Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 17 Οκτώβρη και εδώ στην Αλεξανδρούπολη την ίδια μέρα, δηλ τη Δευτέρα 17/10 στις 19:00 μπροστά στο Δημαρχείο

Συνέντευξη τύπου σωματείων για το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων
Κλάδης Διονύσης πρόεδρος σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων και εργαζομένων εργαζομένων «Η Ενοτητα»
Με τη σημερινή μας πρωτοβουλία θέλουμε να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους της περιοχής μας ότι τα σωματεία και οι σύλλογοι που εκπροσωπούμε εδώ ( σωμα. Ιδ. υπαλ/λων και εμπ/λων «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», σωματείοτουριστικών επαγγελμάτων, σωματείο υπαλ/λων στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ και ο σύλλογος φοιτητών μοριακής βιολογίας) συμμετέχουν στην μεγάλη πρωτοβουλία που είναι σε εξέλιξη και υπογράφουν πάνω από 400 σωματεία εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες για το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων. Ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας για τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Σήμερα δίνουμε εμείς οι εργαζόμενοι, το δικό μας πόρισμα για τα Εργασιακά. Στην πρόταση νόμου που έχουμε επεξεργαστεί καταργούνται όλες οι αντεργατικές διατάξεις που περιέχονται στους νόμους που ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια με τα τρία μνημόνια. Διασφαλίζονται πλήρως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αποκαθίσταται ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ. Καταργείται η απαράδεκτη διάκριση για τα νέα παιδιά που μπαίνουν στη δουλειά. Αποκαθίστανται τα δώρα και τα επιδόματα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Ο κόπος μας, ο ιδρώτας μας δεν είναι για μας περασμένα ξεχασμένα. Οι όροι των κλαδικών συμβάσεων επανέρχονται στα επίπεδα πριν το 2012 ως βάση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Καταργούνται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κ.ά.
Με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εργατικών ενώσεων που υπογράφουμε, ανακοινώνουμε σήμερα ότι αυτό το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή σε όλα τα κόμματα εκτός από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Θα κατατεθεί αγωνιστικά, με μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 17 Οκτώβρη και εδώ στην Αλεξανδρούπολη την ίδια μέρα, δηλ τη Δευτέρα 17/10 στις 19:00 μπροστά στο Δημαρχείο. Απαιτούμε να μπει για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Τα λόγια τα ψεύτικα τελειώνουν.
Είναι γνωστό σε όλους ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης είχαμε τεράστιες απώλειες. Αν συνυπολογίσουμε όλους τους παράγοντες μπορούμε να πούμε πως οι συνολικές απώλειες στο βιοτικό μας επίπεδο φθάνουν ή προσεγγίζουν το 50%.
Οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εργασιακή ζούγκλα που το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων δουλεύει χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, με ελαστικές μορφές απασχόλησης, μισθούς πείνας, ενώ υπολογίζονται κοντά στο ένα εκατομμύριο οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με καθυστερήσεις πληρωμών για πάνω από δύο μήνες.
Απευθυνόμαστε πλατιά, σε όλα τα σωματεία για να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία και να παλέψουμε από κοινού για να διαμορφώσουμε τους όρους αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος, ενιαία, κατά κλάδο, σε όλη τη χώρα.
Η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ με τη πρόσφατη συμμετοχή της στον «κοινωνικό διάλογο» - απάτη για τα Εργασιακά και οι κοινές ανακοινώσεις με τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση έχει αποδείξει στο παρελθόν αλλά αποδεικνύουν και σήμερα ότι δεν μπορεί να υπάρχει αυταπάτη πως αυτές οι δυνάμεις θα μπουν μπροστά για το μέτωπο των ΣΣΕ. Θα βάλουν μεγάλα εμπόδια. Όπως κάνει και η πλειοψηφία στη διοίκηση του ΕΚΕ που ενώ στη μία συνεδρίαση ψήφισε υπέρ του πλαισίου αιτημάτων, στην επόμενη δήλωσε πως δεν κατάλαβε καλά και θέλει να αλλάξει την ομόφωνη απόφαση που είχε παρθεί, είναι κωμικοτραγική η κατάστασή τους.
Η συσπείρωση των εργαζομένων στα πρωτοβάθμια σωματεία είναι το κλειδί για να ξεπεράσουμε ξεπουλημένες ηγεσίες, να δώσουμε αποφασιστικά τη μάχη ώστε κανένας εργαζόμενος να μην εργάζεται χωρίς ΣΣΕ, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα. Να ακυρώσουμε τη νέα επίθεση που είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν σε ό,τι έχει απομείνει κυβέρνηση, ΣΕΒ με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Να απαντήσουμε με γενική απεργία μεγάλων διαστάσεων.
Παλάζη Δώρα πρόεδρος σωματείου τουριστικών επαγγελμάτων
Δεν πρέπει να περάσει η προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την δήθεν “δίκαιη ανάπτυξη” που έρχεται.
Ήδη έχει προηγηθεί το χτύπημα στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και συνεχίζει με την φοροληστεία, την παγίωση των άθλιων μεροκάματων και της φθηνής εργασίας που έχει κάνει μαρτύριο τη ζωή της λαϊκής οικογένειας.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η επίθεση δεν έχει τέλος αν δεν την σταματήσουμε εμείς. Όσο δεν δυναμώνει ο αγώνας μας με προσανατολισμό, στόχο και οργάνωση αυτοί θα αποθρασύνονται, θα μας περιγελούν.
Όσο για την “δίκαιη ανάπτυξη” που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, ΕΕ, βιομήχανοι, εφοπλιστές και τραπεζίτες αυτή θα ποτιστεί με το αίμα των παιδιών της εργατικής τάξης που καταδικάζονται στην ανεργία, τη φθηνή εργασία, τη δουλειά λάστιχο.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα κλάδων όπως στην ναυτιλία, τον τουρισμό, που δεν χτυπήθηκαν ή χτυπήθηκαν λιγότερο από την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Σε αυτούς τους κλάδους η ανάπτυξη είναι ήδη εδώ.
Η κερδοφορία τους σπάει κάθε ρεκόρ, γίνονται μεγάλες επενδύσεις τη στιγμή που οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας, με μισθούς πείνας.
Τα ίδια μέτρα παίρνονται και στις άλλες χώρες της ΕΕ που δεν υπάρχει οικονομική κρίση, σε χώρες με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Στη Γερμανία που αποτελεί την ατμομηχανή της ΕΕ εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν με μισθό 400 ευρώ.
Αυτός είναι ο μονόδρομός τους για να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Σήμερα φαίνονται ακόμα περισσότερο ξεκάθαρα οι δύο δρόμοι που ξεδιπλώνονται μπροστά στον κάθε εργαζόμενο.
Ο ένας είναι δοκιμασμένος δρόμος, αυτός που στηρίζεται σε υποσχέσεις για καλύτερη ζωή στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ με αλλαγή μόνο του διαχειριστή κάθε φορά, ο δρόμος που βιώνουμε. Ο άλλος δρόμος είναι αυτός της πάλης, του ανυποχώρητου αγώνα, της σύγκρουσης με τους μονοπωλιακούς ομίλους, τις ενώσεις τους και τα συμφέροντά τους για να μην ζούμε σαν δούλοι τον 21ο αιώνα.
Απέναντι στον δικό τους σχεδιασμό με τον οποίο θέλουν να ισοπεδώσουν τις ζωές μας θα αντιπαραθέσουμε τον δικό μας. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τους μισθούς πείνας, με τη δουλειά χωρίς δικαιώματα.
Έχουμε τη δύναμη, συγκεντρώνουμε την εμπειρία από τους πρόσφατους αγώνες μας. Με τις μεγάλες απεργίας, τα συλλαλητήρια, τα μπλόκα των αγροτών, το εργατικό κίνημα απέδειξε ότι είναι όρθιο, μαχητικό, ζωντανό παρά τις δυσκολίες.
Αυτό το κίνημα μπορεί και πρέπει να ανασυνταχθεί, να γίνει πιο ρωμαλέο, πιο δυνατό, να θέσει σε αμφισβήτηση την κυριαρχία τους και να δημιουργήσει την προοπτική για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις δικές μας ανάγκες.
Σε αυτή τη κατεύθυνση καλούμε τον κάθε εργαζόμενο να συμμετέχει, να βάλει ο καθένας μας το δικό του λιθαράκι.
Φανή Τρέλλη πρόεδρος σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης
Παρακολουθούμε από την κυβέρνηση έναν σχεδιασμό για τα εργασιακά αντίστοιχο με αυτόν που είχε για το ασφαλιστικό. Και είδαμε όλοι τα αποτελέσματα. Έχει αποδειχτεί αυτή η κυβέρνηση μανούλα στην εξαπάτηση. Ξεκινάει με πόρισμα μιας επιτροπής σοφών, πασπαλίζει με λίγη τρομοκρατία από το κακό ΔΝΤ και Σοϊμπλε, εμφανίζεται στην αρχή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μετά ότι αναγκάστηκε να πάρει τα μέτρα και στη συνέχεια λέει ωμά ψέματα για την πολιτική της. Δεν ξεχνάμε ότι ενώ έκοβαν τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ, έλεγαν στους συνταξιούχους ότι δεν γίνονται περικοπές, ότι θα έπαιρναν αυξήσεις. Λίγες μέρες πριν έφτασαν στο σημείο να ρίξουν χημικά στους απόμαχους της δουλειάς. Αίσχος! Απάντηση πρέπει να πάρουν με το δυνάμωμα του αγώνα. 
Να μην ξεγελαστεί κανείς, να μην εφησυχάσει κανείς.
Το πόρισμα της επιτροπής σοφών δείχνει ότι σκληρές αλλαγές έρχονται περαιτέρω στα εργασιακά με ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ, περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, της συνδικαλιστικής δράσης. Υπονομεύονται περισσότερο οι κλαδικές και συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Καμπανάκι πρέπει να χτυπήσει και η πρόταση της επιτροπής για τον ορισμό υπο- κατώτερου μισθού για όσους δεν έχουν εργασιακή εμπειρία με αποδοχές που θα βρίσκονται ακόμα πιο χαμηλά από όσα σήμερα παίρνει ένας νέος κάτω των 25, στην ουσία δηλαδή κάτω από 500 ευρώ μεικτά.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους εργαζόμενους και ανέργους και στέλνουμε μήνυμα ότι θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους

Δεν υπάρχουν σχόλια: