Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Επιστολή για την ένταξη των νοσοκομείων του νομού Έβρου στο πρόγραμμα του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ)

Με επιστολή της προς το Υπουργείο Υγείας η Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αναστασία Γκαρά αιτείται την ένταξη των δημόσιων νοσοκομείων του νομού Έβρου, στο πρόγραμμα του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).
Εν συντομία, το πρόγραμμα «Ένταξη Νοσοκομειακών Μονάδων στο δίκτυο ΕΔΕΤ για την υποστήριξη ερευνητικών και κλινικών δραστηριοτήτων στην ιατρική και στη βιολογία,



σε νεφoϋπολογιστικό περιβάλλον (Cloud Computing)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) Ψηφιακή Σύγκλιση  προβλέπει τη διασύνδεση των μεγαλύτερων δημόσιων Νοσοκομειακών Μονάδων σε οχτώ επιλέξιμες περιφέρειες της χώρας με το δίκτυο ΕΔΕΤ, και την παροχή σε αυτές προηγμένων δικτυακών και υπολογιστικών υπηρεσιών, πρακτική που ακολουθείται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το έργο συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσοκομείων και του τρόπου παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς και στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων. Εκτός αυτού προβλέπεται πως θα προωθήσει την ερευνητική συνεργασία στον τομέα της υγείας.
Τις υπηρεσίες ασύρματης πρόσβασης και επικοινωνίας, απέκτησαν για πρώτη φορά τριάντα ένα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και τα Νοσοκομεία Ξάνθης, Ροδόπης, Αλεξανδρούπολης και Δράμας, το Μάρτιο του 2016 αλλά με την παρούσα επιστολή η κα. Γκαρά αιτείται την ένταξη και των υπολοίπων δημόσιων νοσοκομειακών μονάδων του νομού, όπως το παλιό κτίριο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρουπολης, το νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στα κέντρα υγείας της Ορεστιάδα των Δικαίων και του Σουφλίου ώστε να ενισχυθεί η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες ολόκληρου του νομού.
Προς ενημέρωσή σας, παραθέτουμε συνολικά τις δράσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα, οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την εξέλιξη των υπηρεσιών που παρέχονται από τα δημόσια νοσοκομεία αλλά ταυτόχρονα και για την ψηφιοποίηση των ιατρικών εξετάσεων, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη και στην διευκόλυνση της επιστημονικής έρευνας.
Οι δράσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:
Διασύνδεση τριάντα ενός δημόσιων νοσοκομείων στο δίκτυο οπτικών ινών ΕΔΕΤ . Κάθε νοσοκομείο θα συνδεθεί στο κοντινότερο σημείο παρουσίας του δικτύου ΕΔΕΤ μέσω συνδέσμου οπτικών ινών με μίσθωση δεκαπέντε ετών. Η διασύνδεση των νοσοκομείων με οπτικές ίνες θα επιτρέψει την πρόσβασή τους σε υπερυψηλές ταχύτητες ως 10Gbps.
Δημιουργία σύγχρονου Κέντρου Δεδομένων (Data Center), στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, για την κάλυψη όλων των υπολογιστικών και αποθηκευτικών αναγκών των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.
Δημιουργία μιας νέας ψηφιακής υπηρεσίας μεγάλης κλίμακας, για την κεντρική αποθήκευση αντιγράφων των εξετάσεων που παράγονται από τις ιατρικές απεικονιστικές συσκευές (ακτινογραφίες, MRI, Υπέρηχοι, CT, Αγγειογραφίες, Στεφανιογραφίες κλπ.). Σε κατάλληλα πιστοποιημένους χρήστες, θα παρέχεται δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης στα αντίγραφα των εξετάσεων μέσω web.
Εγκατάσταση σημείων ασύρματης πρόσβασης Wi-Fi, εντός του χώρου των νοσοκομείων για την καθολική κάλυψη όλων των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής πρόσβαση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν.
Δημιουργία τυποποιημένων καταλόγων χρηστών για όλα τα νοσοκομεία και ενσωμάτωσή τους στην ομοσπονδία Ταυτοποίησης & Εξουσιοδότησης ΕΔΕΤ, ώστε να γίνει εφικτή η μοναδική ταυτοποίηση όλου του προσωπικού των νοσοκομείων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Ανάπτυξη υπηρεσίας πρόσβασης του επιστημονικού προσωπικού των νοσοκομείων σε ερευνητικές δημοσιεύσεις μέσω του Συνδέσμου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Η επιστολή όπως κατατέθηκε

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2017

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς :
Υπουργό Υγείας κ. Ανδρεά Ξανθό
Κοιν. Αν. Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη


Θέμα: Ένταξη νοσοκομείων του νομού Έβρου στο ΕΔΕΤ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
έχουμε ενημερωθεί ότι μέχρι στιγμής έχει συνδεθεί με το ΕΔΕΤ μόνο το κεντρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο του οποίου έχει αποκτήσει, μεταξύ άλλων, ταχεία σύνδεση με το Ιντερνετ, ελεύθερη ασύρματη πρόσβαση Wi-Fi για ασθενείς-προσωπικό και επισκέπτες, πρόσβαση σε δωρεάν κεντρικές νεφοϋπολογιστικές υποδομές, και σύνδεση με το εθνικό αποθετήριο απεικονιστικών εξετάσεων HARMONI.

Παρακαλούμε θερμά να μεριμνήσετε για την ένταξη σε αυτή τη δράση και των άλλων δημόσιων νοσοκομείων του νομού Έβρου, όπως το παλιό κτίριο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρουπολης, το νοσοκομείο Διδυμοτείχου και τα κέντρα υγείας της Ορεστιάδας, των Δικαίων και του Σουφλίου.

Είμαι βέβαιη ότι αντιλαμβάνεστε την εξαιρετική αξία των σύγχρονων ηλεκτρονικών υποδομών για τις μονάδες υγείας της περιφέρειας, και θα πράξετε ό,τι πρέπει για την ταχεία υλοποίησή τους.

Με εκτίμηση
Α. Γκαρά
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου



Δεν υπάρχουν σχόλια: