Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Η Νίκη Κεραμέως στην Αλεξανδρούπολη για τη Σύνοδο Πρυτάνεων

Η Νίκη Κεραμέως ως Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη για την Τακτική Σύνοδο των Πρυτάνεων στην οποία συμμετέχει ως μέλος.
Το πρωί της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου επισκέφτηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς από τον οποίο είχε η ενημέρωση για τα ζητήματα που απασχολούν τον



Έβρο.
Επίσης συναντήθηκε με το Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμο και με τον Πρόεδρο και μέλη της ΝΟΔΕ Έβρου.
Το μεσημέρι σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης παραχώρησε συνέντευξη τύπου.
Στην Αλεξανδρούπολη η 83η Σύνοδος των Πρυτάνεων
Με ευρεία ατζέντα θεμάτων, κρίσιμων στη διαμόρφωση του νέου νόμου πλαισίου για τη λειτουργία των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ξεκίνησε στην Αλεξανδρούπολη η 83η τακτική Σύνοδος των Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Στη Σύνοδο θα παραστούν αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής.
Η ημερήσια διάταξη για τη σημερινή πρώτη ημέρα της Συνόδου περιλαμβάνει  τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων των πρυτάνεων για εννέα θέματα και συγκεκριμένα για τη χρηματοδότηση των υποδομών των πανεπιστημίων, τη φοιτητική μέριμνα και τις φοιτητικές εστίες, την κινητικότητα των υπαλλήλων και τις μετακινήσεις από διοικητικό προσωπικό σε Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (ΕΤΕΠ), τη διαδικασία χορήγησης στεγαστικού επιδόματος, τη σχέση Ιατρικών Σχολών με το ΕΣΥ, την αναπλήρωση μελών ΔΕΠ μετά από συνταξιοδότηση, τα Ινστιτούτα Διά Βίου Μάθησης και την ΚΥΑ περί επιδόματος ευθύνης σε πρυτάνεις και αναπληρωτές πρύτανη.
Ωστόσο, θέματα όπως η τροποποίηση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) στην κατεύθυνση της πιο ευέλικτης διαχείρισης αναμένεται να κυριαρχήσουν στη διήμερη συζήτηση. «Η Σύνοδος διεξάγεται σε βαρύ κλίμα λόγω των νέων ρυθμίσεων που εισήχθησαν από 1ης του έτους και δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την καθημερινή λειτουργία των πανεπιστημίων. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία των ΕΛΚΕ, όπου εργάζονται χιλιάδες νέοι ερευνητές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Περικλής Μήτκας. 
Οι προτάσεις της ΝΔ για το «Αυτόνομο Πανεπιστήμιο»
Οι εργασίες της Συνόδου άνοιξαν επισήμως με την παρέμβαση της υπεύθυνης Τομέα Παιδείας της ΝΔ, βουλευτού Επικρατείας Νίκης Κεραμέως, η οποία ανέλυσε τις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις, που περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
«Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δει καμία ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μόνο εμβαλωματικού τύπου διευθετήσεις και αποσπασματικές ρυθμίσεις, που αποσκοπούν σε βραχυπρόθεσμη μικροδιαχείριση» ανέφερε η κ Κεραμέως, σημειώνοντας ότι οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις, που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, στην πρόσφατη έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων «δεν ανταποκρίνονται στις αρχές αυτονομίας και αξιοκρατίας που πρέπει να διέπουν τα εκπαιδευτικά μας πρότυπα».
Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ παρατήρησε ότι είναι «ο ορισμός αυτού που αποκαλούμε overregulation», καθώς οι «υπέρμετρα περιοριστικές ρυθμίσεις», ενδέχεται «να βραχυκυκλώσουν τα πανεπιστήμια, να καταστήσουν τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα μη ανταγωνιστικά και μη βιώσιμα».

Σμαρώ Αβραμίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια: