Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Ένας παραδοσιακός γνήσιος Πετρωτιώτης «ΒΑΣΙΛΙΑΣ»! Ένα μοναδικό έθιμο για όλη τη Θράκη.

Το Τοπικό Συμβούλιο της κοινότητας Πετρωτών, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Πετρωτιωτών και  "Ακρίτες" Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο Πετρωτών "Λιθοξόος", διοργανώνουμε το έθιμο «ΒΑΣΙΛΙΑΣ» στην αυθεντική του μορφή, όπως γιορτάζονταν τα πολύ παλιά χρόνια και προσκαλούμε όλους εσάς, να μας τιμήσετε με την παρουσία σας!
Μετά από πάρα πολλά χρόνια, η άριστη νέα αρχή που κάναμε το 2012 έχει συνέχεια, η οποία είναι ακόμη καλύτερη, φωτεινότερη. Αναβιώνουμε έναν παραδοσιακό γνήσιο Πετρωτιώτη «ΒΑΣΙΛΙΑ»!  Ένα μοναδικό έθιμο για όλη τη Θράκη.
Σας παροτρύνουμε να προτιμήσετε τον παραδοσιακό οικισμότων Πετρωτών και θα δικαιωθείτε πολλαπλά για την επιλογή σας. Η παράδοση, τα χρώματα, οι γεύσεις, αλλά και η συγκίνηση, η νοσταλγία και οι αναμνήσεις κυριαρχούν στα Πετρωτά Έβρου.
♦ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΘΙΜΟΥ: Όσοι βρεθείτε από τις 10 το πρωί, θα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να βιώσετε όλη την αυθεντική αναπαράσταση του εθίμου και ταυτόχρονα να ‘‘ανακαλύψετε’’ τα παραδοσιακά σοκάκια του χωριού.
Η πομπή ξεκινά από το σπίτι του εφετινού ''ΒΑΣΙΛΙΑ''. Ακολουθεί περιφορά της ακολουθίας του ''ΒΑΣΙΛΙΑ'' σ’ όλο το χωριό, με θρακιώτικους χορούς και τραγούδια υπό τη συνοδεία των παραδοσιακών μουσικών οργάνων της ''Εβρίτικης Ζυγιάς''! Όλα τα νοικοκυριά καλωσορίζουν την πομπή με κεράσματα και τη ξαποστέλνουν με ολόψυχες ευχές. Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ μοιράζει ευχές για καλή σοδειά, για τη χρονιά που έρχεται!
Στις 1 το μεσημέρι ο ''ΒΑΣΙΛΙΑΣ'' καταλήγει στην κεντρική ΠΛΑΤΕΙΑ του χωριού, όπου ακολουθούν:
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: Όργωμα, Σπορά και Θέρισμα.
Κοπή πίτας και ανάδειξη νέου ''ΒΑΣΙΛΙΑ''.
ΜΕΓΑΛΟ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΕΩΣ ΑΡΓΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, με το ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΗΜΑ «ΕΒΡΙΤΙΚΗ ΖΥΓΙΑ».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
♦ ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
Από τις 7 το απόγευμα έως αργά το βράδυ στο αναψυκτήριο του υψώματος ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ στα ΠΕΤΡΩΤΑ, διοργανώνουμε ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ με ζωντανή μουσική, ψητά και κρασί!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: για όσους από εσάς (από την Αλεξανδρούπολη), ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε το έθιμο, μπορείτε έως και το Σάββατο 12/3 να δηλώσετε συμμετοχή. Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΕΤΡΩΤΑ θα γίνει ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ την ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ (στις 7.00 το πρωί), με σημείο αναχώρησης, τα γραφεία του "Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρωτιωτών Αλεξ/πολης", στην οδό Αμμοχώστου και Παπαναστασίου γωνία (πίσω από το Πολυκλαδικό, στο δρόμο του ρέματος Βανικιώτη). Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΤΡΩΤΑ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ στις 4 το απόγευμα. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων, επικοινωνήστε μαζί μας, στα τηλέφωνα 6945849355 (Δημήτρης Κελεμίδης) και 6976589693 (Χρυσούλα Θεοχαρίδου).

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτιωτών Αλεξανδρούπολης
Πολιτιστικός Σύλλογος "Ακρίτες" Αλεξανδρούπολης
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Πετρωτών
Δήμος Ορεστιάδας
Περιφερειακή Ενότητα Έβρου
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ:
Πολιτιστικός σύλλογος Πετρωτών Λιθοξόος

Με εκτίμηση,
Για τους Διοργανωτές Φορείς:
Δημήτρης Κελεμίδης                                                               Θανάσης Στράτος
Πρόεδρος Συλλόγου                                                  Πρόεδρος Συλλόγου ΑΚΡΙΤΕΣ
ΠΕΤΡΩΤΙΩΤΩΝ Αλεξ/πολης                                                                                                
Δεν υπάρχουν σχόλια: