Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα: Συμφωνία για τον πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη

Ο στρατηγικός ρόλος του τερματικού σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης της Gastrade στις συνομιλίες Τσίπρα-Τραμπ
Στρατηγικό εταίρο και σταθερό σύμμαχο θεωρούν οι ΗΠΑ την Ελλάδα όπως επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο και τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.



Εκτός των θεμάτων που σχετίζονται με τις αμυντικές δυνάμεις της χώρας και τη βάση της Σούδας, στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα με αιχμή του δόρατος το βόρειο τμήμα της Ελλάδας και ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη, όπου κατασκευάζεται το έργο «Τερματικό Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο Βορείου Ελλάδας».
Το δε ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ για το έργο ήταν έντονο, καθώς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, δείχνοντας πως ήταν καλά «διαβασμένος» για τις σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή.
Ο Τραμπ αναφερόμενος στις επενδύσεις τόνισε πως η Ελλάδα προσφέρει τρομερές ευκαιρίες και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα project του TAP και IGB και των υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα δώσουν τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να κάνουν εξαγωγές.
«Στον τομέα της Ενέργειας, εκτιμούμε την ελληνική συνεισφορά στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, με τη στήριξή της στον Αδριατικό αγωγό, αλλά και τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού και υγροποιημένου αερίου (IGB) που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου αερίου στο μέλλον, μία επιχειρηματική δραστηριότητα που όπως γνωρίζετε αποκτά όλο και μεγαλύτερες προοπτικές» τόνισε ο κ. Τραμπ.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα «καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας. Να αναφέρω χαρακτηριστικά την ολοκλήρωση του αγωγού TAΡ και την προώθηση του αγωγού East med, τη συμφωνία για πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη και την προοπτική να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη σημαντική πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ. Να αναφέρω την ανάπτυξη των σημαντικών μας λιμανιών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων και την προώθηση ταχέων σιδηροδρομικών συνδέσεων με τα Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι η στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ».
Το μεγάλο έργο «Τερματικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Βορείου Ελλάδας» στην Αλεξανδρούπολη που αναπτύσσει η ελληνική εταιρεία Gastrade και θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της ΝΑ Ευρώπης. Ταυτόχρονα θα συμβάλλει στη διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων.
Στις 9 Φεβρουαρίου 2017, η Gaslog  Ltd, μέσω μιας 100% θυγατρικής της, εισήλθε με ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade.
Η Gaslog Ltd είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς  ναυτιλιακές εταιρείες που κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται συνολικά 27 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Την προηγούμενη Πέμπτη υπογράφθηκε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΔΕΠΑ και Gastrade για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο έργο.
Τέλος, χθες έγινε γνωστό ότι το έργο του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG της Αλεξανδρούπολης συμπεριλήφθηκε για τρίτη φορά στη λίστα με τα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI).





Δεν υπάρχουν σχόλια: