Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ για την πυρκαγιά στο τέμενος Βαγιαζήτ, στο Διδυμότειχο

Ο Τομέας Πολιτισμού του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ εκφράζει τη θλίψη του για την καταστροφή λόγω πυρκαγιάς που έλαβε χώρα σε ένα από τα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία της χώρας μας, το τέμενος Βαγιαζήτ στην ιστορική πόλη του Διδυμότειχου, ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο από αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτισμική άποψη.
Πρόκειται συγκεκριμένα για το πρώτο τέμενος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη, που



ολοκληρώθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Το 2010 η κυβέρνηση Παπανδρέου, με Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ενέταξε την επισκευή και ανάδειξή του μέχρι τότε εγκαταλειμμένου μνημείου  στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικού Ελέγχου και άντληση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ .
Με μέριμνα λοιπόν της ελληνικής Πολιτείας και με κονδύλια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτελούντο εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης με σκοπό να καταστεί σύντομα επισκέψιμο, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο αφενός την ιδιαίτερη  πολιτιστική σημασία της περιοχής αφετέρου δε οδηγώντας στην παράλληλη τόνωση του τουρισμού και κατά συνέπεια και της τοπικής οικονομίας.
ΟΙ Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ  σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία θα πρέπει να διερευνήσουν ενδελεχώς τα αίτια της πυρκαγιάς και να μεριμνήσουν για την πλήρη αποκατάσταση και στη συνέχεια λειτουργία του μνημείου αποδίδοντας το στην κοινωνία. Έχουμε εμπιστοσύνη στις Υπηρεσίες και τους εργαζόμενους ότι θα πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους για να μη χαθεί ένα πολύτιμο κομμάτι της Ιστορίας, της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της μακρόχρονης συνύπαρξης λαών με διαφορετικές θρησκείες.
Το Κίνημα θα παρακολουθεί την πορεία της αποκατάστασης του μνημείου και θα επανέλθουμε αν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε κωλυσιεργία η οποία μπορεί να μας εκθέσει όχι μόνο στα μάτια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης μιας και πρόκειται για ένα μνημείο ειδικού ενδιαφέροντος.




Δεν υπάρχουν σχόλια: