Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή διοδίων στην Μέστη

Υπογράφηκε την Τρίτη η σύμβαση για την κατασκευή τεσσάρων νέων μετωπικών σταθμών διοδίων στο δίκτυο της Εγνατίας Οδού Α.Ε.
Πρόκειται για τους σταθμούς διοδίων στην Παμβώτιδα (Ιωάννινα), στους Ευζώνους (κάθετος άξονας Θεσσαλονίκης - Ευζώνων), στη Μέστη και στην Ιεροπηγή ( κάθετος άξονας Σιάτισα - Ιεροπηγή).



Τα έργα ανατέθηκαν "πακέτο" στον πρώτο μειοδότη, την εταιρεία "Άκτωρ" που κατέθεσε προσφορά με έκπτωση 62% ενώ ο δεύτερος μειοδότης, η εταιρεία "Σιδηροδρομικά Έργα", προσέφερε έκπτωση από τον αρχικό προϋπολογισμό της τάξης του 42%.
Σημειωτέον ότι με την έκπτωση που προσέφερε ο "Άκτωρ", ο συμβατικός προϋπολογισμός για τους τέσσερις σταθμούς διοδίων διαμορφώθηκε στα 2,8 εκατ. ευρώ. Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο επόμενο εξάμηνο.
Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι που σχεδιάζαν να απεργήσουν ανέστειλαν την κινητοποίησή τους καθώς δεν έγινε, μετά από αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, ο διαγωνισμός για τον μετωπικό σταθμό στον Αλιάκμονα ενώ για την Πέμπτη 23/3 είναι η υποβολή προσφορών για τον σταθμό στο Βενέτικο.
Συγκεκριμένα το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε να δοθεί παράταση για την κατάθεση προσφορών και για τους δύο αυτούς σταθμούς στις 27 Απριλίου.
Να ληφθεί υπόψη ότι το ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ότι οι σταθμοί σε Αλιάκμονα και Βενέτικο δεν θα έχουν μεγάλη αποδοτικότητα σε ό,τι αφορά τα έσοδα και έχει αντιπροτείνει την λειτουργία σταθμών διοδίων σε Σιάτιστα και Αρδάνιο Έβρου.
Η Εγνατία Οδός Α.Ε. υλοποιεί την ΚΥΑ του πρώην υπ. Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη που προέβλεπε την λειτουργία 18 σταθμών διοδίων στον οριζόντιο άξονα και τους τρεις βασικούς καθέτους ( Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή, Χαλάστρα- Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας), δίχως όμως να προσαρμόζεται στη σαφή οδηγία για την εγκατάσταση, από το 2017, αναλογικών σταθμών διοδίων.
Για να ολοκληρωθεί το δίκτυο των 18 σταθμών διοδίων, πρόκειται να τοποθετηθούν σταθμοί σε τέσσερα ακόμη σημεία, στη Θεσσαλονίκη (στο ύψος του Ωραιοκάστρου), στο Στρυμονικό, στην Καβάλα και στην Ασπροβάλτα. Στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ώστε να προχωρήσει η ωρίμανση των μελετών και για τους σταθμούς αυτούς.
Ωστόσο, μετά και την απαίτηση από πλευράς ενδιαφερομένων ιδιωτών για τοποθέτηση επιπλέον 20 πλευρικών σταθμών στους 18 μετωπικούς που θα είναι σε λειτουργία ( ήδη λειτουργούν οι 10) και τη σφοδρή αντίδραση του υπουργού Χρ. Σπίρτζη, όλα σε σχέση με την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, είναι υπό συζητήση και σε αναβρασμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει αμφιβολία για το εάν θα τηρηθούν οι χρόνοι της διαγωνιστικής διαδικασίας που θέλει να τρέξει το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο ο διαγωνισμός να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος της φετινής χρονιάς.




Δεν υπάρχουν σχόλια: