Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΞΟΝΙΚΟ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα με τον αξονικό τομογράφο του Πανεπιστημιακού Γενικού  Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης».

Ένα θέμα που έχει απασχολήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια και δημιουργεί συνεχή εμπόδια στην εύρυθμη αντιμετώπιση των ιατρικών περιστατικών είναι οι περιοδικές δυσλειτουργίες του Αξονικού Τομογράφου του Ακτινολογικού Τμήματος του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης.
Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης , είναι το μόνο Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο της περιοχής, κάτι που συνεπάγεται  και μεγάλο όγκο ασθενών που καθημερινά κατακλύζουν κατά κυριολεξία τα Εξωτερικά Ιατρεία και τις  Κλινικές του Νοσοκομείου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κλινικών έχει 100 % πληρότητα κλινών.
Έχει τονιστεί επανειλημμένα με αντίστοιχες ερωτήσεις το θέμα της εξειδίκευσης πολλών κλινικών σε νέες τεχνικές θεραπείας κάτι που  βελτιώνει κατά πολύ το επίπεδο της παρεχομένης υγείας .
Το 2002 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κτηρίου καθώς και η προμήθεια με ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης υπό την εποπτεία της Δ.ΕΠ.Α.ΝΟ.Μ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων) (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων).
Από την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου του 2011 ο Αξονικός Τομογράφος έχει υποστεί την πολλοστή βλάβη, με συνέπεια πολλά περιστατικά ασθενών που χρήζουν τεκμηρίωση διάγνωσης μέσω ακτινολογικών εξετάσεων όπως για παράδειγμα της Αξονικής Τομογραφίας να μην τυγχάνουν της μέγιστης δυνατής αντιμετώπισης.
Ο Αξονικός Τομογράφος του Ακτινολογικού Τμήματος ,είναι πλέον ξεπερασμένης τεχνολογίας και συχνότατα σημειώνονται βλάβες. Το νοσοκομείο, σε κάθε συντήρηση του μηχανήματος καθώς και άλλων ακτινολογικών μηχανημάτων ξοδεύει ποσά ύψους 45.000 ευρώ
Όταν επέρχεται βλάβη, η αντικατάσταση των προβληματικών τμημάτων του Τομογράφου γίνεται με ειδική παραγγελία από την Γαλλία. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες τα ανταλλακτικά του Αξονικού Τομογράφου  είναι δυσεύρετα λόγω της παλαιότητας του.
Σημειωτέον πως σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, το 30% - 40% των αξονικών τομογράφων στα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τα δέκα χρόνια ζωής, είναι παλαιάς τεχνολογίας και χρήζουν αντικατάστασης.
Προ ολίγων ημερών ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως το αντίστοιχο Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο της Πάτρας θα εξοπλιστεί και με ένα δεύτερο, σύγχρονο αξονικό τομογράφο τελευταίας τεχνολογίας κατόπιν αιτήματος που είχε καταθέσει ο αντίστοιχος Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας.
Ενόψει όλων αυτών
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1 Είναι ενήμερος ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την βλάβη του Αξονικού Τομογράφου, στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης; Πως προτίθεται να ενεργήσει ώστε να μην ξανασυμβούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον;
2 Οι συμβάσεις των εταιριών που είναι υπεύθυνες για την συντήρηση των ακτινολογικών μηχανημάτων τι προβλέπουν στις περιπτώσεις παρατεταμένης αβαρίας;
3.Σκοπεύει το Υπουργείο Υγείας να προμηθεύσει με ταχύτατες διαδικασίες στο άμεσο μέλλον, το Π. Γ. Ν. Αλεξανδρούπολης με ένα σύγχρονο δεύτερο Αξονικό Τομογράφο όπως έπραξε με  αντίστοιχο τριτοβάθμιο Νοσοκομείο της Ελληνικής Περιφέρειας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος
Βουλευτής Έβρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: