Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Πρώτη στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Κ.Ε.Δ.Ε. City Challenge η ιδέα του κ.Νάκου Φιλιππίδη από την Αλεξανδρούπολη.

Την ιδέα υλοποίησε η ομάδα Needsa και το όνομα της εφαρμογής είναι Happy Trees και κέρδισε το πρώτο βραβείο. Η ιδέα που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα άρδευσης πολύ χαμηλού κόστους. Με ένα ποσό γύρω στα 100€ μπορεί να εξασφαλιστεί μια πλήρως ελεγχόμενη άρδευση με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου αλλά και χειρισμού.
Στον μαραθώνιο συμμετείχαν πάνω από 200



διαγωνιζόμενοι σε 50 ομάδες. Το τριήμερο του μαραθωνίου με τη βοήθεια 40 έμπειρων μεντόρων που προέρχονταν από τους Δήμους, την αγορά και την ακαδημαϊκή κοινότητα, υλοποίησαν πρωτότυπες εφαρμογές οι οποίες αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τη λειτουργία των πόλεων και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Με την ολοκλήρωση του Μαραθωνίου την Κυριακή 14 Μαΐου, οι ομάδες παρουσίασαν τις εφαρμογές τους στην επιτροπή αξιολόγησης και στο κοινό, παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.
 Η ιδέα όπως κατατέθηκε στο διαγωνισμό: http://hello.crowd apps.net/city-challenge/ideas
H ανάγκη της αυτοματοποιημένης άρδευσης δεν είναι ένα ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα . Αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια βασικό μέλημα πολλών φορέων, οργανισμών και φυσικών προσώπων. Τα τελευταία χρόνια όμως η εξέλιξη της τεχνολογίας παρέχει τη δυνατότητα εγκατάστασης ενός συστήματος αυτοματοποιημένης άρδευσης με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου και με πολλαπλών (θεωρητικά ανεξάντλητων) προγραμματισμών,  με σχεδόν μηδενικό κόστος, έναντι των έτοιμων συμβατικών εμπορικών λύσεων που προτείνουν οι εταιρείες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους φορείς της αυτοδιοίκησης, επενδύοντας ένα πραγματικό μικρό ποσό, τόσο στο hardware όσο και στο software (απαιτείται γνώση της δημοφιλούς C/C++), να αποκτήσει το δικό του αυτοματοποιημένο σύστημα άρδευσης με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου.
Το σύστημα βασίζεται στην ύπαρξη ενός Arduino microcontroller,  σε ένα GPRS shield, και στους συμβατικούς έως τώρα αισθητήρες υγρασίας, θερμοκρασίας, ηλεκτρονόμους (ρελέ) και ηλεκτρομηχανικών βανών.
Το σύστημα έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε ενέργεια (5 Volt για τον micorocontroller και το GPRS shield, 24 Volt για τις ηλεκτροβάνες)  και μπορεί με μια μπαταρία μεγάλης διάρκειας να έχει αυτονομία ενός έτους.  Αν αυτό συνδιασθεί με ένα 24v φωτοβολταϊκό πάνελ, τότε εξασφαλίζεται θεωρητικά η εντελώς αυτόνομη λειτουργία του για πολλά χρόνια.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Ο arduino microc, δικτυώνεται με τους αισθητήρες υγρασίας τις ηλεκτροβάνες τους ηλεκτρονόμους (ρελέ) και το gprs shield. Προγραμματίζεται με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί να φανταστεί κανείς και με άπειρες επιλογές. Για παράδειγμα: μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να ξεκινάει την άρδευση όταν σε μια ζώνη η υγρασία έχει φτάσει στο 60%. Παράλληλα σε μια άλλη ζώνη μπορούμε να το έχουμε προγραμματίσει να ξεκινήσει σε διαφορετικό επίπεδο υγρασίας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διακοπεί αν το επιθυμούμε, γιατί κάποιος άλλος αισθητήρας (π.χ) θερμοκρασίας, έχει ανιχνεύσει υψηλή θερμοκρασία και δεν επιθυμούμε την συνέχεια της άρδευσης ακόμα και αν έχει πάρει εντολή από τον αισθητήρα υγρασίας.
Για όλα τα παραπάνω ο υπεύθυνος θα λαμβάνει μήνυμα sms στο κινητό του. Π.Χ, όταν η υγρασία έχει φτάσει στο επίπεδο που εμείς έχουμε ορίσει. Όταν αργότερα θα ανοίξει η ηλεκτροβάνα, αν το επιθυμεί θα λαμβάνει μήνυμα. Αν δεν ξεκινήσει η άρδευση για οποιοδήποτε λόγο, (επίσης) θα λαμβάνει μήνυμα, οπότε έτσι έχουμε την δυνατότητα real time ελέγχου, κοκ. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα στέλνοντας ένα sms μήνυμα, (από όπου και αν βρίσκεται), να ξεκινήσει ή να σταματήσει «χειροκίνητα» την άρδευση, ανεξάρτητα με τα στοιχεία των που συλλέγουν οι αισθητήρες. Επίσης με ένα wifi shield θα υπάρχει η δυνατότητα για σύνδεση όλης της εγκατάστασης με τον ιστό.

Ενδεικτικός προϋπολογισμός  για 4 γραμμές άρδευσης
είδος
ποσότητα
Τιμή (μον.)
σύνολο
Arduino microcontroller
1
10,00 €
10,00 €
GPRS Shield
1
20, 00 €
20, 00 €
Ηλεκτρονόμος (8 θέσεων)
1
15,00 €
15,00 €
Wifi shield
1
20, 00 €
20, 00 €
μπαταρία
1
50,00 €
50,00 €
ηλεκτροβάνες
4
15,00 €
60,00 €
Σύνολα
175,00€

Απευθύνεται αρχικά σε δήμους, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον φορέα ή ιδιώτη έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει αυτόματο ελεγχόμενο πότισμα σε εξωτερικούς χώρους. Ενδεικτικά βήματα εφαρμογής είναι:
Προμήθεια και εγκατάσταση αισθητήρων, arduino και ηλεκτροβανών
Καταχώρηση σημείων (spots) στο Mobile App
Εκπαίδευση υπαλλήλων στην Web και την Mobile εφαρμογή
Οι βασικές λειτουργίες θα είναι:
Μέτρηση υγρασίας, pH και θερμοκρασίας εδάφους, αλλά και εξωτερική
Ελεγχόμενο πότισμα, σύμφωνα με τις παραπάνω μετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία πρόγνωσης καιρού
Kαταχώρηση των σημείων (spots) μέσω του mobile App
Πραγματική παρακολούθηση και δυνατότητα αλλαγής προτεινόμενων ρυθμίσεων ποτίσματος μέσω της Web εφαρμογής, αλλά και του mobile App
Απεικόνιση αποτελεσμάτων σε γραφήματα (κατανάλωση νερού, ετήσια πρόβλεψη, σύγκριση με την κατανάλωση νερού προηγούμενη κατάσταση)
Ο κ. Πατούλης, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, χαρακτήρισε το Μαραθώνιο ως μία « αφετηρία μιας μεγάλης προσπάθειας που ξεκινάει η ΚΕΔΕ με στόχο την ανάδειξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας ως πολλαπλασιαστές ισχύος της αναπτυξιακής αναγέννησης της χώρας» και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις καινοτόμες ιδέες όλων των νέων ανθρώπων που συμμετέχουν στη δράση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: