Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς. Ελλάδα και Βουλγαρία αναζητούν κεφάλαια για την σιδηροδρομική παράκαμψη του Βοσπόρου

Επιμέλεια: Μ. Δημητρίου 
Με στόχο την σιδηροδρομική παράκαμψη του Βοσπόρου, ήτοι την σύνδεση Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο / Σβίλενγκραντ – Μπουργκάς, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης είχε συναντήσεις με τον Βούλγαρο ομόλογό του Hristo Alexiev και την Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ Violeta Bulc.



Οι συναντήσεις διεξήχθησαν στην Περιφερειακή Διάσκεψη για τις Επενδύσεις στις Μεταφορές, που διοργάνωσε η Επίτροπος Μεταφορών και η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της ΕΕ, στη Σόφια, στις 23 – 24 Μαρτίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, η Επίτροπος αντιλαμβάνεται την σημασία της ελληνικής πρωτοβουλίας για την σιδηροδρομική σύνδεση Ευξείνου Πόντου – Αιγαίου, με παράλληλη ανάπτυξη των εμπορευματικών κέντρων των δυο λιμανιών και θα υποστηρίξει τα επόμενα βήματα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας προς την κατεύθυνση υλοποίησης της, υπό διαμόρφωση, διακρατικής αυτής συνεργασίας, με ταυτόχρονη προσπάθεια εξεύρεσης πόρων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Στο ίδιο πλαίσιο, και ο Βούλγαρος υπουργός Μεταφορών επαναβεβαίωσε την πρόθεση υλοποίησης της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ευξείνου Πόντου – Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης κοινής χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αναγκαίες επενδύσεις, μόνο στο τμήμα της Ελλάδας φτάνουν  τα 280 εκατ. και περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των υποδομών του λιμένα Αλεξανδρούπολης, μαζί με την ανάταξη του σιδηροδρομικού άξονα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο και τη σύνδεση του λιμανιού με την Εγνατία Οδό.
Αναλυτικά στοιχεία στο επισυναπτόμενο αρχείο: AlexandroupoliOrmenio






Δεν υπάρχουν σχόλια: