Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει με όλα τα μέσα στην αναστήλωση…. του τεμένους στο Διδυμότειχο

Απαντήσεις από την Ελλάδα για τις αιτίες που προκάλεσαν την καταστροφική φωτιά στο ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο ζητά η Τουρκία. Μια μέρα μετά την πυρκαγιά που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στο ιστορικό κτίριο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του τονίζει πως περιμένει από τις ελληνικές αρχές ενδελεχή ενημέρωση.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ



«Με λύπη μάθαμε ότι το τζαμί Τσελεμπί Σουλτάν Μεχμέτ στο Διδυμότειχο, που χτίστηκε το 1420 και η αναστήλωση του οποίου ξεκίνησε το 2016 από τις ελληνικές αρχές, υπέστη σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα φωτιάς που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ας Μαρτίου. Περιμένουμε από τις ελληνικές αρχές να διευκρινίσουν τα αίτια της φωτιάς.
Είναι μεγάλης σημασίας το τέμενος Τσελεμπί Σουλτάν Μεχμέτ, το οποίο είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά παραδείγματα της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς μας με την Ελλάδα, να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές.
Η κοινή μας πρόθεση για αμοιβαία διατήρηση των πολιτιστικών μνημείων σε Τουρκία και Ελλάδα έχει επίσης αποτυπωθεί στις συμφωνίες που υπεγράφησαν στις συναντήσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.
Σε αυτή τη γραμμή κοινής θέλησης, η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει με όλα τα μέσα στην αναστήλωση και τη διατήρηση του τεμένους Τσελεμπί Σουλτάν Μεχμέτ, ενός μοναδικού αρχιτεκτονικού μνημείου».





Δεν υπάρχουν σχόλια: