Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Κοινό Δελτίο Τύπου των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Έβρου για την ΕΒΖ

Δράττοντας την ευκαιρία με αφορμή κάποια ερωτήματα που τέθηκαν από ειδησεογραφική/ενημερωτική ιστοσελίδα της περιοχής μας (Νέα της Θράκης) προς το πρόσωπό μας, σχετικά με την λειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, του εργοστασίου στην Ορεστιάδα, καθώς και την διευθέτηση των υποχρεώσεων προς τους τευτλοπαραγωγούς, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:



1) Έπειτα από ενέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επισπεύδεται η διαδικασία καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα τεύτλα, η οποία μάλιστα θα είναι αυξημένη και θα φτάσει στα 71-72 ευρώ ανά στρέμμα ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν για 51 ευρώ το στρέμμα (μια αύξηση δηλαδή της τάξης του 40%). Συνεπώς για τα 64.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν την περασμένη χρονιά θα πληρωθούν 4,6 εκατομμύρια έναντι 3,8 εκ που είχαν πληρωθεί την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού η πληρωμή θα γίνει στο τέλος του τρέχοντος μήνα (Ιανουαρίου) ή το πολύ στις αρχές του επόμενου.
2) Όπως έχει επανειλημμένα διευκρινίσει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, αποκλειστικά υπεύθυνη για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των παραγωγών είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αρνείται να παράσχει στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης την απαραίτητη κεφαλαιακή διευκόλυνση, παρά την πλήρη κάλυψή της από την διοίκηση της επιχείρησης. Θυμίζουμε ότι μόλις λίγες ημέρες πριν υπήρξε συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον διευθύνοντα σύμβουλου της Τράπεζας Πειραιώς, ακριβώς για να καμφθούν τα εμπόδια που μπαίνουν από πλευράς πιστώτριας τράπεζας.
3) Η Κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις πως αποτελεί για την ίδια απόλυτη προτεραιότητα η διατήρηση ζωντανής και ανοιχτής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Και πως θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να συμβεί αυτό. Η βιωσιμότητα της εταιρείας έχει όμως και κάποιες προϋποθέσεις και αναφερόμαστε συγκεκριμένα στο κρίσιμο εκείνο μέγεθος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων το οποίο δεν μπορεί να είναι κάτω των 100.000 στρεμμάτων συνολικά στη χώρα. Ήδη την περασμένη χρονιά είχαμε αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Αυτά τα βήματα θα πρέπει να ενταθούν και να γίνουν πιο τολμηρά ενόψει νέας καμπάνιας.
4) Όλο το τελευταίο διάστημα οι 3 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Ν. Έβρου έχουν επιλέξει να μην μπουν σε μία διαδικασία αντιπαράθεσης και δημιουργίας εύκολων εντυπώσεων, χάριν μικροκομματικών συμφερόντων, αλλά εργάζονται καθημερινά ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση όχι απλά για την επιβίωση της ΕΒΖ αλλά και για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της εταιρείας.
Από το να συμμετέχουμε σε ένα «παιχνίδι» φθηνών και εύκολων αντεγκλήσεων προτιμούμε, επιδιώκουμε, να εργαζόμαστε νυχθημερόν ώστε το φουγάρο στην Ορεστιάδα να παραμείνει αναμμένο για τα επόμενα πολλά χρόνια και να δίνει ζωή και εργασία στους συμπολίτες μας. Αναλάβαμε την δύσκολη αποστολή να ξαναζωντανέψουμε ένα εργοστάσιο που κάποιοι – και δεν ήταν το μοναδικό – αποφάσισαν να κλείσουν εν μία νυκτί, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες.
Σε αυτήν την αποστολή παραμένουμε προσηλωμένοι.

Οι Βουλευτές
Γκαρά Αναστασία
Ρίζος Δημήτρης
Καϊσας Γιώργος


Δεν υπάρχουν σχόλια: