Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο Τέμενος Βαγιαζήτ - Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή οποιαδήποτε εκμετάλλευση του ατυχούς περιστατικού της πυρκαγιάς

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, μόλις έγινε γνωστή η είδηση ότι ξέσπασε πυρκαγιά στο Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο αναχώρησε αεροπορικώς από την Αθήνα για να μεταβεί στην πόλη του Έβρου και να ενημερωθεί από τους αρμοδίους για το μέγεθος της καταστροφής.
Αναφερόμενος στο γεγονός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Δυστυχώς σήμερα ξημέρωσε μια άσχημη μέρα για το



Διδυμότειχο, αλλά και γενικά για την Ελλάδα καθώς ένα από τα ιστορικότερα μνημεία της χώρας μας, το Τέμενος Βαγιαζήτ παραδόθηκε στις φλόγες. Μόλις πληροφορήθηκα το δυσάρεστο γεγονός ενημέρωσα τον Πρόεδρό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και αναχώρησα, μετά από συνεννόηση μαζί του, αεροπορικώς από την Αθήνα για να έχω άμεση  πληροφόρηση για το συμβάν.
Το συγκεκριμένο Τέμενος είναι το πρώτο που χτίστηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος και έχει χαρακτηριστεί ως το πιο σημαντικό ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης.
Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, με διαχρονική ακτινοβολία που ενώνει ανθρώπους διαφορετικού θρησκεύματος. Διαχρονικά έχει οριστεί ως ιστορικό μνημείο κι έτσι το εκλαμβάνουν και οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι.
Γι’ αυτό το λόγο είχε αποφασιστεί η ανακαίνισή του στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ, ώστε να καταστεί επισκέψιμος ιστορικός χώρος.
Δυστυχώς, η πυρκαγιά αλλάζει τα σχέδια μας και επιβάλλεται να γίνει άμεσα η αποτίμηση των ζημιών, να προχωρήσουμε στην αποκατάστασή τους, ώστε να συνεχιστεί το έργο της ανακαίνισης με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
Οφείλει το Υπουργείο Πολιτισμού να επισπεύσει τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών και δεν συγχωρείται οποιαδήποτε ολιγωρία και προχειρότητα. Όπως επίσης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή οποιαδήποτε εκμετάλλευση αυτού του ατυχούς περιστατικού, τόσο για το σπουδαίο αυτό ιστορικό μνημείο, όσο και για την περιοχή μας και τη χώρα μας γενικότερα».




Δεν υπάρχουν σχόλια: