Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Τρομοκρατία στον 21ο αιώνα. Τί φταίει; Του Υποναύαρχου ΛΣ (εα) Παπανικολόπουλου Νικόλαου

Τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία και την Ευρώπη, με εκατοντάδες νεκρούς, φέρνουν για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο το πρόβλημα της τρομοκρατίας.
***
Ο πρώτος ορισμός της «τρομοκρατίας»   δόθηκε το 1798 από τη Γαλλική Ακαδημία ως «Σύστημα διακυβέρνησης μέσω του τρόμου» και αναφερόταν στο καθεστώς του Ροβεσπιέρου τη διετία 1792 – 4, δίδοντάς της τότε, μόνο πολιτική χροιά.  



Σήμερα, στην πράξη, εμφανίζεται κυρίως με δυο μορφές και αποχρώσεις, την πολιτική και τη θρησκευτική.
Σύμφωνα με Ισραηλινούς πανεπιστημιακούς, ο Γ’ παγκόσμιος πόλεμος, που δεν άρχισε ποτέ, ήταν ο «ψυχρός πόλεμος».Ο Δ’ παγκόσμιος πόλεμος άρχισε, την 11η Σεπτεμβρίου 2001, και βρίσκεται σε εξέλιξη .Ο «ψυχρός -πόλεμος» αντικαταστάθηκε από τον «τρόμο-πόλεμο» με θύματα αθώους πολίτες. Οι νεκροί – αθώοι πολίτες – από τρομοκρατικές επιθέσεις, από τότε μέχρι σήμερα, ξεπερνούν τις 8.000.
Εκ των πραγμάτων, όταν μιλάμε για τρομοκρατία, είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε για την τρομοκρατία πριν και μετά την 11-9-2001. Πριν, προσομοίαζε με αυτό που αποκαλούσαμε ‘ανταρτικό πόλεων’ με περιορισμένη γκάμα τρόπων επίθεσης.  Μετά, αναφερόμαστε σε τελείως απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες  καταστάσεις .
Σήμερα η «τρομοκρατία», έχει αναβαθμιστεί ποιοτικά κάνοντας τρομερά δύσκολη την αποτελεσματική οργάνωση του πλέγματος ασφάλειας σε ανύποπτους στόχους της καθημερινής ζωής. 
Σήμερα, τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στον «άνθρωπο – βόμβα» .
Το μοντέλο των «κομάντος αυτοκτονίας» αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο των υπηρεσιών ασφαλείας όλου του κόσμου
Η περίφημη «παγκόσμια εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας» που εμπνεύστηκε και ξεκίνησε η Αμερική, αμέσως μετά  την 11η Σεπτέμβρη 2001, δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά δυστυχώς το επιδείνωσε (βλέπε, Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη κ.α ).
Η αντιπαράθεση των δυο κόσμων – του πλούσιου Βορρά με το φτωχό Νότο, η αλαζονεία της παγκόσμιας (ΗΠΑ) και ευρωπαϊκής (Γερμανίας) υπερδύναμης με τη συμπαράσταση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με την πλειονότητα των απογοητευμένων του υπόλοιπου κόσμου και ο ιερός πόλεμος που κήρυξε ο Μπίν Λάντεν, μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ, οδηγεί την παγκόσμια κοινότητα σε ένα παρατεταμένο τρόμο – πόλεμο.
Όσο εκατομμύρια μουσουλμάνοι ζουν στην εξαθλίωση και τη φτώχεια και όσο λαοί, όπως οι Παλαιστίνιοι και οι Κούρδοι, γυρνούν κυνηγημένοι χωρίς πατρίδα, τόσο θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος παρανοϊκοί τρομοκράτες να μετατρέπονται σε «καμικάζι».
Όταν κατέρρεε στην Ανατολή ο «υπαρκτός σοσιαλισμός», η Δύση πανηγύριζε με την ιαχή «νίκησε η ελευθερία και η δημοκρατία». Αντί όμως να διδαχτεί από το τέλος εκείνου του καθεστώτος ώστε να ζήσει και να πολιτευτεί με δικαιοσύνη, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις περιστάσεις και να υψώσει αυτάρεσκα τον εαυτό της. Γι αυτό, αυτό που έπαθε η μέχρι χτες άθεη Ερυθρά Ηγεμονία της Ανατολής στο λυκόφως του 20ου αιώνα, το παθαίνει η Δύση, με άλλο τρόπο, στο λυκαυγές του 21ου αιώνα.
Η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με μηχανοκρατικούς μηχανισμούς και δρακόντεια μέτρα ασφάλειας.
Χρειάζεται πάνω απ’ όλα η πνευματική θωράκιση των κοινωνιών και το πνευματικό τους ανέβασμα.
Χρειάζεται η δικαιοσύνη του Θεού να κυριαρχήσει στις καρδιές των ισχυρών της γης γιατί δυστυχώς το Θεό τον έχουμε διαγράψει από τη ζωή μας.

Αλεξανδρούπολη     Μάρτιος  2016
  
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  Νικόλαος
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)




Δεν υπάρχουν σχόλια: