το κίνητρο απόδοσης, θα μετεξελιχθεί σε επίδομα παραγωγικότητας.
Η χορήγησή του θα είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι η υπηρεσία και ο υπάλληλος έχουν επιτύχει τους στόχους παραγωγικότητας που έχουν τεθεί κεντρικά. Γι' αυτό και το συγκεκριμένο επίδομα θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, ανάλογα με το πρόγραμμα των υπηρεσιών και έπειτα από αξιολόγηση. Το πριμ παραγωγικότητας θα υπάρχει σε κλάδους υπαλλήλων που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του κοινού, αλλά προβλέπεται και από το νέο βαθμολόγιο που μετρά την αποδοτικότητα κάθε υπαλλήλου.
Περικοπές έρχονται και στα ειδικά μισθολόγια, όπου εντάσσονται και οι ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων (δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ, διπλωματικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ κ.τ.λ.) οι οποίοι αναμένεται να υποστούν μείωση 20% με 25%. Μαχαίρι θα μπει στις αποδοχές οροφής σε αυτά τα μισθολόγια που θα εξισωθούν με τις αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου, που έχει οριστεί στις 5.856 ευρώ το μήνα.
Ο λόγος εισαγωγικού με καταληκτικό βαθμό θα είναι ένα προς τρία, ενώ μέχρι τώρα ήταν ένα προς 2,34, γεγονός που σημαίνει ότι ανοίγει η ψαλίδα των αποδοχών μεταξύ των νεοδιορισθέντων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και του καταληκτικού των πτυχιούχων.
Θα υπάρχουν 4 μισθολογικές κατηγορίες ανά εκπαιδευτική βαθμίδα (οι βαθμίδες εκπαίδευσης διατηρούνται ως έχουν). Τα κλιμάκια από 18 γίνονται 10 και η μεταπήδηση από το ένα κλιμάκιο στο άλλο, δηλαδή ο βαθμός ωρίμανσης, επιτυγχάνεται δυσκολότερα για τους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τετραετίες και τριετίες, ενώ για τους πτυχιούχους ΤΕΙ και ΑΕΙ θα εξακολουθεί να ισχύει η διετία που είναι σήμερα.
Για τους παλαιούς υπαλλήλους η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο μισθό θα γίνει σταδιακά, καθώς σήμερα σε κάθε κλάδο, πέραν των γενικών επιδομάτων, υπάρχουν και οι ειδικές παροχές, οι οποίες θα ομοιογενοποιηθούν σε κίνητρα απόδοσης. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα ασφαλίζονται πλέον στο ΙΚΑ.
Ο βασικός μισθός θα ορίζεται ως εξής:
Υποχρεωτική εκπαίδευση: 711 ευρώ – μετά από 35 χρόνια εργασίας 1.200
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: 830 ευρώ – μετά από 35 χρόνια εργασίας 1.400
Απόφοιτοι ΤΕΙ: 938 ευρώ – μετά από 35 χρόνια εργασίας 1.700 ευρώ
Απόφοιτοι ΑΕΙ: 984 ευρώ – μετά από 35 χρόνια εργασίας 2.100 ευρώ



Δεν υπάρχουν σχόλια: