Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Το έλα να δεις έχει να γίνει με το ενιαίο μισθολόγιο


Το πρώτο βήμα για γενναίες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

μέσω του ενιαίου μισθολογίου, έκανε η κυβέρνηση παρουσιάζοντας την έκθεση ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής που συνέστησαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και η οποία κατέγραψε τι πληρώνει το κράτος. Το ενιαίο μισθολόγιο θα γίνει πραγματικότητα μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου και έρχεται να εξορθολογήσει μεν το χάος στο δημόσιο αλλά και να κόψει εκατοντάδες ευρώ από τους μισθούς μεγάλου μέρους των 768.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Η έκθεση ουσιαστικά φωτογραφίζει ποιοι υπάλληλοι παίρνουν πολλά χρήματα, μέσω των επιδομάτων, και ποιοι αμείβονται με λίγα χρήματα, άρα θα δουν αυξήσεις από τους επόμενους μήνες.
Οι μεγαλύτερες αμοιβές – από πλευράς τακτικών προβλεπόμενων αμοιβών, δηλαδή βασικός μισθός, κίνητρο απόδοσης και επιδόματα- δίδονται στο υπουργείο Οικονομικών και ακολουθούν το υπουργείο Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Η αμοιβή ενός νεοδιόριστου στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται γύρω στο 40% πάνω από τα μέσο όρο των υπουργείων και για έναν με 33 χρόνια υπηρεσίας στο 55-64% πάνω από το μέσο όρο.
Στο Εσωτερικών και Δικαιοσύνης οι αμοιβές υπερβαίνουν το 8-12% και 7-14% αντίστοιχα από την κατηγορία ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) μέχρι την κατηγορία ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) για τους νεοδιορισμένους.
Άντε τώρα το κράτος να κόψει τα επιδόματα στους εφοριακούς και το ΚΕΠΥΟ αλλά και στους δικαστικούς. Το έλα να δεις έχει να γίνει.
Οι χαμηλότερες αμοιβές, σε σχέση με τα υπόλοιπα υπουργεία, δίδονται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για το πολιτικό προσωπικό, κατά 20%, στο υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κατά 15% και στο υπουργείο Παιδείας κατά 19%, από το μέσο όρο.
Το 50% των υπαλλήλων λαμβάνει το ποσό των 1.639 ευρώ, ενώ μόλις το 0,4% πληρώνεται με ποσό 5.856 ευρώ.
Τονίζεται δε ότι η μισθολογική δαπάνη του τακτικού προϋπολογισμού το 2010 μειώθηκε κατά 11% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και πως η μεταβολή αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική μείωση των επιδομάτων στο δημόσιο και δευτερευόντως στη μείωση της απασχόλησης, δηλαδή της αποχώρησης 53.000 υπαλλήλων.
Φυσικά τα επόμενα χρόνια αναμένεται μαζική φυγή από το δημόσιο ώστε ο αριθμός τους να φτάσει κάτω από τις 650 χιλιάδες.
Το σίγουρο είναι ότι αναμένεται να υπάρξουν πολλές αντιδράσεις. Κι αν πρόκειται για αντιδράσεις από τα ρετιρέ, δε μας καίγεται καρφί. Αν όμως με τα ξερά καούν και τα χλωρά, τότε η κυβέρνηση θα έχει κάνει ένα ακόμη ατόπημα κατ’ εντολήν την τρόικας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: