Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Αλεξανδρούπολη: Γερμανο-Ολλανδικό Επενδυτικό Ενδιαφέρον για «Πράσινα» Θερμοκήπια με Χρήση Γεωθερμίας

Οι προοπτικές επένδυσης σε καλλιέργειες θερμοκηπίων με αξιοποίηση της γεωθερμίας στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας που είχε ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, με επενδυτικό σχήμα από τη Γερμανία και την Ολλανδία και τον πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Βασίλη Τσολακίδη.



Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Λαμπάκη, κατά την χθεσινή συνάντηση εκφράστηκε το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον των επισκεπτών, «δεδομένου ότι ο δήμος Αλεξανδρούπολης είναι πρωτοπόρος στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας, σε επίπεδο ωριμότητας και αδειοδοτήσεων, πανελλαδικά. Αποτυπώθηκαν οι προθέσεις των δύο πλευρών και συμφωνήθηκε η εκ νέου συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννη Φαλέκα, μετά και την επεξεργασία των τεχνικών δεδομένων».
Στο μεταξύ για το εκφρασμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, την δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και την ετοιμότητα του δήμου να προχωρήσει στην διάθεση των αγρών για γεωθερμική χρήση, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Φαλέκας.
Ο αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων σημειώνει πως ήδη έχουν έρθει σε επαφή με το δήμο αρκετοί υποψήφιοι επενδυτές, από την Ρωσία, την Βουλγαρία, αλλά κυρίως από την Γερμανία, «όπου επιθυμούν να κάνουν μαζική παραγωγή προϊόντων θερμοκηπιακών». Εξηγεί πως το γεωθερμικό αγρόκτημα, όπως ονομάζουν την έκταση των περίπου 400 στρεμμάτων προσφέρεται για μεγάλες επενδύσεις της τάξης των 20 - 30 εκατομμυρίων ευρώ (τα 100 ή 200 στρέμματα) και εκτιμά πως το πρώτο συμβόλαιο θα υπογραφεί εντός των πρώτων μηνών του 2017. «Ο δήμος είναι έτοιμος να διαθέσει τους αγρούς που θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις…. Η γενική αίσθηση που έχω είναι ότι οι εν δυνάμει επενδυτές παρακολουθούν πάρα πολύ στενά τις χρηματοδοτήσεις και περιμένουν ν’ ανοίξουν κάποιες από το ΕΣΠΑ ή τον αναπτυξιακό που έχει ανοίξει, αλλά είναι λίγο πολύπλοκος, καθώς και την σταθερότητα της χώρας μας γενικά στις επενδύσεις». Ο δήμος, είναι έτοιμος σύμφωνα με τον Γ. Φαλέκα, αλλά αυτό που δεν είναι έτοιμο, είναι το δίκτυο που θα μεταφέρει την ενέργεια στους αγρούς, ενώ εκκρεμούν και κάποιες γεωτρήσεις. «Εάν ο επενδυτής αναλάβει το κόστος των δικτύων, θα έχει πάρα πολύ φθηνή, σχεδόν δωρεάν ενέργεια, ενώ εάν δεν το κάνει, εμείς ήδη έχουμε καταθέσει μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του έργου αυτού για την αναζήτηση χρηματοδότησης, προκειμένου να υλοποιήσει ο δήμος τα δίκτυα που χρειάζονται για την μεταφορά της ενέργειας στους αγρούς. Το ποσό του θερμικού σταθμού, των γεωτρήσεων και του δικτύου των περίπου πέντε χιλιομέτρων, ανέρχεται γύρω στα πέντε εκατομμύρια ευρώ», συμπληρώνει ο Γιάννης Φαλέκας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: