Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η 97η επέτειος των "Ελευθερίων" της Αλεξανδρουπόλεως.

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 14 Μαΐου 2017 η Αλεξανδρούπολη εόρτασε την 97η επέτειο των "Ελευθερίων" της και της ενσωματώσεώς της με τον εθνικό κορμό της πατρίδος μας.
Για τις εκκλησιαστικές ακολουθίες προσεκλήθησαν από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας και ήρθαν στην πόλη μας οι Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Σερβίων & Κοζάνης κ. Παύλος.



Το Σάββατο 13 Μαΐου το απόγευμα τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των "Ελευθερίων" χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου.
Τον Πανηγυρικό Εσπερινό παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιο, ο βουλευτής κ. Ρίζος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος κ. Λαμπάκης, ο Στρατηγός της 12ης Μεραρχίας κ. Κούκκος και πολλοί εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, του στρατού και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών καθώς, και άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου.
Μετά το πέρας της Αρτοκλασίας ωμίλησε προς το εκκλησίασμα ο χοροστατών Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας για την ευγενή πρόσκληση που του απηύθηνε να παραστεί στα "Ελευθέρια" της πόλεώς μας, αναφέρθηκε στο μεγάλο αγαθό της ελευθερίας όπως το αποζητούσαν και το κατακτούσαν με ηρωικούς αγώνες και αίμα οι πρόγονοί μας διαμέσου των αιώνων.
Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης μας πήρε τον λόγο και καλωσόρισε τους προσκεκλημένους Μητροπολίτες στην Αλεξανδρούπολη, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον σεβασμό και την εκτίμηση που τρέφει και για τους δυο. 
Ακολούθως, ο Μητροπολίτης μας βράβευσε τρεις μαθητές των Λυκείων της πόλεώς μας, οι οποίοι αρίστευσαν σε πανελλήνιους διαγωνισμούς στους οποίους έλαβαν μέρος. Ο ένας εξ αυτών, ο Αντώνης Φούρφαρο, αναδείχθηκε 1ος ανάμεσα σε 7.800 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας μας στον Πανελλήνιο διαγωνισμό της Ενώσεως Ελλήνων Φυσικών, ενώ τον Δεκέμβριο του 2016 κατέκτησε την πρώτη θέση στην επίλυση του κύβου Rubik με κλειστά μάτια και να κάνει πανελλήνιο ρεκόρ. Επίσης, βραβεύτηκε η ομάδα του 4ου Γενικού Λυκείου Αλεξανδρούπολης αποτελούμενη από τους Αντώνη Φούρφαρο, Χρήστο Παυλίδη και Απόστολο Κουζούκο, που κατάφεραν (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά) να κατακτήσουν την πρώτη θέση στον "6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης" που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη συναγωνιζόμενοι 112 τριμελείς ομάδες απ' όλη την Ελλάδα. 
Αμέσως μετά τελέσθηκε η Λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Ελευθερωτρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως.
Το πρωί της Κυριακής της Σαμαρείτιδος, 14 Μαΐου, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σερβίων κ. Παύλου και Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου. Στο κοινωνικό ωμίλησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα και τους πολιτικούς και στρατιωτικούς άρχοντες ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ελευθερία ως αγαθό που πηγάζει από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό, ενώ αναφέρθηκε και στην ευαγγελική περικοπή και την συνάντηση του Χριστού με τη Σαμαρείτιδα.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε το Πρακτικό των Ελευθερίων της 14ης Μαΐου 1920 και τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία των "Ελευθερίων" κατά την οποία ο Μητροπολίτης μας εξέφρασε την ευχή να συνεχίσουμε για πολλά χρόνια να εορτάζουμε την επέτειο αυτής της απελευθερώσεως της Αλεξανδρούπολης. 

Στο τέλος της Δοξολογίας ο Δήμαρχος κ. Λαμπάκης βράβευσε την ΕΠΟΠ Δεκανέα Βασιλική Μπουμπουλούδη, η οποία όταν προς ενός μηνός διερχόμενη μπροστά από το ΚΑΠΗ της πόλης, είδε την Ελληνική Σημαία στον ιστό μπερδεμένη χωρίς να μπορεί να κυματίσει σκαρφάλωσε στον ιστό, ξεμπέρδεψε τη Σημαία και αφού κατέβηκε, απέδωσε τιμές χαιρετώντας στρατιωτικά. Ο κ. Λαμπάκης έδωσε τιμητική πλακέτα και μια ελληνική σημαία στην Δεκανέα Βάσω Μπουμπουλούδη, η οποία καταχειροκροτήθηκε από το εκκλησίασμα για την πατριωτική στάση της. Ακολούθησε ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας. 
Μετά το κέρασμα στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στην πλατεία του Φάρου και η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Λεωφόρο Δημοκρατίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: