Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Παρεμβάσεις για Λιμενική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης και Μεταθέσεις στο Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης στη Δημόσια Διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου του Υπ. Ναυτιλίας

Παρεμβάσεις στο Σχέδιο Νόμου “Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής”, που έχει θέσει σε Δημόσια Διαβούλευση  το Υπ. Ναυτιλίας έκανε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης,  σχετικά με τα θέματα της Λιμενικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης και τις Μεταθέσεις – Τοποθετήσεις στο Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης.
Συγκριμένα, για το θέμα της Λιμενικής Ακαδημίας έγραψε, με αφορμή το άρθρο 58, του Σχεδίου Νόμου ότι:
Για λόγους εθνικούς, γεωπολιτικούς, αλλά και



εκπαιδευτικούς επιβάλλεται να ιδρυθεί Λιμενική Ακαδημία στην Αλεξανδρούπολη.
 Η Λιμενική Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης μπορεί κάλλιστα να μετεξελιχθεί σε ένα διεθνές μετεκπαιδευτικό Κέντρο  Στελεχών Λιμενικών Αρχών Κρατών- Μελών  της Ε.Ε. 
Σημαντική παράμετρος για τη δημιουργία της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί το γεγονός ότι ο Έβρος και γενικά η Θράκη αποτελούν το καλύτερο πεδίον εκπαίδευσης
Έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση, η οποία ύστερα από πολλές αναβολές αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 3 Μαρτίου, στις 10:00 το πρωί.
Απευθύνει προσωπική έκκληση όχι μόνο στους Θεσμικούς Φορείς, αλλά και στους Εβρίτες και τους Θρακιώτες να συμμετάσχουν μαζικά στη Δημόσια Διαβούλευση, ώστε να πιέσουν για την ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη.
Για το θέμα των Μεταθέσεων – Τοποθετήσεων στο Λιμενικό Τμήμα της Σαμοθράκης, με αφορμή το άρθρο 50, έγραψε ότι:
Έχει καταθέσει δύο Ερωτήσεις για το θέμα των Μεταθέσεων – Τοποθετήσεων στο Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης, όπου δεν ισχύει το μπόνους της μοριοδότησης, όπως ισχύει σε παρόμοιας κατηγορίας περιοχές.
Θα ήταν δίκαιο να ισχύσει και αναδρομικά το μπόνους της μοριοδότησης για το καθεστώς των Τοποθετήσεων - Μεταθέσεων στο Λιμενικό Τμήμα της Σαμοθράκης, τουλάχιστον για μια δεκαετία. 
Γι’ αυτό το λόγο σκοπεύει να καταθέσει σχετική Βουλευτική Τροπολογία, όταν έρθει το Νομοσχέδιο στη Βουλή.
Αναλυτικά για τη Λιμενική Ακαδημία έγραψε:
«Με αφορμή το Σχέδιο Νόμου “Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής”, που έχετε θέσει σε δημόσια διαβούλευση θα ήθελα να σταθώ στο άρθρο 58 «Μεταρρύθμιση του συστήματος εισαγωγής και εκπαίδευσης στελεχών σε παραγωγικές σχολές Λ.Σ -ΕΛ.ΑΚΤ σχετικά με την ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας και των υπαγομενων σε αυτή Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων, Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων.
Για λόγους εθνικούς, γεωπολιτικούς, αλλά και εκπαιδευτικούς για τα Στελέχη του Λιμενικού επιβάλλεται να ιδρυθεί η Λιμενική Ακαδημία στην Αλεξανδρούπολη, κάτι που άλλωστε έχει δρομολογηθεί από το 2000, ύστερα από σχετική ανακοίνωση του τότε Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.
Το θέμα ρυθμίστηκε και νομοθετικά το καλοκαίρι του 2001, με το Ν. 2935/2001 «Περί προσωπικού Λιμενικού Σώματος και άλλες διατάξεις» και το μόνο που χρειαζόταν ήταν η έκδοση του Π.Δ. για να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες, κάτι που εκκρεμεί μέχρι σήμερα.
Με την Πράξη 15/03-04-2002 (ΦΕΚ 68Α/08-04-2002) του Υπουργικού Συμβουλίου παραχωρήθηκε έκταση 148 στρεμμάτων στην καλύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, τη Νέα Χιλή για την κατασκευή,  ίδρυση και λειτουργία Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος, δυναμικότητας 1000 σπουδαστών.
Επίσης, με Κοινή Υπουργική Απόφαση  Υφυπουργού Οικονομίας - Οικονομικών και Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (ΦΕΚ 1439Β/15-11-2002) ανατέθηκαν στην Κ.Ε.Δ. οι ενέργειες και δράσεις για την υλοποίηση του έργου «Ανέγερση Κτιριακών Εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος», τις οποίες και προχώρησε μέχρι έναν ικανοποιητικό βαθμό, χωρίς όμως το έργο να περάσει στην διαδικασία της υλοποίησης.
Το έργο αφορά τη στέγαση και λειτουργία των Σχολών Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων Λ.Σ. με τις απαραίτητες υποδομές και εγκαταστάσεις διοικητικού-διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού.
Όσον αφορά τη χρηματοδότησή του έργου, αυτό μπορεί να κατασκευαστεί είτε μέσω Εθνικών Πόρων, είτε μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή μέσω των Ταμείων Εξωτερικών Συνόρων Ευρωπαϊκής Ένωσης ( FRONTEX).
 Η Λιμενική Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης μπορεί κάλλιστα να μετεξελιχθεί σε ένα διεθνές μετεκπαιδευτικό Κέντρο  Στελεχών Λιμενικών Αρχών Κρατών- Μελών  της Ε.Ε.  Επίσης, μπορεί να γίνουν παραγωγικές και αποδοτικές συνέργειες με τις αστυνομικές Σχολές Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου, αλλά ακόμα και με τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, που μπορούν να συμβάλλουν στην επιμόρφωση των φοιτούντων στην Ακαδημία.
Επίσης, σημαντική παράμετρος για τη δημιουργία της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί το γεγονός ότι ο Έβρος και γενικά η Θράκη αποτελούν το καλύτερο πεδίον εκπαίδευσης. Κι αυτό γιατί διαθέτουν νησιωτικά, θαλάσσια, ποτάμια και αυστηρώς χερσαία σύνορα με Αποτρεπτικό  Εμπόδιο (Φράχτης).
Παράλληλα, δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διαθέτει σημαντικές προδιαγραφές ανάπτυξης, έχει μια ιδιάζουσα γεωπολιτική θέση, ενώ αποτελεί και κόμβο αγωγών φυσικού αερίου με σημαντικές προοπτικές! 
Η ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη εγγυάται καλύτερη προστασία, των θαλάσσιων συνόρων μας, σε μια ευαίσθητη περιοχή της Χώρας μας.
 Επιπλέον, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη και τόνωση της οικονομίας όχι μόνο του Νομού Έβρου αλλά και γενικότερα της Θράκης.
Αποτελεί απαίτηση όλων των Θεσμικών Φορέων της περιοχής μας η ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη, γι’ αυτό το λόγο οφείλει το Υπουργείο να τηρήσει την υπόσχεση της Πολιτείας που έχει δοθεί εδώ και πάνω από 15 χρόνια.

Αναστάσιος Δημοσχάκης
Βουλευτής Έβρου – Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας
Με Επίκαιρη Ερώτησή μου (http://www.dimoschakis.gr/?p=2876), που είχα καταθέσει το καλοκαίρι (28/06) είχα αναδείξει το θέμα. Δυστυχώς λόγω αναβολών του αρμοδίου Υπουργού δεν συζητήθηκε ποτέ στην Ολομέλεια και την κατέθεσα εκ νέου στις 12/01. Αυτή τη φορά έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή (03/03), στις 10:00 το πρωί.
Θα ήθελα να απευθύνω προσωπική έκκληση όχι μόνο στους Θεσμικούς φορείς, αλλά και σε όλους τους Θρακιώτες και τους Εβρίτες και πάνω απ όλα στους φίλους του Έβρου και της Θράκης όπου κι αν βρίσκονται απ΄ όπου κι αν κατάγονται να συμμετάσχουν μαζικά στη Δημόσια Διαβούλευση του Υπ. Ναυτιλίας, που ολοκληρώνεται που ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου στις 14:00. Να πιέσουν και αυτοί από την πλευρά τους ώστε να γίνει στην Αλεξανδρούπολη η Λιμενική Ακαδημία, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει οριστεί ο τόπος ίδρυσής της.
Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή μας, που θα δώσει πνοή και θα βοηθήσει στην ευρύτερη και πολυεπίπεδη ανάπτυξη της. Ο Έβρος και η Θράκη είναι η ασπίδα της Ελλάδας γι’ αυτό και πρέπει να διεκδικήσουμε με θέρμη και αποφασιστικότητα την ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη».
Αναλυτικά για τις Μεταθέσεις – Τοποθετήσεις στο Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης έγραψε:
«Στις τάξεις των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος του Έβρου και της Θράκης έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση για το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο γεωγραφικό διαμέρισμα επικρατεί διαφορετική λογική στις τοποθετήσεις και μεταθέσεις σε σύγκριση με ό,τι ισχύει για την υπόλοιπη χώρα.
Γι’ αυτό το λόγο κατέθεσα και δύο σχετικές Ερωτήσεις, μία στις 3 Φεβρουαρίου 2016 (http://www.parliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/9478856.pdf) και μια στις 16 Ιανουαρίου του 2017  (http://www.parliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/9878419.pdf) επικεντρώνοντας στο Λιμενικό Τμήμα της Σαμοθράκης, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία θεωρείται ως υπαγόμενη  στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς να ισχύει κάποιο μπόνους μοριοδότησης, όπως ισχύει σε παρόμοιας κατηγορίας περιοχές.
Σύμφωνα με το άρθρο 50 προωθούνται άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις για διαφορετική διαδικασία στελέχωσης συγκεκριμένων Λιμενικών Τμημάτων, μεταξύ των οποίων και της Σαμοθράκης.
Θα ήταν δίκαιο να ισχύσει και αναδρομικά το μπόνους της μοριοδότησης για το καθεστώς των τοποθετήσεων - μεταθέσεων στο Λιμενικό Τμήμα της Σαμοθράκης, τουλάχιστον για μια δεκαετία.  Γι αυτό θα καταθέσω και σχετική βουλευτική τροπολογία, όταν έρθει το Νομοσχέδιο στη Βουλή με την οποία και θα διεκδικώ την αναδρομική εφαρμογή της τροπολογίας τουλάχιστον για την τελευταία δεκαετία».

Αναστάσιος Δημοσχάκης

Βουλευτής Έβρου – Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: