Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης για την επιδημία ιλαράς και τα εμβόλια

Το τελευταίο διάστημα αυξάνουν ανησυχητικά τα κρούσματα ιλαράς σε χώρες της Ευρώπης, αφού την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά και 43 θάνατοι. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία, έχουν καταγραφεί 196 κρούσματα ιλαράς, τα περισσότερα σε Αττική και Πελοπόννησο. Πρόκειται κυρίως για μικρά παιδιά από κοινότητες των Ρομά, καθώς και



άτομα ηλικίας 25-44 ετών από τον γενικό πληθυσμό, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και εργαζόμενοι από το χώρο της υγείας δημόσιας και ιδιωτικής που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε φάση επιδημίας της ιλαράς, μιας νόσου που μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, έως και θάνατο.
Ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος της ΟΓΕ) απαιτεί άμεσα το κράτος και οι φορείς του που έχουν την ευθύνη, να αναλάβουν την πλήρη και καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την κατάσταση της υγείας, που αποτελεί κρίσιμο θέμα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Τα εμβόλια, όπως και κάθε επιστημονικό επίτευγμα, πρέπει να αξιοποιούνται για να συμβάλλουν  στην πρόληψη προβλημάτων της υγείας του λαού. Απορρίπτουμε τις απόψεις του λεγόμενου «αντιεμβολιαστικού κινήματος».
Διεκδικούμε :
Υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό του πληθυσμού από τις κρατικές μονάδες υγείας. Να σταματήσει ο εμβολιασμός να είναι ατομική ευθύνη.
Ανάπτυξη δημόσιων κέντρων υγείας με πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση, που θα καλύπτουν πανελλαδικά και τις εμβολιαστικές ανάγκες όλου του πληθυσμού. Καμία απολύτως εμπλοκή των ΜΚΟ στους εμβολιασμούς.
Κρατικές κινητές μονάδες για τον εμβολιασμό κοινωνικών ομάδων όπως πρόσφυγες - μετανάστες, Ρομά, ηλικιωμένοι, ΑμΕΑ κλπ.
Εφοδιασμό των κρατικών μονάδων υγείας με επαρκή αριθμό όλων των εμβολίων, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα  ασφαλιστικά ταμεία.
Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστεί η έγκαιρη, συνεχής και υπεύθυνη ενημέρωση των γονιών, και συνολικά του πληθυσμού, σχετικά με τον εμβολιασμό, με τους εξειδικευμένους επιστήμονες και τους φορείς τους.
Συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τα εμβόλια και την εμβολιαστική κάλυψη όλων των υγειονομικών.
Ένταξη στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού όλων των εμβολίων που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν, με αυστηρά και μόνο επιστημονικά κριτήρια.

Καλούμε τις εργαζόμενες γυναίκες, τις άνεργες, τις μάνες, τους γονείς σε ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ Π.Ε.Δ.Υ. (πρώην ΙΚΑ),
την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, στις 10.30πμ.
                                                 
Αλεξανδρούπολη, Οκτώβριος 2017
Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης     


Δεν υπάρχουν σχόλια: