Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Παρουσίαση Βιβλίου στο ΕΜΘ: H μνήμη αφηγείται την πόλη-Προφορική ιστορία και μνήμη του αστικού χώρου

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017, 8:00 μ.μ, ΕΜΘ
H Ένωση Προφορικής Ιστορίας (ΕΠΙ), το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης (ΟΠΙΑΛ) σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου "H μνήμη αφηγείται την πόλη- Προφορική ιστορία και μνήμη του αστικού χώρου" σε επιμέλεια: Pίκη Bαν Mπούσχοτεν | Tασούλα Bερβενιώτη | Δήμητρα Λαμπροπούλου | Mάρλεν Mούλιου | Ποθητή Xαντζαρούλα,  την Πέμπτη 4 Mαΐου, στις 8:00 μ.μ. στην αίθουσα του Μουσείου.
Ομιλητές:
Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Ομότιμη Καθηγήτρια ΙΑΚΑ- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πρόεδρος ΕΠΙ



Βασίλης Δαλκαβούκης, Επίκουρος καθηγητής ΤΙΕ-ΔΠΘ
Γιάννης Κουκμάς, Εθνολογικό Μουσείο Θράκης – ΟΠΙΑΛ
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Πώς θυμούνται οι άνθρωποι τις πόλεις; Πώς αφηγούνται το παρελθόν τους μέσα σ’ αυτές και το παρελθόν των ίδιων των πόλεων; Πώς η μνήμη τους παράγει καινούργια νοήματα των πόλεων; Εμπειρίες όπως ο αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση ποια σημασία αποκτούν στις αναμνήσεις εκείνων που τις έχουν βιώσει στην καθημερινή τους ζωή; Ποια σχέση έχουν οι ιστορίες που προσφέρουν οι προφορικές μαρτυρίες για τις πόλεις με τις εδραιωμένες δημόσιες εικόνες και βιογραφίες των πόλεων;
Σημείο εκκίνησης αυτού του τόμου είναι δύο βασικές παραδοχές. Ότι η συνάντηση ανάμεσα στη μελέτη του αστικού χώρου και την προφορική ιστορία μπορεί να γεννήσει πρωτότυπες και ριζοσπαστικές μορφές ιστορίας των πόλεων και των ανθρώπων που τις κατοικούν περιστασιακά ή μόνιμα. Kαι ότι χρόνος και χώρος συγκροτούν εξίσου την ιστορική εμπειρία και, συνεπώς, τη μνήμη που συνθέτει την προφορική μαρτυρία. Καθώς η προφορική ιστορία εργάζεται σε στενή σχέση με τον συγκεκριμένο κάθε φορά τόπο, βοηθά ώστε να αρθρωθεί το πώς οι άνθρωποι τον βιώνουν και συχνά καταφέρνει να αλλάξει τις καθιερωμένες προσλήψεις γι’ αυτόν. Έτσι, μέσα από τη συλλογή και την ανάλυση των προφορικών μαρτυριών δίνεται η δυνατότητα να εννοιολογηθεί η ποικιλία του τοπικού και να αναδειχθούν οι πολλές πόλεις μέσα στην πόλη.
Με την υποστήριξη των εκδόσεων Πλέθρον.




Δεν υπάρχουν σχόλια: