Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Όλος ο Έβρος μια Φωνή για την ''6η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1914. ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ''.

Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και ιστορικής γνώσης για τη γενοκτονία των Θρακών, διοργάνωσε στις 6 και 7 Απριλίου 2017 στην Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα και σε σχολεία όλου του Έβρου η «Ε.ΠΟ.Φ.Ε.-Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου».
Σε συνεργασία με συλλόγους-μέλη της, υπό την Αιγίδα της



Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης και της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Ορεστιάδας και την Υποστήριξη της Π.Α.Μ.Θ./Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, καθώς και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου.
Όλοι μαζί, όλος ο Έβρος μια Φωνή. Την ίδια ημέρα, την ίδια ώρα.
Εκκλησία, Τοπικές Θεσμικές Αρχές (Περιφέρεια, Δήμοι, Στρατός, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Σχολεία), Σύλλογοι και πλήθος κόσμου, γίναμε κοινωνοί στην ιστορικής σημασίας Πρωτοβουλία της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. για την ανάδειξη της άγνωστης αυτής πτυχής της Ιστορίας των προγόνων μας, ως απόδοση ελάχιστου Φόρου Τιμής και Ιερού Χρέους στα θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.
Μοναδικός στόχος μας και συνάμα ευχή, αλλά και απαίτηση όλων των Θρακιωτών, η θεσμοθέτηση και η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Ελληνική Πολιτεία και τη Διεθνή Κοινότητα.
♣ Την 6η Απριλίου: η Ημέρα Μνήμης ξεκίνησε με την τέλεση μνημόσυνου στην Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις αρχές, τους φορείς και τους συλλόγους στο Μνημείο του «Χατζή Αντώνη και της Δόμνας Βισβίζη» (Αλεξ/πολη) και στα Ηρώα (Διδυμότειχο, Ορεστιάδα). Συγκινητική η στιγμή του «ενός λεπτού σιγή» ακολουθούμενη από την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου στην Αλεξ/πολη, στην Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο από τις φιλαρμονικές ορχήστρες του «Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν.Μακεδονίας-Θράκης» και των Δήμων Ορεστιάδας και Διδυμότειχου, αντίστοιχα.
♦ Μας τίμησαν με τη σημειολογική παρουσία τους και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα:
ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ.Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ.Χρήστος Τερτσούδης, ο Αντιδήμαρχος Ορεστιάδας κ.Χρήστος Ορμανλίδης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ορεστιάδας κ.Βασίλη Μαυρίδη, ο Αντιδήμαρχος Διδυμοτείχου κ.Δημήτριος Εμμανουηλίδης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Διδ/χου κ.Παρασκευά Πατσουρίδη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξ/πολης κ.Χρήστος Γερακόπουλος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αλεξ/πολης κ.Ευάγγελου Λαμπάκη, ο Αντιδήμαρχος Ορεστιάδας κ.Δημήτρης Πάλλας, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλεξ/πολης κ.Κώστας Γκοτσίδης, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ορεστιάδας κ.Γιώργος Καραγιάννης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αλεξ/πολης κα Ελένη Ιντζεπελίδου και οι κκ.Αντώνης Βαμβακερός και Αντώνης Σπηλιοτόπουλος, η Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αλεξ/πολης κα Όλγα Βρετοπούλου, ο Πρόεδρος του «Ευγενίδειου» Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Διδυμοτείχου κ.Αθανάσιος Σίμογλου, Αξιωματικοί ως Εκπρόσωποι των Διοικητών της ΧΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Έβρου και της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Διδυμοτείχου, οι Διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αλεξ/πολης και Ορεστιάδας, οι Εκπρόσωποι των Διοικητών του Αστυνομικού Τμήματος Διδυμοτείχου, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αλεξ/πολης, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας και ο Διευθυντής του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξ/πολης.
Εγκάρδιους Χαιρετισμούς απέστειλαν οι Βουλευτές Έβρου κα Αναστασία Γκαρά, κ.Δημήτριος Ρίζος και κ.Αναστάσιος Δημοσχάκης, δηλώνοντας συμπαραστάτες στην πρωτοβουλία της ΕΠΟΦΕ.
♦ ΘΕΡΜΟΤΑΤΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ 55 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ-ΜΕΛΗ (ΚΑΙ ΜΗ) ΤΗΣ Ε.ΠΟ.Φ.Ε. ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ, ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΥΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ:
Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, «Αγία Σοφία» Φερών, «Ακρίτες» Αλεξανδρούπολης, «Ανατολική Ρωμυλία» Έβρου, Άνω Οινόης «Το Κρασοχώρι», Απαλού «Ο Φάρος», Απογόνων Καραγατσιανών-Ανδριανουπολιτών, Γυναικών Κάτω Σαγήνης «Προφήτης Ηλίας», Διδυμοτείχου «Θεοδώρα Καντακουζηνή», Διδυμοτείχου «Καστροπολίτες-Γνώση και Δράση», Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξ/πολης, Εικαστικός Αλεξ/πολης, Ελληνομουσείον Αίνου, Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Έβρου, Ένωση Αποστράτων Αστυνομικών Έβρου, Εν Έβρω Απολλωνιαδιτών, Ένωση Θρακών, Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ν.Ορεστιάδας, Ζαλουφιωτών Αλεξ/πολης, Ισαακιωτών Αλεξ/πολης, Ιστορικής Μνήμης & Μουσικής Παράδοσης «Φωνές της Θράκης», Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ν.Ορεστιάδας & Περιφέρειας, Καλλιτεχνικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης, Κηπιωτών Έβρου «Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος», Κάτω Οινόης «Τ’ Αμπέλια», Κίνημα «Πράττω», Κίρκης, Κλεισσούς Ορεστιάδας, Κρητών Έβρου «Ο Μίνωας», Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης, Κυριών και Δεσποινίδων Ορεστιάδας, Λαδιωτών Αλεξανδρούπολης, Μεταξάδων, Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας Νέας Χηλής, Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Νέας Χιλής «Άγιος Γεώργιος», Νεολαίας Ορεστιάδας «Οι Θράκες», Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Έβρου, Ορεστιαδιτών Αλεξ/πολης «Ορέστης», Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος», Πετρωτιωτών Αλεξ/πολης, Ποντιακός Νίψας, Ποντιακός Πεύκων «Οι Ρίζες», Ποντίων Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός», Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής», «Ρίτμο Ντε Άρτε» Αλεξ/πολης, Σαρακατσαναίων Έβρου, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Τυχεριωτών Αλεξ/πολης, Τριγωνιωτών Αλεξ/πολης, Φιλολόγων Έβρου, Χηλιτών Μαύρης Θάλασσας «Άγιος Ευθύμιος».
♣ Την 7η Απριλίου: στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης με το σύλλογο-μέλος μας Ιστορικής Μνήμης και Μουσικής Παράδοσης «Φωνές της Θράκης» ολοκληρώσαμε τις επετειακές εκδηλώσεις για τα πάθη του Θρακικού Ελληνισμού, με μια ποιοτική βραδιά που περιελάμβανε εμπεριστατωμένη ομιλία του Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών κ. Θεοφάνη Μαλκίδη, με θέμα «Ο Ελληνισμός της Θράκης και η Γενοκτονία από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς: Μνήμη και Αναγνώριση» και τραγούδια από τη Μικτή Ενόργανη Χορωδία του ομώνυμου συλλόγου.
♦ Πολλές ευχαριστίες στέλνουμε προς όλα τα τοπικά τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ανακοίνωσαν/δημοσίευσαν/πρόβαλαν τα δελτία τύπου μας, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην ευρεία προβολή και στην άμεση ενημέρωση του κοινού για συμμετοχή. Ευχαριστούμε επίσης,όλους τους Φίλους μας στο διαδίκτυο, που κοινοποίησαν και αυτοί με τη σειρά τους την εκδήλωση βοηθώντας μας έτσι στην ακόμη μεγαλύτερη δημοσιοποίησή της.
♦ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: H 6η Απριλίου του 1914 ήταν η ημέρα που οι Νεότουρκοι επέλεξαν για να εκδιώξουν τους Έλληνες πολλών χωριών της επαρχίας Aρκαδιουπόλεως και της Bιζύης, αλλά και άλλων θρακικών περιοχών. Ήταν Kυριακή του Πάσχα, αυτού που στη μνήμη των Θρακιωτών έμεινε ως «το Mαύρο Πάσχα». H 6η Απριλίου σηματοδότησε την κορύφωση των συστηματικών διώξεων σε βάρος του Θρακικού Ελληνισμού από τους Τούρκους. Την περίοδο 1913-1918, 233.000 Ανατολικοθρακιώτες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πανάρχαιες πατρογονικές εστίες και να καταφύγουν στην ελεύθερη Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. Άλλοι 100.000 οδηγήθηκαν στην Μικρά Ασία σε καταναγκαστικά έργα, από τους οποίους επέστρεψαν στις εστίες τους, ζωντανά φαντάσματα, με τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου μόνο 35-36.000 περίπου. Οι υπόλοιποι Ανατολικοθρακιώτες πέθαναν στη Μ.Ασία από τις αγγαρείες, τις ασθένειες και τον υποσιτισμό. Τότε που το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκλεισε τα σχολεία και τις εκκλησίες, κήρυξε γενικό πένθος και την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία εν διωγμώ, υψώνοντας παράλληλα φωνή έντονης διαμαρτυρίας προς την υψηλή Πύλη και τις πρεσβευτικές αρχές των Μεγάλων Δυνάμεων.

Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ. της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Κελεμίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια: