Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Σύσκεψη-συζήτηση διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Μάρτη η σύσκεψη-συζήτηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος ΟΓΕ) τιμώντας την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Πολλές ήταν οι γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου και συζήτησαν για τη μητρότητα και την υγεία των γυναικών.Στην ομιλία της, η Βλισίδου Εύα πρόεδρος του Συλλόγου, τόνισε ότι η μητρότητα βρίσκεται για άλλη μια φορά στο στόχαστρο μέσα από μια σειρά μέτρων, που παίρνουν πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών. Η κατάργηση της 5ετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση, που αποτελούσε την ελάχιστη αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας, η κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης σε μητέρες με ανήλικα ή ΑμΕΑ, τα «πεντάμηνα» και γενικά η ευέλικτη, ανασφάλιστη και με ημερομηνία λήξης εργασία, η κατάργηση του επιδόματος τοκετού και άλλα μέτρα που πάρθηκαν στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στη γυναίκα και τα νέα ζευγάρια να προχωρήσουν στην τεκνοποίηση. Ανέλυσε τους στόχους πάλης του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος και κάλεσε τις γυναίκες σε οργανωμένο αγώνα στο πλευρό του εργατικού ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, στο πλευρό των μικρών ΕΒΕ και των φοιτητών, για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά τους.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Ψαρός, ειδικευόμενος γυναικολόγος στο Γ.Π. Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, και ανέλυσε τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της Υγείας, ενημέρωσε για όλο το φάσμα προληπτικών εξετάσεων που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες από την εφηβική ακόμα ηλικία, που όμως η συντριπτική τους πλειοψηφία γίνεται πλέον επί πληρωμή και ανέφερε την κατάσταση, με τις τεράστιες ελλείψεις, που επικρατεί στο Νοσοκομείο. Ανέπτυξε τη θέση μας για τη Δημόσια και Δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το Κέντρο Υγείας και το Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού, την ανάγκη το κράτος, μέσα από ένα σύστημα Καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης να προσφέρει σε όλες τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων ευρύ φάσμα προληπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων, δωρεάν εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ακολούθησε συζήτηση με τις παρευρισκόμενες, ενώ στο τέλος έγινε ενημέρωση για την καμπάνια που ξεκινάει ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος ΟΓΕ) και οι φορείς της κοινωνικής συμμαχίας για το προσφυγικό. Ήδη 120 πρόσφυγες είχαν καταφτάσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και υπήρξε άμεση κινητοποίηση από τις παρευρισκόμενες στη συλλογή πρώτων ειδών και τροφίμων


Δεν υπάρχουν σχόλια: